Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál na českých obrazovkách. Legendárny komentátor totálne prestrelil

Známy komentátor Českej televízie Robert Záruba počas piatkového zápasu českého hokejového tímu spôsobil obrovský rozruch, keď použil názov americkej rasistickej organizácie Ku-klux-klan v súvislosti s dvomi obrancami národného tímu Lukášom Klokom a Ronaldom Knotom.

14.02.2022 05:44
Robert Záruba Foto:
Robert Záruba.
debata (35)

Záruba sa za nepodarené prirovnanie ospravedlnil v sobotu pred stretnutím Čechov s Ruskom.

„Najrýchlejšie našiel puk Lukáš Klok. Náš Ku-klux-klan, teda dvojica Klok-Knot, už môže vystriedať,“ povedal Záruba v ôsmej minúte zápasu českého národného tímu proti Švajčiarsku. Podivné prirovnanie si však hneď uvedomil a požiadal divákov, aby túto vetu brali s rezervou.

Výrok komentátora, ktorý je autorom nespočetných legendárnych hlášok, okamžite vyvolal reakcie najmä na sociálnych sieťach. Niektorí fanúšikovia nemohli uveriť tomu, že komentátor použil práve názov Ku-klux-klanu.

Ku-klux-klan bola a čiastočne stále aj je americká tajná a militantná rasistická organizácia, ktorá vznikla v 60. rokoch 19. storočia a existovala v troch rôznych obdobiach. Jej členovia presadzovali nadvládu a nadradenie belochov, rasovú segregáciu a antisemitizmus. Dopúšťali sa útokov a vrážd s cieľom zastrašiť Afroameričanov.

„Včera som použil nevhodný termín, za ktorý sa obom hráčom ospravedlňujem. Tak ako som ho vyslovil, nemal zaznieť, ale je to priamy prenos, už to nejde vziať späť,“ ospravedlňoval sa Záruba.

Prešľapy sa komentátorom nevyhýbajú ani v Spojených štátoch. Napríklad Mike Milbury, bývalý hráč Bostonu Bruins a neskôr tréner NY Islanders, skončil na stanici NBC Sports kvôli poznámke o ženách. „Nie je tu ani žiadna žena, ktorá by mohla narušiť vašu koncentráciu,“ uviedol k prostrediu v „bubline“, kde sa kvôli pandémii konala v roku 2020 severoame­rická NHL.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Robert Záruba #Peking 2022