Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Máte na to žalúdok? Desivé zranenia nesú aj slovenskú stopu

Ak vám pohľad na krv či zlomenú kosť spôsobuje mdloby, tento článok ďalej ani nečítajte. A na spustenie niektorého z videí nepomyslite. Vaše sny by viac nemuseli byť pokojné. Toto je výber z najdesivejších zranení vo svete športu.

18.05.2020 15:42
debata

1. Dave Malarchuk

Kanadský hokejový brankár odchytal v NHL desať sezón. Nikdy nezabudne na tú, ktorá nesie označenie 1988/1989.

V zápase Buffala so St. Louis takmer vykrvácal. Po súboji jeho spoluhráča Uweho Kruppa so Stevom Tuttlom vyletela noha hosťujúceho útočníka do vzduchu tak nešťastne, že Malarchukovi prerezala tepnu.

Výsledok? Ľad zaliala krv, hráči tŕpli, čo s Malarchukom bude. Televízia zábery radšej nevysielala, komentátori prenosu hovorili o hrôze. Brankár Buffala napokon stratil 1,5 litra krvi, život mu zachránila pohotová reakcia člena realizačného tímu Buffala Jima Pizzutelliho.

Malarchuk skončil v nemocnici. Keď ju na druhý deň (!) opúšťal (na tréningu Sabres sa hlásil o desať dní), zdobilo mu krk 300 stehov.

Zranenie hokejistu Dava Malarchuka.

2. Richard Zedník

Ľad sa za morom zafarbil dočervena aj vo februári 2008. Vtedy tŕplo aj hokejové Slovensko.

O život šlo vtedajšiemu útočníkovi Floridy Richardovi Zedníkovi. Deväť minút pred koncom zápasu s Buffalom ho do krku zasiahol korčuľou spoluhráč Olli Jokinen. Z rany mu striekala krv.

Zedník však nespanikáril, otvorené miesto si pritlačil a ponáhľal sa na striedačku. Na nej mu pomohli a previezli ho do nemocnice.

„V hokeji sa pritrafia rôzne nepríjemné zranenia – boľavé koleno či zlomená ruka. Ale to je nič oproti úrazu, keď môže človek zomrieť. Je to hrozné,“ vravel po zápase zdrvený Jokinen.

Zranenie Richarda Zedníka.

3. Rudy Tomjanovich

Písal sa rok 1977 a v zápase medzi Houstonom Rockets a Los Angeles Lakers sa udialo čosi, čo dovtedy slávna NBA nevidela.

Po tom, ako emócie na ihrisku prerástli do strkanice medzi hráčmi, udrel Kermit Washington Rudyho Tomjanovicha tak nešetrne, že hráč Houstonu sa okamžite porúčal k zemi.

Tomjanovich mal zlomený nos, rozdrvenú hornú čeľusť. „Znelo to, ako keby melón dopadol z výšky na betón,“ hovorila o šokujúcom okamihu vtedajšia hviezda Lakers Kareem Abdul-Jabbar.

Tento moment NBA zmenil. Vedenie súťaže zaviedlo prísnejšie trestanie mimoriadne nešetrných zákrokov.

Zranenie basketbalistu Rudyho Tomjanoviča.

4. Kevin Ware

Keby sa stále niekomu zdalo, že basketbal nie je nebezpečný a tvrdý šport, tak ešte jeden príklad z paluboviek.

V roku 2013 prežíval muky Kevin Ware. V univerzitnej lige NCAA chcel hráč Louisville zblokovať trojkový pokus súpera z Duke. Na zem však dopadol tak nešťastne, že pravú nohu si zlomil na dvoch miestach.

Kosť mu dokonca vytŕčala z nohy. Pohľad bol pre niektorých jeho spoluhráčov natoľko desivý, že plakali. „Som v poriadku, najmä vyhrajte,“ hovoril pritom Ware ešte na palubovke.

Jeho zranenie však otriaslo celým basketbalovým svetom, vrátane hviezd NBA. „Podporu mi vyjadrilo toľko ľudí, že som ani nemal čas smútiť,“ spomínal s odstupom času.

Ware sa napokon so spoluhráčmi tešil z triumfu v súťaži. Po poslednom finálovom víťazstve mu prischla pocta, aby odstrihol z koša sieť.

Zranenie basketbalistu Kevina Warea.

5. Matthias Lanzinger

Priam fatálne následky malo pre rakúskeho lyžiara Matthiasa Lanzingera zranenie z roku 2008.

V Kviftjelli narazil počas pretekov Svetového pohára v obrovskej rýchlosti do jednej z bránok a do nemocnice ho previezli s otvorenou zlomeninou nohy. Lekári ho udržiavali v umelom spánku.

Napokon mu ju museli amputovať. „Vzhľadom k nenapraviteľným poškodeniam je amputácia neodkladná, aby sme predišli ďalším trvalým následkom,“ napísal vtedy v oficiálnom stanovisku Rakúsky lyžiarsky zväz.

Zranenie lyžiara Matthiasa Lanzingera.

6. Bryce Florie

Aj september 2000 priniesol športovým fanúšikom desivý pohľad. Tentoraz sa krv liala z tváre bejzbalistu Bryca Florieho.

Hráč Red Sox inkasoval do tváre jeden z tvrdých odpalov. Utrpel zlomeninu lebečnej kosti a pomliaždenie oka. Na to nevidel ďalšie tri mesiace.

Florieho zranenie bolo natoľko vážne, že mu ukončilo profesionálnu kariéru.

Zranenie bejzbalistu Bryca Florieho.

7. Ewald Lienen

Nevynecháme ani hru hier – futbal. Tentoraz sa pozrieme do roku 1981.

V bundesligovom súboji medzi Arminiou Bielefeld a Werderom Brémy sa fanúšikom spotili dlane a zastavil dych po súboji Ewalda Lienena s Norbertom Siegmannom.

Na pravom stehne Lienena zostala otvorená rana, ktorej dĺžka presahovala 25 centimetrov. Hlboká bola natoľko, že odhalila nielen svaly, ale aj stehennú kosť.

Bolesť a šok bol u Lienena taký veľký, že napriek zraneniu vyskočil z trávnika a utekal za trénerom Werderu Ottom Rehhagelom a kričal na neho, že Siegemanna podnietil k tomu, aby hral extrémne tvrdo.

Rana si napokon vyžiadala 23 stehov. Lienen sa po sedemnástich dňoch zapojil do tréningového procesu.

Zranenie futbalistu Ewalda Lienena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #krv #zlomenina #Richard Zedník