Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Cyklistika

27.01.2023 o 21:00

M. Á. López

F. Ganna

Filter

Miguel Ángel López je aj celkovým lídrom pretekov. Na druhého Gannu by mal mať 44-sekundový náskok.

Poradie 5. etapy:

  1. M. Á. López (Medellin)
  2. F. Ganna (Ineos) + 0:30
  3. S. Higuita (Bora) + 0:38
  4. E. Bernal (Ineos) + 0:40
  5. E. Rubio (Movistar) + 0:40
Cieľ

Druhý prišiel Ganna (Ineos), tretí Sergio Higuita (Bora). Na štvrtej pozícii finišoval Egan Bernal (Ineos), čo je jeho najlepší výsledok od ťažkého zranenia z úvodu minulého roka.

Cieľ

Miguel Ángel López (Medellin – EPM) vyhral 5. etapu a zároveň ide aj do celkového vedenia!

0.5 km

López sa obzrel za seba, skontroloval situáciu a už vie, že dnes vyhrá. Po udalostiach z posledných mesiacov je to preňho veľká satisfakcia.

1 km

López sa dostal do posledného kilometra! Ganna stráca 21 sekúnd a zdá sa, že kolumbijský cyklista dotiahne útok do víťazného konca.

2 km

López má na Gannu 18 sekúnd a dostal sa do pasáže, kde fúka vietor do chrbta. Ganna má väčšiu silu, López nemá ani zďaleka vyhrané.

3 km

Žeby ešte nebolo vybavené? Ganna totiž so svojimi 83 kg letí za Lópezom a stráca už len 16 sekúnd!

5

Miguel Ángel López ide sám, Higuita jeho tempu nestačí!

5,7

Ďalší útok Lópeza zachytil len Higuita! Dvaja Kolumbijci mieria dopredu.

6 km

Na čele pretekov sú: López, Ganna, Bernal, Higuita, Rubio.

7

Ineos spoločnými silami odrazil útok Evenepoela, ktorý sa vrátil do skupiny. Následne prišiel rovno atak Lópeza, za ktorým ide Bernal a Ganna.

9 km

Evenepoela bude veľmi ťažké dostihnúť. Navyše v tomto kopci, ktorý praje jeho tempárskemu motoru. Ineos má pri Bernalovi a Martínezovi Filippa Gannu, ktorý by mohol Evenepoelovi znepríjemniť spanilú jazdu.

9.8

Remco Evenepoel vyletel zo skupiny a sám vyrazil za etapovým trumfom! Neskutočná ukážka sily úradujúceho svetového šampióna.

11 km

Na čele sa ukazuje aj kolumbijský tím Medellin – EPM, ktorého lídrom je Miguel Ángel López. Ten dlhé roky pôsobil v Astane, chvíľu aj v Movistare. Tiež je v okruhu top favoritov na triumf.

14 km

Messineo dostihol Tarozziho. Teraz idú na čele pretekov spoločne, hlavná skupina s najväčšími favoritmi stráca dve minúty.

16 km

Pelotón sa rúti do nie strmého stúpania vysokou rýchlosťou. Vysoké tempo si už vyžiadalo svoju daň a skupina sa postupne zmenšuje, no najväčšie škody prídu až v posledných 10 kilometroch.

19 km

Cieľové stúpanie na Alto Colorado práve začalo. Pelotón stráca na Tarozziho 3 minúty a 40 sekúnd.

23 km

Na konci hlavnej skupiny došlo k pádu, niekoľkí cyklisti čakajú na svoje auto a nové kolesá, prípadne bicykle.

24 km

Bora – hansgrohe dnes pracuje pre kolumbijského cyklistu Sergia Higuitu. Malý vrchár má aj potrebný dynamit v nohách pre prípadný šprint z menšej skupiny. Už neraz dokázal vyhrať preteky týmto spôsobom.

26 km

Bora, TotalEnergies, Astana a Soudal – Quick Step začali pracovať na čele. Pelotón sa rúti pod kopec.

28 km

Do začiatku Alto Colorado ostáva menej ako 9 kilometrov.

31 km

Blíži sa začiatok cieľového stúpania. Cyklisti majú poslednú príležitosť odskočiť si do tímového auta po občerstvenie.

34 km

Hlavná skupina zrýchlila a na bočnom vetre sa na niekoľko desiatok sekúnd aj rozdelila. Všetko je späť pohromade, ale strata na osamoteného lídra Tarozziho začala rapídne klesať.

41 km

Fernando Gaviria začal pracovať v prospech svojho tímového kolegu Einera Rubia, ktorý sa bude chcieť v závere zapojiť do debaty o najvyššie priečky.

45 km

Pelotón je roztiahnutý po celej šírke a v prvej rade je momentálne aj Peter Sagan. Priebežne 2. muž celkového poradia sa po cieľovom stúpaní prepadne nadol, no cez víkend bude chcieť opäť bojovať o etapu.

48 km

Manuele Tarozzi má už minútový náskok a pripíše si plný počet bodov na Alto de la Crucecita. Spravil veľký krok k tomu, aby sa stal víťazom tejto čiastkovej súťaže 39. ročníka Vuelta a San Juan.

50 km

Dostali sme sa do posledných 50 kilometrov 5. etapy. Na prgrame je ešte jedno stúpanie 2. kategórie. Po ňom krátky zjazd a príprava na cieľový výšľap Alto Colorado.

55 km

Za Tarozzim sa sformovala 4-členná skupina. Taliansky cyklista by mal mať k dobru približne 20 sekúnd.

57 km

V pelotóne sa stále nachádza aj priebežný líder celkového poradia a víťaz 4. etapy Fernando Gaviria. Okrem neho je v hlavnej skupine napríklad aj Peter Sagan. O tempo sa stále stará Elia Viviani z Ineosu.

59 km

Delenie v uniknutej skupine pokračuje. Líder vrchárskej súťaže Manuele Tarozzi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) sa rozhodol pre sólovú jazdu.

61 km

Únik má momentálne už len päť členov. Dvojica z tímu Gremios por el Deporte – Cutral Co, Alejandro Quilci a Laureano Rosas, odpadli a o pár minút ich dostihne hlavná skupina.

66 km

Jurado vyhral prémiu 2. kategórie pred Tarozzim a z jeho náskoku ukrojil ďalšie dva bodíky. Aktuálne je situácia vo vrchárskej súťaži nasledovná:

  1. Tarozzi – 18 bodov
  2. Jurado – 15 bodov
  3. Dotti – 8 bodov
69 km

Na čele pelotónu pracuje aktívne Talian Elia Viviani. Ten pri dnešnom dojazde na svoje ambície pomýšľať nemôže. V Ineose budú vsádzať na Daniela Felipeho Martíneza a Egana Bernal. Pre druhého menovaného to dnes bude vôbec prvý dojazd na stúpaní, v ktorom by mal prvý raz od ťažkej nehody v úvode minulého roka bojovať o triumf.

72 km

Čelná skupina začala stúpať na druhý kopec etapy. Banos de Talascato je stúpanie 2. kategórie s priemerom 3,8% na 5,3 km.

73 km

Náskok úniku sa stále pohybuje okolo štyroch minút.

75 km

Po takmer stovke kilometrov je priemerná rýchlosť dnešnej etapy 46,657 km/h. Tempo je vysoké aj dnes. Záverečné stúpanie bude absolútnym vyvrcholením.

80 km

Rýchlostnú prémiu vyhral Emiliano Contreras, argentínsky cyklista z tímu Chimbas Te Queir.

83 km

Únik je už v druhej polovici 5. etapy. Na hlavnú skupiná má k dobru tri minúty a 45 sekúnd. O tempo v balíku sa starajú tímy Movistar a Ineos Grenadiers.

98 km

Prvú vrchársku prémiu dnešného dňa vyhral Christofer Robín Jurado. Panamský cyklista získal na vrchole kopca 3. kategórie 3 body. Manuele Tarozzi bol druhý, Emiliano Contreras tretí. Tarozzi a Jurado si to na ďalších dvoch stúpaniach rozdajú v priamom súboja o víťaza vrchárskej súťaže.

115 km

Únik svoj náskok navýšil. V pelotóne sa po kilometroch na bočnom vetre rozhodli v prvom stúpaní šetriť sily. Aktuálne sa cyklisti občerstvujú a aj ochladzujú. Etapa ešte nie je ani v polovici.

123 km

Cyklisti sa dostávajú na začiatok prvého stúpania dňa. Alto de Villicum má 13,4 km a 2,7% v priemere.

125 km

Hlavná skupina je poriadne natiahnutá. Zatiaľ stále bez náznaku delenia.

127 km

Podľa posledných správ trápi pelotón bočný vietor. K deleniu hlavnej skupiny zatiaľ nedošlo.

130 km

Cyklisti majú za sebou 40 kilometrov 5. etapy. Sedemčlenný únik so šiestimi Argentíncami, Talianom a jedným cyklistom z Panamy má momentálne takmer 4-minútový náskok.

Dnešná etapa odštartuje o 19:13 Stredoeurópskeho času. Viacmenej sa bude celý deň čakať až na cieľové stúpanie, v ktorom sa bude rozhodovať nielen o víťazovi etapy, ale aj celých pretekov.

Vo štvrtok bol na Vuelta a San Juan voľný deň. Peter Sagan oslávil 33. narodeniny. Slovenský cyklista však zaplnil stránky svetových médií hlavne dnes. Prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že po tejto sezóne skončí ako profesionálny cyklista na ceste. V roku 2024 sa zameria na kvalifikáciu a možný úspech na olympiáde v Paríži v horskej cyklistike.

„Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym cyklistom do štyridsiatky či päťdesiatky. Teraz nastal ten správny čas. A ak budem môcť ukončiť kariéru v Paríži na olympijských hrách, bude to pre mňa niečo pekné,“ povedal vo svojom vyhlásení Sagan.

Vítam všetkých priaznivcov cestnej cyklistiky. Po dni voľna sa v Argentíne dnes večer nášho času ide 5. etapa pretekov Vuelta a San Juan. Najväčšia doterajšia selekcia pelotónu prišla v stredu. V skupine, z ktorej sa špurtovalo o etapový triumf, prišlo do cieľa 52 cyklistov a je jasné, že celkový víťaz vzíde spomedzi nich.

Práve dnešná 5. etapa rozhodne o celkovom poradí. Finiš príde na stúpaní Alto Colorado. 18,8 km dlhý kopec má priemerný sklon 4,4%, čo na prvý pohľad nevystraší. Cieľová čiara je ale v 2623 m. n. m. a v spojení s horúčavami, ktoré v Argentíne vládnu, to bude takto v úvode sezóny zajímavý test. Podľa profilu by mal tento kopec vyhovovať azda najväčšiemu favoritovi celých pretekov Remcovi Evenepoelovi. Majster sveta vyhral preteky celkovo v roku 2020 a tým, že sa tento ročník ide prvý raz po pauze spôsobenej koronavírusom, je aj obhajcom.

Belgičanovi budú chcieť sťažiť deň Egan Bernal a Daniel Felipe Martínez (obaja Ineos-Grenadiers). Z predošlých rokov vieme, že cyklisti z Južnej Ameriky sú vždy veľmi aktívni a motivovaní predviesť sa v čo najlepšom svetle. Z najvyššej ligy bude treba počítať aj so Sergiom Higuitom z Bory. Miguel Ángel López má o motiváciu postarané, pretože kvôli rôznym aféram ho prepustil pôvodný zamestnávateľ a našiel sa v kolumbijskom kontinentálnom tíme Medellin – EPM.

Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 21:00.