Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pogačar nezabil len Tour, ale možno celú generáciu

Mal to byť veľký boj. Aj organizátori sa snažili. Po vzore z lanskej Tour de France pripravili ročník, v ktorom to chceli pretekárom poriadne osladiť. S presvedčením, že rozhodovať sa bude až v predposledný deň. V časovke.

05.07.2021 12:00
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
debata (21)

Tadej Pogačar s nimi poriadne vypiekol. Najmenej želaným spôsobom. O svojom triumfe rozhodol o dva týždne skôr. Ten, kto sa tešil na taktické šachy, zdrvujúce útoky a nečakané vypnutia, si musí nájsť inú zábavu.

Tušili sme, že to bude medzi ním a supersilnými stajňami Ineos a Jumbo. Na papieri to vyzeralo jednoducho:

Pogačar má skvelé nohy a jeho súperi skvelé plány. Viaceré karty, s ktorými sa dá hrať solídny cyklistický mariáš. Nedočkavý Slovinec však ukončil partiu už v sobotu. Esom na Col de Romme.

Tour de France, 1. etapa Čítajte viac Brutálna pokuta za hlúposť. Žena s kartónom možno zaplatí státisíce

Ostatným nezostalo nič iné, len priznať farbu. A posledných 30 kilometrov vo vysielačke počúvať, ako im súper uniká. Škoda dobitého Primoža Rogliča, len on mohol byť mladšiemu krajanovi dôstojným súperom.

O celkovom víťazovi tak je – zdá sa – už vopred rozhodnuté. Namiesto vzrušujúcej cyklistickej šarvátky nás čaká kontrolovaná jazda do hlavného mesta.

Len pre informáciu: s najväčším náskokom v celkovom poradí prišiel do cieľa Maurice Garin. V roku 1903 ho pri premiérovom ročníku Starej dámy delili od druhého Luciena Pothiera dve hodiny, 59 minút a 21 sekúnd.

Tadej Pogačar Čítajte viac Tour som nezabil, vraví stroj v žltom. Kto ukrojil z Cavendishovho náskoku?

Jeho ďalší prenasledovateľ – Emile Georget – dostal v poslednej etape dva defekty a zúfalý zaspal pri ceste.

Pravda, toto je iná Tour, za iných podmienok. Pogačarov náskok je pred priamymi rivalmi viac ako štyri minúty a už dnes vieme, že ak sa mu nič nepríjemné nestane, žltý bude aj na budúcu nedeľu v Paríži. Ibaže by aj on niekde zaspal.

Tadej nezabil len tohtoročnú Tour, ale možno aj celú generáciu. Taký je dobrý.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Tadej Pogačar #Tour de France 2021