Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydýchaný vzduch v slovenskom futbale. Potrebuje zázrak č. 2

Sen a zázrak. Tieto slová opakovali slovenskí futbalisti do 19 rokov a ich tréner Albert Rusnák st. dookola.

29.06.2022 11:16
SR Trnava futbal ME U19 do 19 o 5. miesto TTX Foto: ,
Zverenci trénera Alberta Rusnáka st. oslavujú postup na svetových šampionát do 20 rokov. Naposledy sa na ňom Slováci predstavili v roku 2003.
debata (6)

Boli vyjadrením snahy mladíkov dostať sa na budúcoročné majstrovstvá sveta do 20 rokov z domáceho Eura. Vo svetle okolností sú obe slová veľmi trefné.

Slováci boli najbojovnejším tímom na turnaji. Ukázali veľkú mentálnu odolnosť v posledných dvoch zápasoch. Oba zvládli výsledkovo, prvý aj herne. V druhom im pomohla šťastena, strelecká efektivita i diváci.

Chýbala im však vyššia futbalová kvalita najmä v elementárnych činnostiach – presnosti a razancii prihrávky či zakončenia, prvom dotyku. Absentovalo aj viac odvahy, najmä v ofenzívnej fáze. A tiež moderná herná tvár.

SR Trnava futbal ME U19 do 19 o 5. miesto TTX Čítajte viac Prialo nám šťastie aj diváci. Bojujeme, ale musíme pridať viac kvality

S prvými štyrmi vecami musia Slováci do májového štartu malého Mundialu čo-to spraviť. Majú na to, potrebujú však správne vedenie. A tu nastáva problém.

Už zopár rokov zobrazujú na trávniku riadky prastarej slovenskej trénerskej mantry. Nevedno, koľko percent sa z nej zmenilo za devätnásť rokov, keď boli mladíci spod Tatier na MS do 20 rokov. V trnavských páľavách to väčšinu času vyzeralo, že skoro nič.

Futbalisti sa ju učia v kluboch i národných tímoch rôznych vekových kategórií – až po seniorskú. Potom rakúsky prechod do útoku trvá zopár sekúnd, slovenský sa často končí po pár prihrávkach medzi obrancami odkopom brankára po úspešnom napádaní súpera.

Postup devätnástky na šampionát je veľký úspech. Čerstvý vánok do vydýchaného vzduchu v slovenskom futbale. Ešte lepšie by bolo, keby mladíci hrali na MS 2023 futbal adekvátny tomuto roku. To by bol sen či zázrak číslo dva.

Triumf nad Rakúskom a postup na MS v obrazoch Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť Slovákov po postupovom góle.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2022 do 19 rokov