Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Švajčiar o zákaze: Rusi nie sú jediní, ktorí išli do vojny

Bývalý hráč top 10 svetového rebríčka a olympijský šampión z Barcelony 1992 Marc Rosset víta rozhodnutie ATP a WTA neudeľovať hráčom vo Wimbledone body do svetového rebríčka.

30.05.2022 19:30
Marc Rosset si v polovici mája zahral exhibične... Foto:
Marc Rosset si v polovici mája zahral exhibične tenis so svetovou dvojkou Daniilom Medvedevom.
debata (11)

Rosset kontroverznú tému zákazu štartu ruských a bieloruských tenistov na britských ostrovoch rozviedol v rozhovore pre Blick.

51-ročný víťaz 15 turnajov ATP uviedol, že neznáša miešanie športu a politiky. „Mám veľa ruských priateľov, napríklad Marata Safina, ktorý je proti vojne. Protiruské nálady sú prehnané," skonštatoval Rosset.

3. Rafael Nadal Čítajte viac Rozlúčka Nadala? Kráľ antuky vyjadril pred duelom s Djokovičom obavy

Podľa neho Rusko nie je jedinou krajinou, ktorý za posledných 50 rokov išla do vojny. „USA vo Vietname a Iraku, Francúzsko v Líbyi, vojna v Chorvátsku a Srbsku. Príkladov je mnoho.“

Spomína tiež na obdobie apartheidu zo začiatku 90. rokov, keď mohli tenisti z Južnej Afriky štartovať vo Wimbledone. „Nenechali sa odradiť, hoci čiernych Afričanov bili a držali ako otrokov. Tak neviem, prečo by mali zastaviť Medvedeva, keď Rusi išli do vojny,“ kladie si otázku Rosset.

Rafael Nadal Čítajte viac Paríž uvidí bitku odvekých rivalov. Nadal ustál drámu a vyzve Djokoviča

Tvrdí, že v histórii sa už viackrát potvrdilo, že šport je tou správnou príležitosťou na zjednotenie ľudí a v ideálnom svete by šport a politiku vždy držal oddelene.

Plne súhlasí s tým, že ruská vlajka by sa nemala zobrazovať pri menách hráčov. „Ale som rád, že o zrušení bodov rozhodli ATP a WTA, pretože tu treba myslieť dlhodobo. Ak by ste to prešli bez trestu, neviete, či to isté neurobí aj US Open,“ konštatuje Švajčiar.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

Na záver dodal, že podľa neho dotlačila predstaviteľov All England Clubu k rozhodnutiu britská vláda a odôvodnenie, že Rusi by mohli využiť turnaj k propagande považuje za neopodstatnené.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #wimbledon #Marc Rosset