Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Djokovič nie je obeť, ale takéto zaobchádzanie mu nepatrí

Máme za sebou iba šesť dní roku 2022, ďalších 359 pred sebou. Vychádzajúc z toho, že kolotoč udalostí sa na začiatku roka iba pomaly rozbieha, potom sa máme na čo "tešiť".

07.01.2022 06:00
Danglár, 7. 1. 2022
debata (232)

Kauza Novak Djokovič vs. Austrália je najväčšou reklamou pre tenis v histórii. Taká, za ktorú by ste dali majland, aby sa nikdy nedostala do éteru. Nemá víťazov, pozná len porazených. Má zlé a potom už len horšie riešenia.

Svetová jednotka sa pustila do boja. Nerovného i azda aj zbytočného. Situácia v Austrálii je jednoznačná – ak nechceš vakcínu, ani sem nechoď. Djokovič ju nechce a tak mal zostať doma. Toľko k šampiónovi.

Organizátor Australian Open mu však predsa len nechal priestor. Výnimku, o ktorej bolo vopred zrejmé, že vyvolá nevôľu. Nečudujme sa, krajina má za sebou najtvrdší lockdown pri – na svetové pomery – minimálnych obetiach. Jej obyvatelia sa dlhé mesiace nemohli dostať domov a „no jab, no job“ už prakticky zľudovelo.

Pri všetkej úcte k tomu, čím si prešli: za toto Djokovič nemôže.

Srbsko Austrália tenis Open Djokovič vízum zrušenie súd Čítajte viac Chceli ho ponížiť! Nemá sa ani kde umyť, hnevá sa Djokovičov otec

Fakty sú nasledovné: 1. Jeho žiadosť o výnimku bola anonymná. 2. Odobrili ju dva nezávislé panely odborníkov – jeden zostavil organizátor podujatia, druhý štát Viktória. 3. Australian Open nemalo žiadny dosah na jej udelenie. 4. Djokovič nie je jediným hráčom, ktorý o ňu požiadal a napokon ju aj dostal. Nech si už o nastavených pravidlách myslíme čokoľvek, Djokovič ich neporušil.

5. Vstup na austrálske územie je síce záležitosťou federálnej vlády, no tá mu vízum najprv odklepla a následne zamietla. Naozaj sa to nedalo inak? Zastaviť ho skôr, ako precestuje polovicu sveta?

Pripomíname, že ešte deň pred jeho odletom sa austrálsky premiér Morrison vyjadril takto: „Je to vec štátu Viktória. Poskytol mu výnimku na príchod a tak konáme v súlade s týmto rozhodnutím.“ Hodinu predtým, ako Djokovič pristál v Melbourne a krajina sa búrila, už bolo všetko inak.

Podpora Novaka Djokoviča pri karanténnom hoteli Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Priaznivci Novaka Djokoviča protestujú pred...

„Pravidlá sú pravidlá. Platia pre všetkých,“ zaznelo odrazu z jeho úst.

Ale v Melbourne už zopár neočkovaných tenistov trénuje. Možno vyplnili žiadosť o vízum správne a mali jednoznačný dôkaz o oprávnenosti k udeleniu výnimky. A možno len nevzbudili toľko pozornosti, keď vstúpili na austrálsku pôdu a problém s vízami pri nich toľko nepálil.

Svetová jednotka doplatila na (ne)komunikáciu tamojších autorít, nejasné inštrukcie, na zlyhanie organizátorov, ktorí ju nechali dôjsť k bránam Melbourne v domnení, že všetko bude v poriadku. A azda aj na vlastné presvedčenie, že žiadna prekážka nie je dosť vysoká na to, aby ju neprekonala.

Park Hotel, Melbourne Čítajte viac Chrobáky v izbe, požiar, fyzický útok. Djokoviča držia na pochybnom mieste

Je ale neakceptovateľné, aby deväťnásobný šampión Austrálie bol takto verejne ponižovaný. Dovolili mu nastúpiť do lietadla, osem hodín zadržiavali na letisku, šupli do záchytného centra a štyri dni nechajú čakať na verdikt v menej než skromných podmienkach.

Či mal Djokovič dostať zdravotnú výnimku, či mal vôbec do Austrálie cestovať, zostanú aspoň nateraz otázkami bez odpovedí. Avšak proces, keď mu najprv povedali ÁNO a potom NIE, smrdí.

Nie elitárstvom, ale šikanou. Politickým kalkulom. Nutkaním dobre sa napásť na hneve väčšiny.

Nech si už o Djokovičovi a jeho postojoch myslíme čokoľvek, takéto zaobchádzanie mu nepatrí. Čím ďalej, tým viac je to fraška.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
232 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022