Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Formula 1

09.07.2023 o 16:00

Víťaz: M. Verstappen(Red Bull)

Filter

Max Verstappen môže oslavovať celkovo ôsme víťazstvo v sezóne a zároveň šiesty triumf za sebou, pričom Veľkú cenu Veľkej Británie vyhral vôbec prvýkrát v kariére. Veľká spokojnosť môže byť aj v McLarene, pretože Lando Norris udržal druhé miesto a na veľmi dobrom štvrtom mieste skončil aj Oscar Piastri. Mercedes si v dnešných pretekoch tiež výraznejšie polepšil, pretože Lewis Hamilton aj vďaka pomoci safety caru získal tretie miesto a George Russell obsadil konečné piate miesto. Sergio Peréz opäť predviedol skvelú stíhaciu jazdu, keď zo šestnásteho miesta na štarte dokázal vyčarovať šieste miesto v cieli. Za ním nasledovali Fernando Alonso a Alexander Albon, na najmenej bodovaných pozíciach skončila aj veľmi sklamaná dvojica Charles Leclerc a Carlos Sainz, ktorým vôbec nevyšla stratégia. To je odo mňa všetko, ďakujem za pozornosť a prajem ešte príjemný zvyšok nedele!

Poradie v cieli:

  1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
  2. Lando Norris (GBR/McLaren) +3,798
  3. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +6,763
  4. Oscar Piastri (AUS/McLaren) +7,776
  5. George Russell (GBR/Mercedes) +11,206
  6. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +12,882
  7. Fernando Alonso (ESP/Aston Martin) +17,193
  8. Alexander Albon (THA/Williams) +17,878
  9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +18,689
  10. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +19,448
  11. Logan Sargeant (USA/Williams) +23,632
  12. Valtteri Bottas (FIN/Alfa Romeo) +25,830
  13. Nico Hülkenberg (GER/Haas) +26,663
  14. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +27,483
  15. Čou Kuan-jü (CHN/Alfa Romeo) +29,820
  16. Júki Cunoda (JPN/Alpha Tauri) +31,225
  17. Nyck de Vries (NED/Alpha Tauri) +33,128

    Pierre Gasly (FRA/Alpine) DNF

    Kevin Magnussen (DEN/Haas) DNF

    Esteban Ocon (FRA/Alpine) DNF

Max Verstappen na Red Bulle je víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie 2023, druhý skončil Lando Norris na McLarene, ktorý ho dokázal uhájiť pred tretím Lewisom Hamiltonom na Mercedese!

Koniec závodu.

52

Tak Leclerc to ešte vyskúšal na Albona, ktorý však už zrejme uhají ôsme miesto a Alonso si ide pre siedme miesto.

51

Tak nachádzame sa už v predposlednom kole, Verstappen okrem šiesteho triumfu v rade a historicky prvého na Silverstone môže získať aj bod navyše za najrýchlejšie kolo pretekov.

50

Bojovať bude už len asi Leclerc s Albonom a Alonsom o siedme resp. ôsme miesto.

49

Tak strata Hamiltona na druhého Norrisa je už takmer dve sekundy, zároveň Verstappen na čele má už náskok viac ako troch sekúnd, takže zrejme je už rozhodnuté o zložení pódia!

48

Gasly to definitívne zabalil a svoj monopost odstavil v boxoch, takže po Oconovi a Magnussenovi je tretím pretekárom, ktorý nedokončí dnešné preteky! Medzitým si réžia vybrala ďalšiu celebritu speváčku Shakiru, ktorá sleduje záver dnešných pretekov.

47

Tak zrejme to bol defekt,pravej zadnej pneumatiky, ktorý stál Gaslyho boj o body, medzitým Peréz bez problémov obišiel Alonsa a zo šestnásteho miesta na štarte je na skvelej šiestej priečke!

46

Tak na chvíľu sa Gasly ocitol pred Sainzom, ale ten mu to rýchlo vrátil a zobral si späť desiate miesto. O chvíľu neskôr Gasly stratil úplne kontrolu nad svojím monopostom a prepadol sa až na posledné osemnáste miesto, čo je preňho veľká katastrofa!

45

Gasly si vybojoval jedenáste miesto v súboji so Strollom, takže ešte v závere môže zabodovať minimálne o bod proti Sainzovi.

44

Tak to je neuveriteľné, Sainza v priebehu asi piatich zákrut predbehol Peréz, Albon a nakoniec aj tímový kolega Leclerc, takže sa prepadol až na desiatu priečku!

43

Tak do konca zostáva už len necelých desať kôl, čo nie je až tak veľa času pre Hamiltona, ktorý sa snaží uchmatnúť druhé miesto Norrisovi.

42

Sainz je až na siedmom mieste za Alonsom a o chvíľu môže naňho dobiedzať Peréz, ktorý je už na ôsmom mieste. Leclerc je na tom ešte horšie až na desiatom mieste, takže Ferrari môžu byť zatiaľ s vývojom dnešných pretekov veľmi sklamané.

41

Russell pochválil štvrtého Piastriho pred sebou, že jeho McLaren je na hardoch veľmi rýchly, čo je pôsobivé. Zároveň však bolo aktivované DRS, tak uvidíme, či tejto možnosti využije Hamilton.

40

Zatiaľ skvelá defenzíva Norrisa v domácom súboji proti veľkému šampiónovi Hamiltonovi, ale nie je vôbec isté, ako dlho to môže vydržať.

39

Tak preteky boli reštartované a Verstappen si bez problémov udržal svoje prvé miesto!

38

Do konca pretekov zostáva už len štrnásť kôl a uvidíme, či už konečne safety car zamieri do boxov na konci tohto kola.

37

Verstappen síce kvôli safety caru stratil svoj pohodlný náskok, ktorý si tak dlho budoval, ale aspoň získal zastávku v boxoch zadarmo a potrebuje si postrážiť len reštart pretekov, potom by ho už o víťazstvo nemalo nič obrať.

36

Čaká nás teda rozhodne zaujímavý reštart pretekov, keď safety car opäť zamieri do boxov a Norris bude rozhodne pod tlakom Hamiltona.

35

Hamilton sa tak prakticky zadarmo dostal pred Piastriho na tretie miesto a má obuté aj najrýchlejšie softy, zatiaľ čo druhý Norris je na hardoch!

34

Lenže už je rozhodnuté, že na trať vyjde aj normálny safety, takže to využívajú Verstappen, Norris či Hamilton na svoju zastávku v boxoch!

33

Magnussenov monopost začal horieť a dnešné preteky preňho tak predčasne končia, zatiaľ je aktivovaný iba virtuálny sadety car!

32

Pekný súboj o ôsme miesto predviedol Russell s Leclercom, ale úspešnejší bol britský pretekár na Mercedese, čo domáce obecenstvo ocenilo potleskom. Okrem toho sa aj Piastrymu podarilo predbehnúť Gaslyho a je piaty.

31

Sainzovi sa na hardoch zatiaľ veľmi darí, pretože okrem najrýchlejšieho kola sa predral aj na desiate miesto pred Strolla.

30

Ďalší, ktorý sa rozhodol prezuť na najtvrdšiu sadu bol doteraz tretí Piastri a zaradil sa na šieste miesto.

29

Russell až v tejto chvíli zašiel pre stredne tvrdú zmes, takže naozaj veľmi dlho vydržal na softoch a na trať sa vrátil za Leclerca na deviate miesto!

28

Norrisova strata je už približne osem sekúnd, takže Verstappen naďalej navyšuje svoje komfortné vedenie.

27

Tak v boxoch sa ocitol už aj druhý zástupca Ferrari Sainz, ktorý tiež obul hardy a prepadol sa až na dvanáste miesto.

26

Leclerc až v tejto chvíli využil čerstvú sadu pneumatík a dostal sa na jedenáste miesto, keď sa mu podarilo predbehnúť Strolla.

25

V boxoch bol čínsky pretekár Zhou, ktorý sa prepadol na predposledné miesto.

24

Priebeh dnešných pretekov však môže úplne zmeniť dážď, pretože nad Silverstone sa nachádzajú čierne mraky, ale zatiaľ je trať suchá!

23

Hamilton sa snaží stiahnuť náskok piateho Sainza pod jednu sekundu, pretože obaja jazdci Ferrari sa v dnešných pretekoch zatiaľ viac trápia, naopak Mercedesu sa dosť darí.

22

Verstappenov náskok na Norrisa sa vyšplhal už k piatim sekundám, takže vyzerá to tak, že holandský pretekár má všetko vo vlastných rukách.

21

Norris sa nesťažuje na svoje pneumatiky, takže zatiaľ sa nechystá do boxov a medzitým má Verstappen na konte najrýchlejšie kolo.

20

Verstappen sa vo vysielačke pýtal na zastávku Leclerca v boxoch, ale dostal odpoveď, že Red Bull sa zatiaľ bude držať zatiaľ svojej stratégie.

19

Ferrari prechádza na plán B a Leclerc zamieril do boxov pre čerstvú sadu pneumatík, na trať sa vrátil na dvanástom mieste.

18

Russell sa stále trápi za Leclercom, zatiaľ čo Norrisova strata na Verstappena narastá už k štyrom sekundám a zdá sa, že McLaren sa asi jeho tempu nevyrovná.

17

Dobrá správa pre Red Bull, pretože Peréz sa pretlačil už na posledné bodované desiate miesto, keď uspel v súboji s Albonom.

15

Réžia si vybrala záber na futbalového trénera Manchestru City Pepa Guardiolu, ktorý sa v minulej sezóne tešil z treble a dnešné preteky sleduje z boxov Mercedesu.

14

Russellovi sa naďalej nedarí na softoch priblížiť Leclercovi do takej vzdialenosti, aby mohol pomýšľať na predbiehaci manéver.

13

Verstappen nemá na čele žiaden problém a jeho náskok na Strolla narástol už na viac ako dve sekundy.

12

Peréz sa už posunul na jedenáste miesto cez Strolla a začína to vyzerať naozaj nádejne pre mexického pretekára, čo sa týka možnosti bojovať o body.

11

Vpredu sa zatiaľ nič vážneho nedeje, najviac sa snaží tlačiť Russell na štvrtého Leclerca.

10

Náskok Verstappena na čele presiahol už sekundu, takže holandský pretekár si začína budovať pevnú pôdu pod nohami pred Norrisom. Medzitým Ocon zamieril do boxov a žiaľ pre technické problémy jeho monopostu preňho dnešné preteky končia!

9

Mimochodom Peréz sa momentálne nachádza na trinástom mieste, čo je zlepšenie o tri miesta od štartu, ale stále má pred sebou množstvo práce, aby mohol bojovať o body.

8

Hulkenberg musel ísť nútene do boxov pre nové predné krídlo, ktoré si poškodil pri kontakte s Perézom, a tak spadol až na posledné miesto.

7

Veľmi dobrú rýchlosť má aj Russellov tímový kolega Hamilton na Mercedese, ktorému sa podarilo ľahko predbehnúť Alonsa a je siedmy!

6

Russell sa vo vysielačke sťažoval na štvrtého Leclerca pred sebou, na ktorého sa snaží zaútočiť, ale zatiaľ neúspešne.

5

Verstappen využíva ihneď prvú možnosť aktivovať systém DRS a berie si prvé miesto späť, pričom Norris nekládol prakticky žiadnen odpor!

4

Náskok Norrisa na čele je približne len pol sekundy, takže Verstappen má zatiaľ dobré tempo a posnaží sa čoskoro útočiť, keď už bude aktivovaný aj systém DRS.

3

Naopak Hamilton stratil dve miesta po štarte, ale jedno si už zobral späť od Gaslyho, teraz je na ôsmej priečke a pred sebou má Alonsa.

2

Piastri si udržal tretie miesto a dobrý začiatok mal aj Russell, ktorý sa vtesnal na piate miesto medzi dvojicu Ferrari Leclerca a Sainza.

1

Tak to je skvelý začiatok v podaní domáceho Norrisa, ktorý predbehol Verstappena hneď v prvej zákrute!

Závod práve odštartoval.

Jazdci sa nachádzajú v zahrievacom kole a treba povedať, že väčšina začína na stredne tvrdej sade vrátane prvej trojky Verstappena, Norrisa a Piastriho.

Na jazdcov dnes čaká celkovo 52 kôl a minulý rok tu vyhral bláznivé preteky Carlos Sainz pred Perézom a Hamiltonom, pričom práve sedemnásobný šampión a domáci miláčik na Mecedese dokázal zviťáziť na Silverstone až neuveriteľných sedemkrát z posledných deviatich pretekov. Naopak Max Verstappen dnes bude bojovať vôbec o svoje prvé víťazstvo v kariére na Veľkej cene Veľkej Británie.

Vítam všetkých priaznivcov motoršportu pri sledovaní už desiateho podujatia sezóny F1 a čaká nás tradičná Veľká cena Veľkej Británie na okruhu Silverstone. Suverénny Max Verstappen bude bojovať už o svoje celkovo ôsme víťazstvo v sezóne, pretože len dvakrát ho porazil tímový kolega Sergio Peréz a môže to byť už šiesty triumf v rade pre holandského pretekára na Red Bulle. Včera si Verstappen v kvalifikácii vyjazdil pole postion, ale za ním sa prekvapivo zaradili obaja jazdci McLarenu domáci Lando Norris a austrálsky pretekár Oscar Piastri, ktorí sa pokúsia udržať si pódium. Za nimi nasledujú namotivovaní Charles Leclerc a Carlos Sainz na Ferrari, potom aj ďalší domáci miláčikovia George Russell a Lewis Hamilton na Mercedese. Sergio Peréz sa podobne ako minulý týždeň na Red Bull Ringu bude pokúšať o zázrak, keďže v Rakúsku sa mu podarilo prebojovať z pätnástej pozície na štarte až na pódium a skvelé tretie miesto, tak uvidíme kam to dotiahne dnes z ešte horšieho šestnásteho miesta po včerajšej pokazenej kvalifikácii.

Pohár konštruktérov:

  1. Red Bull (AUT) 336 b
  2. Mercedes (GBR) 168 b
  3. Aston Martin (GBR) 163 b
  4. Ferrari (ITA) 126 b
  5. Alpine (FRA) 46 b
  6. McLaren (GBR) 17 b
  7. Haas (USA) 11 b
  8. Alfa Romeo (SUI) 9 b
  9. Williams (GBR) 7 b
  10. AlphaTauri (ITA) 2 b

Poradie šampionátu jednotlivcov:

  1. Max Verstappen (NED/Red Bull) 229 b
  2. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) 148 b
  3. Fernando Alonso (ESP/Aston Martin) 131 b
  4. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 106 b
  5. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) 82 b
  6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 72 b
  7. George Russell (GBR/Mercedes) 72 b
  8. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) 44 b
  9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) 31 b
  10. Lando Norris (GBR/McLaren) 24 b
  11. Pierre Gasly (FRA/Alpine) 16 b
  12. Nico Hülkenberg (GER/Haas) 9 b
  13. Alexander Albon (THA/Williams) 7 b
  14. Oscar Piastri (AUS/McLaren) 5 b
  15. Valtteri Bottas (FIN/Alfa Romeo) 5 b
  16. Čou Kuan-jü (CHN/Alfa Romeo) 4 b
  17. Júki Cunoda (JPN/Alpha Tauri) 2 b
  18. Kevin Magnussen (DEN/Haas) 2 b
  19. Logan Sargeant (USA/Williams) 0 b
  20. Nyck de Vries (NED/Alpha Tauri) 0 b

Postavenie na štarte hlavných pretekov VC Veľkej Británie:
 

  1. rada: Lando Norris (GBR/McLaren), Max Verstappen (NED/Red Bull)
  2. rada: Oscar Piastri (AUS/McLaren), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
  3. rada: Carlos Sainz (ESP/Ferrari), George Russell (GBR/Mercedes)
  4. rada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Alexander Albon (THA/Williams)
  5. rada: Fernando Alonso (ESP/Aston Martin), Pierre Gasly (FRA/Alpine)
  6. rada: Nico Hülkenberg (GER/Haas), Lance Stroll (CAN/Aston Martin)
  7. rada: Esteban Ocon (FRA/Alpine), Logan Sargeant (USA/Williams)
  8. rada: Sergio Pérez (MEX/Red Bull), Júki Cunoda (JPN/Alpha Tauri)
  9. rada: Čou Kuan-jü (CHN/Alfa Romeo), Nyck de Vries (NED/Alpha Tauri)
  10. rada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Valtteri Bottas (FIN/Alfa Romeo

Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 16:00.