Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Bohatí budú bohatší, chudobní chudobnejší

Otec mu dal všetko, čo potreboval. Nič mu nechýbalo. Syn si však chcel robiť po svojom, nie drukovať starcovi. Opustil jeho i brata. A s majetkom, ktorý mu prináležal, sa vybral do sveta.

19.04.2021 13:43
Superliga, šály Foto: ,
Šály anglických futbalových veľkoklubov, ktoré majú pôsobiť v elitárskej lige.
debata (4)

Biblický príbeh o márnotratnom synovi má až nečakane veľa spoločného s novým futbalovým megaprojektom.

Dvanásť veľkoklubov v nedeľu večer UEFA oznámilo, že odchádza z Ligy majstrov i Európskej ligy. Ťažko povedať, či im tam niečo chýbalo.

Tucet bohatých už nechcel pristupovať na podmienky únie. A najmä – deliť sa s ňou a s menšími tímami o obrovské zárobky. Pri všetkej úcte, tie generujú najmä Real Madrid či Manchester United a nie Šachtar Doneck alebo FC Sevilla.

SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 škriniar Čítajte viac Silná dvanástka zakladá Superligu. Zákaz štartu za národný tím hrozí aj Škriniarovi

Berú si od UEFA to najcennejšie, čo majú – svoju značku – a odchádzajú. Vytvoria si vlastnú súťaž. Superliga bude mašinou na peniaze. Rozdelia si ich iba jej tvorcovia, nik iný.

Aspoň takto to vidia zakladatelia Superligy. S dôvetkom, že ich projekt pomôže aj ostatným súťažiam a klubom.

UEFA oponuje. Vraj to ozbíja celý koncept európskych súťaž, ešte viac zahltí nabitý futbalový kalendár. Ale najmä – prehĺbi finančný rozdiel. Bohatí budú bohatší, chudobní chudobnejší. Ale späť na začiatok…

Po čase sa márnotratný syn vrátil domov. Majetok prehýril. Otec ho i tak vítal s otvorenou náručou. Tu sa obe dejové línie rozchádzajú, hoci happy endom sa to ešte skončiť môže.

UEFA totiž hrá o všetko. Na facku od svojich milovaných reagovala päsťou. Ak ku vzniku Superligy dôjde, hráčom zainteresovaných klubov nedovolí nastúpiť na medzištátne stretnutia.

Nemusí to dopadnúť takto drasticky. Príkladom je basketbal. Najlepší hrajú Euroligu a nechýbajú ani v reprezentačných dueloch.

Pokiaľ túto otázku kompetentní nevyriešia čo najskôr, márnotratní synovia sa domov vrátia veľmi skoro.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Superliga