Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Formula 1

28.05.2023 o 15:00

Víťaz: Verstappen

Alonso

Filter

Max Verstappen sa stal víťazom Veľkej ceny Monaka, keďže od začiatku pretekov kontroloval prvú priečku. Druhé miesto si od štartu suverénne postrážil Fernando Alonso a tretie miesto sa prekvapivo podarilo udržať Estebanovi Oconovi.
Štvrtý skončil Hamilton, piaty Russell, šiesty Leclerc, siedmy Gasly, ôsmy Sainz a posledné dve bodované priečky obsadili jazdci McLarenu Norris s Piastrim.
Max Verstappen si tak upevní prvú priečku šampionátu pred tímovým kolegom Perezom, ktorému sa tieto preteky vôbec nevydarili a skončil až 16.
Ďalšie preteky sú na programe už ďalší víkend v španielskej Barcelone.

Koniec závodu.

78

Max Verstappen už vstúpil do posledného kola a ide si tak po ďalšie suverénne víťazstvo.

76

Kevin Magnussen nakoniec odstavil svoj monopost v boxoch a preteky nedokončí.

75

Prvá päťka je naďalej stabilizovaná a ku žiadnym zmenám sa tam už neschyľuje. Prvý je Verstappen, druhý Alonso, tretí Ocon, štvrtý Hamilton a piaty Russell.

73

Sergio Perez prišiel do boxov už po piatykrát. Mexičan dostal pneumatiky do prechodných podmienok.

72

Najrýchlejšie kolo pretekov patrí momentálne Lewisovi Hamiltonovi a v súčasných podmienkach mu ho už asi nikto nevezme.

71

Sainzovi sa podarilo dotiahnuť na Gaslyho, ale na predbiehanie to zatiaľ nevyzerá.

69

Yuki Tsunoda nezvládol udržať svoj monopost na trati a prepadol sa tak až na 13. miesto.

68

Do konca pretekov ostáva ešte 10 kôl.

66

Dážď už medzitým postupne prestáva a podmienky by sa tak nemali zhoršovať.

64

Nico Hülkenberg dostal 10-sekundový trest kvôli tomu, že predošlú penalizáciu absolvoval nesprávne.

62

Poradie sa teraz pomerne stabilizovalo. Prvá trojka ostáva nezmenená v podobe Verstappen, Alonso a Ocon. Na štvrté a piate miesto sa však už dostali jazdci Mercedesu. 4. je Hamilton a 5. Russell.

61

V niektorých úsekoch majú piloti naďalej problémy udržať sa na trati. Russell dokonca dostal 5-sekundovú penalizáciu kvôli nebezpečnému návratu na trať.

60

Niektorí jazdci už menia prechodné pneumatiky na gumy do dažďa.

59

Kevin Magnussen jazdil veľmi dlho na tvrdej sade pneumatík a ledva sa dostal do boxov. Tam musel vymeniť aj poškodené časti auta a je tak posledný.

57

V posledných kolách sa viacerým pilotom nepodarilo udržať monoposty na trati a napríklad Stroll aj Sainz skončili v bariérach. Sainz je zatiaľ na ôsmom mieste, ale Stroll už preteky nedokončí.

56

V tej najkritickejšej časti sa už prakticky nedá jazdiť v pneumatikách do sucha a Alonso spolu s oboma jazdcami Ferrari tak zachádza do boxov.

55

V boxoch postupne zastavujú takmer všetci jazdci. Fernando Alonso ale pomerne prekvapivo vzal stredne tvrdé gumy do suchých podmienok.

54

V jednej časti okruhu je už poriadne mokro a piloti pomaly začínajú meniť pneumatiky. Viacerí nasadili zelené gumy do prechodných podmienok.

53

Dážď začína byť intenzívnejší a na trati sa začína šmýkať. Zatiaľ však pneumatiky do dažďa nikto nenasadil.

51

V boxoch máme Landa Norrisa, ktorý tak zatiaľ prepustil poslednú bodovanú priečku svojmu tímovému kolegovi Piastrimu. Ten ale zatiaľ v boxoch nebol.

50

V závere pretekov by sme možno mohli vidieť aj dážď. Mechanici Maxa Verstappena práve hlásili, že v určitých častiach môže kropiť.

48

Do boxov zašiel aj Pierre Gasly. Jeho výmena pneumatík prebehla bez problémov, ale nakoniec sa aj tak zaradil až za Leclerca.

45

Charles Leclerc napokon predsa len absoloval výmenu pneumatík. Na trati sa Monačan zaraďuje za Hamiltona, za ktorým aj štartoval na začiatku. Teraz na neho ale stráca približne 8 sekúnd.

44

Na ďalšiu zastávku v boxoch sa zatiaľ nikto neodhodlal a prvá päťka je tak stále v zložení Verstappen, Alonso, Leclerc, Gasly a Russell.

42

Charles Leclerc na treťom mieste stráca na prvého Verstappena približne 20 sekúnd. V súboji na diaľku však je zatiaľ pomalší ako Hamilton. Za Brita by sa totiž zaradil, ak by zastavil v boxoch.

40

Prvá päťka zatiaľ stále nebola v boxoch. Verstappenovi sa však v posledných kolách podarilo mierne zvýšiť náskok a pred Alonsom je už znova o približne 10 sekúnd.

38

Lance Stroll trafil v súboji Magnussena. Ani na jednom z monopostov ale nedošlo k nejakému väčšiemu poškodeniu a obaja tak zatiaľ pokračujú ďalej.

37

Najrýchlejšie kolo sa medzitým na nových gumách podarilo zajazdiť Hamiltonovi. Zatiaľ mu to ale na zníženie Sainzovho náskoku nepomohlo.

35

Sergio Perez narazil do Magnussena a jeho predné krídlo bolo poškodené. Hneď sa pred neho dostal Stroll a Mexičan navyše zastavuje v boxoch. Na trať sa vrátil až na 19. miesto.

34

Do boxov zašiel aj Carlos Sainz. Ten sa na trať vrátil na siedme miesto medzi Ocona a Hamiltona.

33

V boxoch sa zastavil aj Esteban Ocon. Mechanici Alpinu však strávili výmenou pneumatík viac než 4 sekundy. Zatiaľ by to ale Oconovi nemuselo vadiť a je na siedmom mieste pred Hamiltonom.

32

Lewis Hamilton zašiel do boxov a na trať sa vrátil na ôsme miesto za tímového kolegu Russella.

31

Max Verstappen už musí predbiehať o kolo pomalších jazdcov a mierne ho to spomaľuje. Alonso tak znížil stratu na necelých 7 sekúnd.

29

Na začiatku pretekov bolo očakávané okno pre zastávky v boxoch od 30. kola. Uvidíme, kto sa teda odhodlá pre výmenu pneumatík ako prvý.

27

Mechanici Ferrari opäť plánovali pitstop pred Carlosa Sainza, ale nakoniec Španiel ešte ostáva na trati.

25

Viacerí piloti sa začínajú sťažovať na vyššie opotrebovanie pneumatík. Onedlho by sme tak mohli vidieť ďalšie zastávky v boxoch.

23

Obaja jazdci Williamsu zašli postupne do boxov. Albon je tak 19. a Sargeant 20.

22

Na čele je už rozostup medzi Verstappenom a Alonsom takmer desaťsekundový. Tretí Ocon je za jazdcom Aston Martinu o približne 6 sekúnd.

20

Nico Hülkenberg teraz obehol v krátkom časovom slede Zhoua aj Sargeanta a dostal sa tak na 17. miesto.

19

Logan Sargeant má teraz nejaké problémy, keďže ho postupne predbehli aj Stroll a Perez. Američan je tak až sedemnásty.

18

Kevin Magnussen to teraz skúsil na Logana Sargeanta a nakoniec sa mu podarilo dostať na 15. miesto.

17

Pozície na trati vyzerajú byť momentálne stabilizované a po Sainzovej kolízii sa zatiaľ nikto na útok neodhodlal.

14

Fernando Alonso hlási svojim mechanikom podozrenie na defekt. Tí ho síce ubezpečili, že pneumatiky by mali byť v poriadku, ale Španielova strata na Verstappena sa zvýšila o ďalšie dve sekundy.

13

Nakoniec to vyzerá, že Carlos Sainz nebude musieť meniť svoje predné krídlo.

12

Sainz zatiaľ ďalej pokračuje, ale v boxoch Ferrari už sú mechanici pripravení na zastávku v boxoch.

11

Carlos Sainz sa pokúsil zaútočiť na Ocona, no vôbec mu to nevyšlo a po kontakte poškodil svoje predné krídlo.

10

Sergio Perez je už nalepený hneď za Strollom. Zatiaľ sa ale priamo na trati nikomu nepodarilo predbiehať a Perezov postup sa tak pravdepodobne zastaví.

9

Tretí Esteban Ocon a aj ďalší jazdci za ním už výraznejšie nestíhajú na čelnú dvojku. Francúz momentálne na Alonsa stráca takmer 8 sekúnd.

8

Sergio Perez výrazne ukrajuje zo svojej straty na 17. Lancea Strolla a onedlho by už mal byť hneď za ním.

6

Max Verstappen si už pred Alonsom vypracoval viac než dvojsekundový náskok a zatiaľ tak pohodlne kontroluje prvú priečku.

5

Sergio Perez zaznamenal najrýchlejšie kolo pretekov, čo sa mu podarilo najmä vďaka množstvu priestoru pred ním.

3

Systém DRS je už povolený a uvidíme, ako sa jazdcom bude dariť predbiehať.

2

Do boxov teraz prišli hneď traja peretekári. Sergio Perez si zmenil pneumatiky a dostal sa na 18. miesto. Za ním ostali Zhou a Hulkenberg.

1

Max Verstappen si na štarte postrážil prvé miesto a za sebou udržal Fernanda Alonsa. Tretí je Esteban Ocon, štvrtý Sainz, piaty Hamilton a šiesty Leclerc.

Závod práve odštartoval.

Jazdci už vyrazili na zahrievacie kolo a preteky o malú chvíľu odštartujú.

Charles Leclerc dostal po kvalifikácií dodatočnú penalizáciu 3 miest kvôli tomu, že obmedzil Landa Norrisa. Vyštartuje tak zo 6. miesta.

Všetkým fanúšikom F1 prajem pekný deň a vítam Vás pri našom online prenose z Veľkej ceny Monaka.

V kvalifikácii bol podľa očakávaní najrýchlejší Max Verstappen, ktorého budú na štartovom rošte nasledovať Fernando Alonso a Charles Leclerc. Prekvapivé 4. miesto si vyjazdil Esteban Ocon, 5. vyštartuje Carlos Sainz a za ním budú Hamilton, Gasly, Russell, Tsunoda a Norris.
Kvalifikácia sa nepodarila Sergiovi Perezovi, ktorý už v prvej časti kvalifikácie nezvládol udržať svoj monopost na trati a havaroval. Víťaz dvoch veľkých cien tohto ročníka tak pôjde až z posledného miesta.

Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 15:00.