Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Majstrovstvá Sveta v cyklistike

06.08.2023 o 10:30

M. van der Poel(NED)

Štadión: Glasgow, Škótsko
Filter

S konštatovaním, že majstrom sveta v cestnej cyklistike pre rok 2023 sa stal holandský reprezentant Mathieu van der Poel, sa s Vami lúčim a prajem ešte príjemný zvyšok nedele!

Mads Pedersen bude určite sklamaný, pretože mu zostalo nepopulárne štvrté miesto.

Van Aert sa dokázal odpútať od Pedersena a Pogačara, takže získal striebornú medailu pre Belgicko. V špurtovom dánsko-slovinskom súboji napokon uspel Pogačar, takže vybojoval aspoň bronz pre Slovinsko.

V tejto chvíli holandský reprezentant van der Poel preťal cieľovú pásku a je zlatý!

1 km

Posledný kilometer si van der Poel už môže užívať a predčasne oslavovať, pretože získa zlato na MS 2023 v cestnej cyklistike v mužskej kategórii Elite!

2 km

Posledné technické zákruty, ktoré musí zvládnuť van der Poel a už bude na cieľovej rovinke!

4 km

Trojica Van Aert, Pogačar a Pedersen už začína taktizovať v boji o striebro a bronz, jednému z nich však zostane len nešťastné štvrté miesto.

5 km

Už len päť kilometrov delí van der Poela od zlata, ktorý môže získať pre Holandsko po dlhých 40 rokoch!

7 km

To už je ohromný náskok takmer minúty a pol pre van der Poela, o zlatú medailu ho už tak môžu naozaj pripraviť asi len technické problémy!

10 km

Tak posledných 10 kilometrov pre Mathieu van der Poela, trojica za ním už možno aj rezignovala na boj o zlato.

11 km

Náskok van der Poela sa už blíži k jednej minúte, čo už vyzerá mimoriadne nádejne pre holadsnkého reprezentanta!

14 km

Van der Poel je už v nájazde do posledného kola a stále môže snívať svoj sen o zlate.

15 km

Strata trojice je stále okol pol minúty, takže z pádu van der Poela príliš nevyťažili a budú to mať náročné, ak ešte chcú zabojovať o zlato.

16,5

Ale van der Poel doplatil na mokrú trať a skončil na zemi, našťastie sa však rýchlo postavil a ešte si udržal náskok na prvom mieste, ale už je menší!

17 km

Náskok van der Poela narástol už na pol minúty, takže sa preňho zlato približuje každým metrom a zdá sa, že trojica za ním nemá síl ho dobehnúť.

19 km

Holandský reprezentant van der Poel vynikajúco zvládol aj stúpanie, takže sa stále vzďaľuje od trojice Pogačar, Pedersen a Van Aert, ktorí si to zrejme budú musieť rozdať iba o striebro a bronz.

21 km

Bettiol bol dobehnutý a ani sa v tejto skupine neudržal, následne zaútočil jeden z favoritov van der Poel a snaží sa o sólo jazdu pre zlato!

23 km

Bettiolov náskok sa zmenšil na desať sekúnd, takže vyzerá to, že ho štvorčlenná skupin Van Aert, van der Peol, Pedersen a Pogačar o chvíľu dobehne.

29 km

Do konca zostávajú posledné dve kolá a na čele sa stále drží osamotený taliansky pretekár Bettiol.

38 km

Tak za Belliotom sa vytvorila štvorčlenná skupina v zložení Van Aert, van der Poel, Pedersen a Pogačar, ktorá sa odtrhla od skupiny favoritov.

40 km

Bettiol má stále zaujímavý náskok, ale skupina favoritov za ním ho predsa len začína trochu sťahovať.

43 km

Ekuádorský reprezentant Narvaez v skupine favoritov za Bettiolom doplatil na mokré podmienky a po páde skončil v bariérach.

45 km

Zaujímavý konštantný náskok pol minúty si drží Bettiol, ale do konca má stále veľmi ďaleko.

50 km

Bettiol navýšil náskok takmer na pol minútu a medzitým zo skupiny favoritov za ním odpadol posledný francúzsky zástupca Valentin Madouas.

53 km

Ale už opäť svieti slnko a taliansky pretekár Alberto Bettiol sa dokázal utrhnúť, pričom si vypracoval náskok desiatich sekúnd.

55 km

V tejto chvíli sa v Glasgowe nepríjemne rozpršalo, čo je priestor na možné pády.

57 km

Do konca zostávajú štyri kolá a skupina favoritov na čele je stále pokope.

58 km

Ďalší pokus v stúpaní od obhajcu titulu Remca Evenepoela, ale ani tentokrát to nebude úspešné.

60 km

Pelotón sa stále drží spolu, zatiaľ sa nikomu nedarí odtrhnúť, ale do konca zostáva ešte množstvo kilometrov.

68 km

Ani tejto malej skupine s favoritmi to nevyjde, pretože pelotón sa opäť spojil a budeme čakať na ďalšie pokusy o útok.

71 km

Do konca zostáva ešte päť kôl, tak uvidíme, či si sedemčlenná skupina na čele dokáže vybudovať väčší náskok pred pelotónom, v ktorom sa nachádza obhajca titulu Remco Evenepoel.

72,7

Napokon Vermaerke na čele vydržal ešte chvíľu, ale teraz je dobehnutý šesťčlennou skupinou, v ktorej sa nachádza viacero favoritov ako van der Poel, Van Aert, Pogačar či Pedersen.

74 km

V tejto chvíli možno konštatovať, že dlhý únik je definitívne na konci a uvidíme teraz priamy súboj v skupine favoritov, ktorý zostal z pelotónu.

76,5

Nórsky pretekár Rasmus Tiller tiež nútene vymenil bicykel a stratil kontakt so skupinou favoritov.

78 km

Vpredu z deväťčlennej skupiny zostal sám už iba americký reprezentant Kevin Vermaerke, ktorý ešte drží náskok pol minúty pred pelotónom, v ktorom sa nachádza množstvo favoritov.

87 km

Veľká smola pre talianskeho pretekára Mattea Trentina, ktorý pri stúpaní v blízkosti bariéry spadol a definitívne môže zabudnúť na dobré umiestnenie.

90 km

Van der Poel pokusom o únik ešte viac roztrhal pelotón a náskok vedúcej skupiny sa znížil na pol minúty.

93 km

Strata pelotónu na vedúcu skupinu je už menej ako minútu, takže už možno čoskoro sa tento dlhý únik skončí.

98 km

Predčasný koniec aj pre dánskeho pretekára Kaspera Asgreena, ktorý dnes určite mal väčšie ambície.

100 km

Presne sto kilometrov pred cieľom je oficiálne potvrdené odstúpenie aj druhého slovenského zástupcu Matúša Štočeka.

104 km

Z pelotónu odpadli ďalší favoriti Julian Alaphilippe či Jasper Philipsen.

106 km

Francúzsky pretekár Chtistophe Laporte musel riešiť technické problémy a vymenil celý bicykel, takže teraz bude musieť naháňať pelotón.

109,5

Peter Sagan to oficiálne zabalil, pretože už asi aj tak vedel, že by nesplnil limit, a tak nedôjde do cieľa na svojich posledných majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike!

114 km

Vedúca skupina vstúpila do svojho tretieho kola, pričom náskok pred pelotónom sa znížil už približne na dve minúty a je jasné, že tento únik, ktorého súčasťou je aj český reprezentant Petr Kelemen, asi nevydrží až do konca.

117,5

Peter Sagan sa už nachádza v zadnej skupine za pelotónom, pričom jeho tempo bolo vlažné a asi bude mať problém s dokončením dnešných pretekov. Matúš Štoček je však na tom ešte horšie a stráca ešte viac.

120 km

Tak príliš dlho to tejto trojici nevydržalo, pretože už je dostihnutá pelotónom, napriek tomu však aspoň znížili stratu na dve a pol minúty na vedúcu skupinu.

123 km

Od pelotónu sa dokázala odrthnúť trojčlenná skupina, ktorá je zložená z talianskeho reprezentanta Lorenza Rotu a dvoch nórskych pretekárov Mattiasa Skjelmoseho a Tobias Johannessena.

127 km

Tak aj réžia si vybrala záber na Petra Sagana, ktorý sa nachádza na zadných pozíciach v pelotóne a asi bude mať čoskoro problém sa v ňom udržať.

128 km

Vedúca skupina sa už nachádza v nájazde do druhého kola, zatiaľ čo by sa Peter Sagan ešte mal nachádzať v pelotóne, ale Matúš Štoček by mal byť už súčasťou menšej skupiny so stratou na hlavný balík.

132 km

Počet odstúpení sa každou chvíľou zvyšuje aj kvôli ďalším pádom, ale pelotón už stiahol náskok na približne tri minúty.

135 km

V pelotóne nastal ďalší pád a medzitým odstúpili aj ďalší dvaja austrálski pretekári Durbridge a Plapp.

143 km

Vedúca skupina oficiálne vstúpila do prvého kola z desiatich v centre Glasgowa.

145 km

Problémy s pedálmi na svojom bicykli má slovinský reprezentant Anžé Skok, ktorého museli aj roztlačiť.

146 km

Náskok vedúcej skupiny sa zmenšil už pod štyri minúty, takže pelotón pracuje naozaj tvrdo, medzitým možno konštatovať, že počet odstúpených pretekárov sa zvýšil na číslo jednásť.

149 km

Pelotón stiahol ďalšiu pol minútu a začínajú z neho odpádavať ďalší jazdci, pričom nie je jasné, či sa v ňom ešte nachádza Peter Sagan a Matúš Štoček.

153 km

Pelotón znížil stratu na päť minút, takže prestávka vedúcej skupine príliš nepomohla, pretože hlavný balík začína postupne tlačiť na pílu.

157 km

Okrem toho z pretekov odstúpili aj Eliezer Soares a Darel Christopher, takže celkovo už päť pretekárov predčasne skončilo.

160 km

Ďalšia veľmi nepríjemná zrážka v pelotóne pri jednej z úzkych zákrut a kolumbijský pretekár Fernando Gaviria po nej zostal otrasený na trati a bude potrebovať pomoc lekárov, takže dnešné preteky preňho nešťastne končia!

167 km

Nepríjemné ťažkosti pre nórskeho reprezentanta Aleksanda Leknessunda, ktorý si musel vymeniť predné koleso a stratil veľa času na pelotón.

175 km

Réžia prenosu si aj vybrala záber na nášho reprezentanta Matúša Štočeka, ktorý zrejme začína v stúpaní strácať kontakt s veľmi rýchlym pelotónom.

179 km

Zdá sa, že pelotón sa pred stúpaním opäť spojil, ale teraz už zrejme vzadu začnú odpadávať prví pretekári a uvidíme, či vysoké tempo pelotónu udrží Peter Sagan a Matúš Štoček.

181 km

Vedúca skupina začína dôležité stúpanie pred Glasgowom a medzitým sa pelotón rozdelil na dve skupiny, pričom nie je jasné v ktorej z nich sa nachádzajú obaja slovenskí reprezentanti.

184 km

Pelotón je už tiež v pohybe so stratou viac ako šesť sekúnd, takže z tejto prestávky môže vyťažiť vedúca skupina, pretože je už dlhšie zahriata a môže sa pokúsiť navyšovať náskok.

191 km

Vedúca skupina už pokračuje, pelotón si musí ešte chvíľu počkať, pretože je dôležité, aby bol rozostup medzi nimi rovnaký ako pred prerušením.

191,8

Konečne máme oficiálnu informáciu, že preteky budú reštartované o 13:15, takže si počkáme ešte desať minút.

191,8

Pretekári sa dokonca musia uhýbať policajnému autu, ktoré je zrejme určené na rozohnanie protestujúcich, pretože organizátori zjavne nezvládajú túto situáciu.

191,8

Jazdci stále čakajú vedľa svojich bicyklov a nám zostáva len dúfať, že prerušenie nebude trvať dlho a organizátori si čoskoro poradia s neznámymi protestujújucimi na trati.

191,8

Trojica prenasledovateľov Bennett, Fagundez a Schuurhuis bola pohltená hlavným balíkom, ktorý sa postupne snaží zrýchľovať. Lenže následne bol pelotón zastavený podobne ako aj vedúca deväťčlenná skupina kvôli protestu, takže preteky sú prerušené!

192 km

Na trati sa nič zaujímavé nedeje, vedúca skupina má vyššie tempo ako skupina troch prenasledovať a pelotón, pretože neustále navyšuje svoj náskok.

202 km

Berhane má po páde problémy s pravým ramenom, pre ktoré nebude môcť pokračovať a odstupuje z dnešných pretekov.

205,5

Tak teraz nepríjemný pád, do ktorého boli zapletení reprezentant Eritrey Natnael Berhane a kapverdský pretekár Eliezer Soares, ktorí potrebovali pomoc od sprievodných áut.

210 km

Už poznáme meno aj prvého pretekára, ktorý oficiálne odstúpil z dnešných pretekov a je ním Morne Van Niekerk, ktorý je reprezentant Južnej Afriky.

211 km

Čo sa týka slovenských reprezentantov, tak Peter Sagan aj Matúš Štoček by mali byť súčasťou pelotónu, ktorého strata na vedúcu deväťčlennú skupinu je už viac ako šesť sekúnd.

217 km

Trojica prenasledovať v zložení Bennett, Fagundez a Schuurhuis strácajú už takmer tri minúty na vedúcu skupinu, čo znamená, že sa im vôbec nedarí približovať a naopak ich manko stále narastá.

230 km

V tejto chvíli si môžeme povedať kompletné zloženie vedúcej skupiny: Patrick Gamper, Rory Townsend, Owain Doull, Matthew Dinham, Harold Tejada, Kevin Vermaerke, Ryan Christensen, Krists Neiland a Petr Kelemen.

235 km

Zdá sa však, že Gamper sa vo vedúcej skupine deviatich jazdcov predsa len udrží, zatiaľ čo pelotón stráca na ňu už približne štyri a pol minúty, takže uniknúť z neho sa podarilo ďalším dvom pretekárom.

239 km

Už aj vedúca skupina sa začína trhať, pretože rakúsky pretekár Patrick Gamper nedokázal udržať tempo a začína s ňou strácať kontakt.

245 km

Za touto vedúcou skupinou deviatich jazdcov sa vytvorila trojčlenná skupina prenasledovateľov v zložení George Bennett, Eric Antonie Fagundez a Rien Schuurhuis, ktorý je veľmi netradične reprezentant Vatikánu.

248 km

Vpredu sa vytvorila deväťčlenná skupina, ktorá má náskok už viac ako polminúty a jedným z členov je aj český reprezentant Petr Kelemen.

251 km

Prvý väčší problém pre švajčiarskeho reprezentanta Marca Hirschi, ktorý zrejme má defekt a potrebuje vymeniť koleso, takže momentálne stratil kontakt s hlavným balíkom.

254 km

Jazdci práve prešli cez nádherný most a hlavný balík sa zatiaľ stále drží viac menej celý, evidujeme možno len pár odpadlíkov.

264 km

Na chvíľu sa vytvoril prvý malý únik, ktorý však mal veľmi krátke trvanie a rýchlo bol pohltený pelotónom, ale môžeme očakávať ďalšie pokusy.

268,6

Preteky boli oficiálne zahájené a zatiaľ tempo hlavného balíka, ktorý sa drží pokope je 54 km/h.

Vitajte pri sledovaní majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike mužskej kategórie Elite pre rok 2023, ktoré sa konajú po prvýkrát spojené aj s inými cyklistickými disciplínami v škótskom Glasgowe. Veľkú pozornosť bude pútať Peter Sagan, ktorý na tomto podujatí ako jediný muž v histórii dokázal triumfovať trikrát po sebe a tentokrát sa na ňom predstaví naposledy, keďže po sezóne oficiálne končí kariéru aspoň v rámci cestnej cyklistiky. Okrem neho bude slovenské farby reprezentovať aj Matúš Štoček, ktorý je posledným majstrom SR a ČR. Na jazdcov čaká 271,1 kilometrov dlhá trať so začiatkom v Edinburghu, následne sa aj po zvlnitom teréne a miernych stúpaniach presunú do Glasgowa, kde ešte absolvujú desať okruhov a až potom pretnú cieľovú pásku. Sagan minulý rok skončil na siedmom mieste, takže sa pri svojej rozlúčke s majstrovstvami sveta bude snažiť vylepšiť toto umiestnenie, pričom obhajovať triumf bude belgický pretekár Remco Evenepoel.

Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:30.