Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tímová samovražda. Vedenie zväzu strčilo hlavu do piesku, až hráči ukázali, čo by znamenal príchod Slovákov z Ruska

Vlani bol hlavným dôvodom pokoj na prípravu, tento rok ním má byť skutočnosť, že "hráči z rôznych dôvodov nie sú k dispozícii".

12.04.2024 15:23
Martin Bodák, Peter Cehlárik Foto:
Peter Cehlárik (v bielom) bol jedným z hráčov, ktorí sa vyjadril k téme príchodu hráčov z KHL.
debata (73)

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja na čele s Miroslavom Šatanom, ktorý je šéfom slovenského hokeja a generálnym manažérom reprezentácie v jednej osobe, druhý rok za sebou nezvládlo situáciu v súvislosti s možným príchodom hráčov z ruskej KHL na majstrovstvá sveta.

Šatan a spol. vlani odmietli prijať postoj ako ich kolegovia zo Švédska, Fínska, Česka, Francúzska či Lotyšska, ktorí označujú KHL za symbol vojnovej propagandy režimu prezidenta Vladimira Putina a hráčov z ruskej súťaže do reprezentácií nevolajú.

Slováci vtedy vyriešili polemiku nasledujúcim vyhlásením: "Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme.“

Tento rok čakali s verdiktom ešte dlhšie. Či za to môže výmena vládnej garnitúry a zmena smerovania zahraničnej politiky, tlak športových funkcionárov a na druhej strane odlišné postoje partnerov a sponzorov hokejového zväzu, zatiaľ nevedno.

Na základe udalostí, ktoré sa odohrali v posledných dňoch, to však vyzerá tak, že tento rok o diskutovanej téme nerozhodol zväz, ale samotní hráči.

Viacerí reprezentanti vrátane dlhoročných opôr Róberta Lantošiho či Petra Cehlárika naznačili, že príchod hráčov z ruskej KHL by mohol narušiť internú pohodu v tíme, ktorý pred a počas šampionátu potrebuje predovšetkým pokoj a sústredenosť.

Správne sa obávali tlaku fanúšikov a médií, ktorý by prišiel po prípadnom kladnom rozhodnutí SZĽH. O to ťažšie by sa sústredili sa výkony na ľade.

Rozčarovanie nad meškaním jednoznačného postoja zväzu v tejto otázke znásobuje fakt, že kompetentní vedeli, čo by znamenalo, keby Slováci pricestovali do Ostravy aj s hráčmi z Ruska.

Česká hokejová verejnosť sa rázne vyhranila proti hokejistom z KHL, čo slovenský fanúšik registroval po januárovom príchode Júliusa Hudáčka do Kladna.

Michal Čajkovský Čítajte viac Hokejová verejnosť sa dočkala verdiktu. Šatan a spol. rozhodli o tom, či hráči z KHL pocestujú na MS

Ak by sa šampionát konal v Nemecku či Francúzsku, kde sa prepojenie politiky a športu až tak veľmi nerieši, rozhodnutie Slovákov zobrať „káhaelkárov“ na MS by po nejakom čase prehrmelo. Ale zobrať ich tento rok do Česka by bolo tímovou „samovraždou“.

Nikto nespochybňuje kvality Martina Gernáta, Michala Čajkovského či Tomáša Jurča, ale na májových MS by pre vyššie uvedené dôvody neboli pre mužstvo prínosom, ale záťažou.

Všetky tieto skutočnosti si kompetentní uvedomovali, napriek tomu oznámenie verdiktu zbytočne naťahovali. A to až do takej miery, že sa ozvali samotní hráči.

Lenže tak by to nemalo byť. Hokejisti sa majú sústrediť na hokej a nie na bočné vplyvy, ktoré zasahujú do fungovania tímu. Kompetentní na zväze ich nechali „vykúpať sa“ v štipľavých otázkach verejnosti a médií a napokon vyriešili situáciu s vyhlásením v štýle „hráči z KHL nie sú k dispozícii, neprídu“.

Teraz už len zostáva veriť, že ťahajúca sa sága nebude mať vplyv na prípravu národnému tímu smerom k šampionátu. Do začiatku MS zostáva necelý mesiac, Slováci odohrajú prvý zápas 10. mája proti Nemecku.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #SZĽH #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024