Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Falošné gestá dvojčiat v Lužnikách? Nóri riešia záhadnú retuš

Ako sme informovali, účasť športovcov na moskovskom štadióne Lužniki pri príležitosti ôsmeho výročia anexie ukrajinského polostrova Krym vzbudila v závere minulého týždňa vlnu kritiky.

24.03.2022 22:39
Dina Averinová, Arina Averinová Foto:
Dina a Arina Averinové v Lužnikách.
debata (13)

Viacerí ruskí olympionici boli súčasťou sprievodného programu, čím podporili prezidenta svojej krajiny Vladimira Putina a jeho vojenské ťaženie na Ukrajine.

Viaceré hviezdy mali na hrudi kontroverzné písmeno „Z“, vnímané ako symbol ruskej vojenskej agresie. Boli medzi nimi aj sestry Dina a Arina Averinové, reprezentantky v modernej gymnastike.

Ak Bars Kazaň, Avangard Omsk Čítajte aj V KHL svietil symbol Z. Nechutná, politicky podporovaná liga, zúri funkcionár

Portál nórskej televízie NRK Sport si všimol, že dvojčatá mali na fotografiách po mítingu s krasokorčuliarmi Victoriou Sinicinovou a Nikitom Kacalapovom miesta na bundách s písmenom „Z“ vyretušované. Išlo o snímky na sociálnej sieti Telegram.

Web oslovil expertku na ruskú históriu a kultúru Irinu Anisimovovú.

„Takéto retušovanie môže fanúšikom vyslať signál, že človek je súčasťou opozície. Od písmena „Z“ sa chcú zrejme dištancovať, pretože ide o symbol, ktorý sa začína čím ďalej, tým viac spájať s hákovým krížom a fašizmom,“ uviedla.

Sestry podľa nej môžu naznačovať, že sa od vojny dištancujú.

„Ruská spoločnosť je extrémne rozdelená. Niektorí Rusi budú pravdepodobne radi, že taký symbol uvidia, zatiaľ čo iných to bude provokovať obzvlášť negatívnym spôsobom,“ dopĺňa Anisimovová.

Mieni, že v prípade používateľov platformy Telegram ide častejšie o mladšie publikom, ktoré má prístup k správam zo zahraničia, a preto sa ich dá považovať o súčasť opozície.

„Tí, ktorí majú prístup na internet a používajú takéto platformy, vojnu podporujú menej. Sú súčasťou mladšej, mestskej a vzdelanejšej generácie,“ pokračuje.

Alexander Boľšunov, Vladimir Morozov, Jevgenija Tarasovová Čítajte aj S Putinom, "Z" na hrudi. Je to choré! Riskoval by ruský hrdina basu?

Kare Johan Mjor, docent katedry cudzích jazykov, si myslí, že dôvodov na retušovanie môže byť viacero. Vo všeobecnosti však písmeno „Z“ stalo polarizačným symbolom.

Podľa neho je však ťažké povedať, že tento krok je náznak určitého protivojnového postoja.

Anisimovová tvrdí, že aj keď gymnastky značku vyretušovali, neznamená to, že zaujali otvorenú pozíciu: „Bolo by lepšie, keby to povedali verejne, napríklad prostredníctvom videa.“

voskresensk, putin, ruský hokej Čítajte aj Putin, náš prezident. Takto vyzerá propaganda v ruskom štýle

Mjor poukázal na náročnú situáciu z pohľadu tamojších reprezentantov. „Človek nevie, aký tlak spočíva na ich pleciach a v pohľade na vojnu môže dôjsť k rozkolu. Isté je, že zaujať stanovisko je namáhavé,“ vraví.

Televízia NRK oslovila aj manažérku sestier Averinových, no odpovede sa nedočkala.

Viacerí medailisti, ktorí minulý piatok podporili Putinove aktivity, čelia disciplinárnym konaniam a prichádzajú o sponzorov.

Jevgenij Rylov Čítajte aj Strata známeho sponzora i rázna reakcia. Ruské hviezdy pykajú za podporu Putina
13 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Dina Averinová #Arina Averinová