Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan už nemusí, chce žiť normálny život. Užite si šampióna, kým je čas

Pre niekoho skoro, pre iných tak akurát. Ideálny čas na odchod pre výnimočných športovcov neexistuje. Vie to aj Peter Sagan.

30.01.2023 20:38
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na archívnej snímke.
debata (11)

Rozhodnutie o jeho rozlúčke s profipelotónom prekvapilo viacerých. Aj preto, že už na prvých pretekoch sezóny ukázal, že stále dokáže držať krok s mladšími a výbušnejšími súpermi. V etape, v ktorej v spolupráci s tímom odpáral ortodoxných špurtérov, bojoval o víťazstvo.

Zdravý Sagan je stále extratrieda. Mohol by súťažiť ešte dve-tri sezóny, vyhrať niekoľko etáp a domácich šampionátov.

Sagan koláž Čítajte aj Nová známosť? Strata motivácie? Sagan prezradil hlavný dôvod, prečo končí

Lenže on už nemusí. A zrejme ani nechce. Túži žiť ako „normálny“ človek. Venovať sa najbližším, robiť to, čo ho baví. Počas 14 sezón medzi profesionálmi mal minimálne výpadky. Neustála mediálna pozornosť, záujem fanúšikov, a najmä tlak na výsledky sú ťažoba.

Sagan vysvetlil svoje rozhodnutie zreteľne. Chce tráviť viac času so synom Marlonom. Niet sa mu čo diviť. Premotivovaných otcov, ktorí pre kariéru zmeškali fyzický i osobnostný rast detí, je mnoho aj v športovom svete. On medzi nich nechce patriť.

Cyklistika príde o jazdca, ktorý pozdvihol kredit športu po rokoch dopingových škandálov. Kým jeho súperi vysvetľovali antidopingovým komisárom, prečo hltajú tabletky na kilá, Sagan zabával fanúšikov nielen výkonmi, ale aj šoumenstvom.

Sagan Tour Čítajte aj Šéf domácej cyklistiky Privara: Saganovi chýba posledný diel skladačky

Jeho motto „Why so serious?“ (Prečo tak vážne?) strhlo tisícky ľudí, aby začali s jazdou v sedle.

Šampión im ukázal, že výsledky sú dôležité, ale nemusia byť prvoradé. Že šport vie byť aj zábava, nielen drina pre profesionálov.

Tí z vás, ktorí ho kritizovali, keď prestal vyhrávať, zvážte ďalšie kroky. Ak v tom budete pokračovať, môže vás to mrzieť. Užite si výnimočného športovca, kým je čas. Veľa príležitostí už nezostáva.

Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan