Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo je hetrik vedia všetci. Ale ako slovo vzniklo? Šport, z ktorého prišlo, vás prekvapí

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ pochádza a ako vzniklo slovíčko hetrik? Jeho pôvod nemá nič spoločné s futbalom či hokejom. Vzniklo vo veľmi netradičnom športe pre Slovákov.

06.10.2023 08:31
SR Malta futbal Foto: ,
O nezabudnuteľný hetrik sa v slovenskom futbale postaral reprezentačný útočník Filip Šebo. Vo víťaznom súboji proti Malte (3:0), ktorý bol zároveň jeho premiérou v najcennejšom drese, sa presadil v 31., 75., a v 90. minúte.
debata (1)

Ako je všeobecne známe, hetrikom sa označuje hráč, ktorý strelí tri góly v jednom zápase, alebo získa tri majstrovské tituly za sebou. A už dávno presiahol hranice športu a využíva sa aj v rôznych iných oblastiach.

Tento výraz však nepochádza z futbalu, ako by sa mohlo zdať. Jeho vznik sa datuje do polovice 19. storočia. Hetrik bol vymyslený v krikete vo Veľkej Británii.

Slovinsko futbal EKL 2. kolo A Ľubľana Slovan Čítajte viac Weiss penaltu nepremenil, Čavrič áno. Slovan po triumfe v Ľubľane vedie skupinu. Tréner: Čo viac si môžeme želať

V článku o pôvode futbalového žargónu BBC napísalo: „Fráza pochádza z kriketu a bola použítá, keď nadhadzovač zhodil bránky z troch po sebe idúcich loptičiek. Klub dal hráčovi na oslavu tohto úspechu klobúk.“ Klobúk je po anglicky „hat“, čiže doslovný preklad anglického hat-ricku je klobúkový trik.

Podľa Oxford English Dictionary bolo toto slovo po prvýkrát použité v roku 1858 po tom, čo anglický hráč kriketu H. H. Stephenson zložil tri bránky v troch po sebe idúcich pokusoch. Po jeho pôsobivom výkone usporiadali fanúšikovia pre hráča zbierku a darovali mu klobúk.

Chelmsfordská kronika použila tento výraz po prvýkrát v tlači v roku 1865. Slovíčko hetrik si postupom čase osvojili mnohé športy vrátane hokeja, formuly 1, a najmä najpopulárnejšieho futbalu.

Ohlasy na zápasy Slovana a Trnavy v Európe Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
25. Olimpija Ľubľana (Slovinsko) - 4 088 500 eur
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hetrik #kriket