Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Toto nebol rasizmus

Škandál. A pritom iba obyčajné nedorozumenie.

10.12.2020 12:16
APTOPIX France Soccer Champions League Foto: ,
Hráči PSG a Basaksehiru pred opakovaným zápasom v Paríži.
debata (22)

Zápas Ligy majstrov medzi Parížom St. Germain a Basaksehirom sa hral na dvakrát. Stredajšie repete nenasledovalo preto, že ľudia sú zlí a navzájom sa netolerujú, ale nechcú sa počúvať a nepočúvajú.

Najprv zopár faktov…

V 15. minúte si štvrtý rozhodca utorňajšieho zápasu privoval hlavného, aby mu povedal, že asistent Basaksehiru Pierre Webó sa správa v rozpore s dobrými mravmi. Medzi rumunskými kolegami prebehla krátka debata, na ktorej konci bola otázka, „kto to bol?“

„Cel negru,“ ukázal náhradný arbiter prstom na kamerunského kouča. V preklade z rumunčiny to znamená – ten čierny…

Strhla sa mela, zapojili sa všetci – tí, ktorí nerozumeli, ba dokonca aj takí, ktorí vôbec nepočuli. Je to rasista, ideme preč! A bolo po zápase.

Toto však nebol rasizmus!

Iba jedno jediné slovo, ktoré malo identifikovať previnilca a rozhodne nie ho uraziť. Pravda, nebolo najšťastnejšie. Rumun si zrejme nevedel spomenúť na meno a zvolil označenie, ktoré sa nehodí. Webó sa mal ohradiť – najprv si nechať vysvetliť, prečo a ako to myslel a následne dotyčného poučiť, ako to nabudúce povedať. Na konci by akiste zaznelo „SORRY“ a ťapli by si.

Bodka. Bolo by po kauze. Zápas by sa dohral, futbalový svet by dva dni neriešil nezmysly (boj proti rasizmu autor nepovažuje za nezmysel) a štvrtý rozhodca Sebastian Coltescu by neprišiel o dobre rozbehnutú kariéru. Alebo si niekto myslí, že ho tak skoro uvidíme na európskych trávnikoch?

To ťažko…

Mimochodom, Basaksehir je turecký klub. So silnými väzbami na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Muža, ktorý má problém so základným ľudským právom na slobodu prejavu. Lídra krajiny, ktorá sa už nechce ani tváriť ako demokracia. Aj Webó je na jeho výplatnej páske. Tolerancia a rešpekt k druhým majú viacero podôb.

Pardon, to sa sem už asi nehodí…

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Basaksehir Istanbul