Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak pôjdeš do Ruska, skončil si. Lotyši si zákonom poistili športovcov

Úpravy zákona o športe blokujú lotyšské kluby a športovcov v súťažiach na národných šampionátoch a pohárových zápoleniach v Rusku a Bielorusku.

30.04.2022 08:00
Miks Indrašis. Foto:
Lotyšský hokejista Miks Indrašis rozviazal po invázii Ruska na Ukrajinu zmluvu s tímom KHL Admiral Vladivostok.
debata (20)

Tímy majú tiež zakázané súťažiť na medzinárodných podujatiach tímových športov, ak by viac ako polovica všetkých tímov v lige bola z Ruska alebo Bieloruska.

To by Dinamu Riga zablokovalo účasť v Kontinentálnej hokejovej lige, v ktorej sú prevažne ruské tímy. Dinamo Riga odstúpilo z ligy vo februári na protest proti vojne na Ukrajine.

„Podľa dodatkov majú športovci a atletický personál zakázané zúčastňovať sa športových súťaží, ktoré sa konajú v Rusku alebo Bielorusku,“ uviedol v stanovisku parlament.

Jevgenij Rylov. Čítajte viac Ruský olympionik má sankcie na háku: Môžem si robiť, čo len chcem

„Osoby, ktoré porušia toto ustanovenie, už nemôžu byť zaradené do reprezentačných družstiev ani poberať finančné prostriedky na tréningové či súťažné náklady zo štátneho rozpočtu alebo rozpočtu samosprávy."

Úpravy v zákone tiež zakazujú akúkoľvek spoluprácu so športovými manažérmi z Ruska alebo Bieloruska a rovnako členmi športových federácii nesmú byť ľudia z týchto dvoch krajín.

Parlament uviedol, že ruská vojenská agresia viedla k vyhodnoteniu účasti lotyšských tímov na športových podujatiach organizovaných Ruskom a Bieloruskom.

Na marcovej Veľkej cene Saudskej Arábie sa z triumfu tešil Max Verstappen. Čítajte viac Kto nahradí ruské Soči? Vo formule 1 sa rozbehol boj o voľný termín

Vyhlásilo tiež, že šport je jedným zo spôsobov, ako Rusko uplatňuje mäkkú silu. Rusko a Bielorusko, ktoré hraničia s Lotyšskom, boli z veľkej časti vylúčené z medzinárodného športu v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil medzinárodným federáciám zakázať ruským atlétom, ako aj bieloruským pretekárom, všetky medzinárodné súťaže.

MOV tiež vyzval svetové riadiace orgány a organizátorov podujatí, aby presunuli všetky súťaže z Bieloruska a Ruska.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #vojna na Ukrajine