Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohľad 30 rokov späť. O takom Slovane môže Weiss iba snívať

Po zápase s Ferencvárosom v septembri 1992 zostala dusná atmosféra plná otáznikov i strachu z odvety.

20.07.2022 09:00
Peter Dubovský, Slovan, Ferencváros Foto: ,
Peter Dubovský strieľa tretí gól Slovana v zápase s Ferencvárosom.
debata (1)

Spomienky majú schopnosť po desiatkach rokoch blednúť. Zo súboja Slovana s Ferencvárosom v septembri 1992 si pamätám najmä tri veci. Obavy, odvahu, optimizmus.

Na jednej strane roztatárené fanúšikovské hordy, ktorým o futbal išlo až na poslednom mieste a na druhej po zuby ozbrojené šíky, ktoré ich nekompromisne spacifikovali. Znepokojujúce obrázky, ktoré sme dovtedy sem-tam vídali len na zahraničných štadiónoch.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac Maďari spomínajú na Bratislavu 1992: Fanúšikom sa dodnes zvierajú ruky

Nepríjemný zážitok, po ktorom zostala dusná atmosféra plná otáznikov i strachu z odvety. Našiel sa jeden statočný, ktorý si v prázdnom sektore hostí, obkolesený rozvášneným davom, rozprestrel slovanistickú vlajku. Čin na metál za fanúšikovskú chrabrosť.

A potom ešte Slovan. Dubovský a spol. rozhodli už na Tehelnom poli. Len so slovenskými hráčmi, jedným legionárom (Francúzom Harauiom), ktorý bol v úlohe náhradníka a po súboji nespokojný so svojou pozíciou si zbalil kufre a vrátil sa do Paríža.

Pripomeňme si súperov Slovana pred a po Ferencvárosi: Real Madrid a AC Miláno. O tom sníva aj Weiss, ale od toho je jeho tím aj po 30 rokoch stále vzdialený tisíc míľ, nezostáva mu do cieľa „už len pár chvíľ“ ako v starodávnej nostalgickej piesni.

Zápas Slovan - Ferencváros z roku 1992 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zákrok proti nespratným maďarským fanúšikom...

Z archaického súboja Slovan – Fradi sa mi necnie ani za toxickými emóciami, ktoré otravovali vzduch a ani za hrdinstvom fanúšika, lebo futbal by mal vyvolávať úplne iné napätie. Len futbalové. Možno aj adrenalín, ale určite radosť.

Len Slovan spred 30 rokov by som bral. Mladý, dravý, sebavedomý, čo hráč, to slovenský reprezentant. Kdeže lanské snehy sú!

Teraz dostal postup ako dar z nebies. Nijaká genialita ani morálka či charakter. Len Boh mal na sebe belasý dres. Ale donekonečna sa ani on nebude na tú biedu pozerať. Hrozí, že si vypne odkazovač a už sa mu z Tehelného poľa nik nedovolá.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros Budapešť #liga majstrov vo futbale