Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan v zlate? Maličkosť - len 18 000 eur

Slovenský cyklista Peter Sagan v pondelok podvečer v Prahe slávnostne pokrstil pamätnú zlatú medailu z limitovanej kolekcie, ktorá bude pripomínať jeho tri víťazstvá na majstrovstvách sveta v pretekoch jednotlivcov.

29.04.2019 19:39
Česko šport SR cyklistika Sagan medaila pamätná... Foto: ,
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri príležitosti krstu svojej zlatej pamätnej medaily k trojnásobnému zisku titulu majstra sveta v cestnej cyklistike v Prahe.
debata (4)

Dvadsaťdeväťročný Žilinčan je jediným jazdcom histórie svetových šampionátov, ktorý trikrát po sebe triumfoval v kategórii elite. Postupne uspel v roku 2015 v americkom Richmonde, o rok neskôr zvíťazil v katarskej Dauhe a v roku 2017 zavŕšil zlatý hetrik v nórskom Bergene.

„Veľmi ma to teší. Je pre mňa pocta, že mám takúto limitovanú kolekciu medailí. Je to zaujímavé aj pre zberateľov. Je to medaila z 24-karátového zlata, je to na počesť troch víťazstiev na MS, takže to môže mať aj na historickú hodnotu,“ povedal Peter Sagan, ktorý nevylučuje, že v budúcnosti vznikne aj ďalšia memorabília tohto typu.

„Môže to byť aj v prípade siedmeho zisku zeleného dresu na Tour de France, ale myslím si, že možností je viac,“ uviedol s úsmevom.

Pamätná medaila váži 184,9 gramov a je vyrobená z čistého zlata. Jej cena je takmer 18.000 eur a Mincovňa Kremnica vyrazila len sto kusov. Do pondelka sa ich predalo už 65.

Sagan krstil pamätnú zlatú medailu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri...

Už pred oficiálnym uvedením na trh bol o pamätnú medailu veľký záujem. Z limitovaného počtu sto kusov si už šesťdesiatpäť z nich našlo svojich majiteľov.

„Je veľmi ťažké ukotviť nejaký emociálny zážitok do niečoho, čo pretrvá roky. Som rád, že sa podarilo vytvoriť tieto medaily. Dve tretiny z nich si už ľudia z celého sveta zakúpili a vďaka tomu sa budú môcť s Petrom aj stretnúť. Možno to bude v USA, možno v Belgicku, možno niekde inde, uvidíme,“ dodal Michal Spurný zo spoločnosti Trustworthy Investment Holding SE.

Peter Sagan je aktuálne členom nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. V súčasnej sezóne dosiahol jedno víťazstvo, celkovo ich nazbieral v profesionálnej kariére už 110. Medzi nimi sú okrem troch prvenstiev na MS aj dva úspechy na monumentálnych klasikách Okolo Flámska (2016) a Paríž-Roubaix (2018).

Spomedzi podujatí Grand Tour sa slovenskému cyklistovi dlhodobo najviac darí na Tour de France, kde získal šesťkrát zelený dres a v zbierke má aj jedenásť etapových prvenstiev. Ďalšie štyri triumfy pridal na španielskej Vuelte.

V roku 2016 sa stal Sagan majstrom Európy v pretekoch s hromadným štartom a v rovnakej disciplíne má na konte aj šesť titulov z domácich šampionátov.

TV Pravda: V pravidelnej relácii Týždeň v športe sme analyzovali sezónu Petra Sagana s jeho bývalým trénerom Petrom Zánickým.

Video

Sagan: Darí sa mi dobre – v osobnom i cyklistickom ži­vote

Peter Sagan minulý týždeň predčasne ukončil jarnú klasikársku časť sezóny, v ktorej sa nedočkal víťazstva. Žilinský rodák nebol ďaleko od triumfov na monumentoch Miláno – San Remo alebo Paríž – Roubaix, ale v prvom prípade mu nevyšiel záverečný finiš a v druhom v posledných kilometroch nemal dostatok síl, aby reagoval na atak dvojice súperov.

Sedem štartov napokon nepremenil ani na jedno pódiové umiestnenie a posledné dve klasiky – Amstel Gold Race a Valónsky šíp – nedokončil. Napriek tomu hodnotí doterajší priebeh roka pozitívne.

„Darí sa mi dobre v osobnom aj v cyklistickom živote. Možno niektorí očakávali viac z hľadiska výsledkov, ale v pretekoch som nemal takú formu, ako som predpokladal. Rozdiely medzi prvým a desiatym sú však minimálne,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Prahe Peter Sagan, ktorého prípravu na jarné klasiky skomplikovali zdravotné problémy.

„Bol som dosť oslabený po črevnej viróze a išiel som s tým na preteky, čo mojej forme neprospelo. Cyklistika je však taká, že nikto na nikoho nečaká. Myslím si však, že ak by som si viac oddýchol, ani tak by som nedosiahol lepšie výsledky,“ pokračoval jazdec tímu Bora-Hansgrohe.

Od polovice marca do konca apríla absolvoval Sagan etapové preteky Tirreno-Adratico a následne sedem jednorazových podujatí. Na Tirreno-Adriatico obsadil druhé miesto v tretej etape a na klasikách bol najlepšie štvrtý na Miláno – San Remo a piaty na Paríž – Roubaix.

„Nemôžem sa sťažovať. Na Miláno – San Remo som bojoval o prvenstvo, ktoré mi ušlo až v záverečnom špurte. Okolo Flámska malo špecifický priebeh, ktorý ma trochu zaskočil, keďže favoritov prekvapil cyklista z úniku. Na Paríž – Roubaix som sa takisto držal v popredí,“ hovoril.

V pôvodnom harmonograme trojnásobného majstra sveta figurovala aj monumentálna klasika Liége-Bastogne-Liége, ale po minulotýždňovom stredajšom vystúpení na Valónskom šípe sa rozhodol Sagan venovať oddychu a príprave na ďalšie podujatia.

„Na Amstel Gold Race som sa necítil najlepšie a na Valónskom šípe sa to nezlepšilo. Preto som sa rozhodoval vrátiť k starému systému prípravy. Nasledujúce tri dni strávim v Monaku, potom odletím do Ameriky, kde ma čakajú viaceré povinnosti vrátane tréningu a pretekov Okolo Kalifornie,“ vysvetľoval.

Na západnom pobreží USA sa 29-ročnému cyklistovi dlhodobo darí, v Kalifornii nazbieral už 16 etapových triumfov. „Nejdem tam s nejakými veľkými ambíciami, ale som držiteľom rekordu v počte víťazných etáp, takže sa pokúsim to vylepšiť,“ prezradil Sagan.

Najbližším vrcholom sezóny pre aktuálneho slovenského šampióna bude júlová Tour de France. Tréningové úsilie v nasledujúcich týždňoch bude preto smerovať práve k „starej dáme“.

Špeciálna motivácia na Tour

„Po pretekoch Okolo Kalifornie zamierim na vysokohorské sústredenie a potom sa predstavím na podujatí Okolo Švajčiarska. Pred samotnou Tour sa ešte zastavím aj na Slovensku, kde ma čaká národný šampionát,“ objasnil plán prípravy a zároveň poodhalil svoj cieľ na francúzskych cestách:

„Tour de France bude pre mňa tentoraz špeciálna, pretože mám motiváciu navyše. Vlani som vyrovnal rekord Erika Zabela ziskom šiesteho zeleného dresu a v tomto roku sa ho pokúsim prekonať.“

Sagan vlani v Innsbrucku neobhájil titul majstra sveta, keď na kopcovitej trati v Rakúsku nedokázal udržať krok s vrchármi a preteky nedokončil. Tohtoročný profil trate vo Veľkej Británii by mu však mohol viac vyhovovať.

„Myslím si, že MS sú ešte veľmi ďaleko. Ohlasy na trať však boli pozitívne. Záleží len od toho, v akej forme sa tam postavím na štart. Nikdy pri víťazstve na MS som si nešiel pozrieť trať, takže to nebudem meniť. Počas sezóny nie je veľa času na takéto záležitosti,“ dodal Sagan.


Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
4 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan