Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Inšpiratívna Nasťa

Je to príbeh, po ktorom by nadšene siahol každý hollywoodsky scenárista.

02.10.2019 21:43
debata

TV Pravda: Anastasia Kuzminová sa emotívne rozlúčila s kariérou

Video

Leitmotív je jasný. Neperspektívna ruská biatlonistka sa vzoprie prísnemu systému a s najbližšími odíde do krajiny, ktorá ju prijme vrúcne, s otvorenou náručou.

Pod vlajkou adoptívnej vlasti sa z nej stane svetová hviezda – ovenčená šiestimi olympijskými medailami, tromi zlatými, získa titul majsterky sveta a i pozíciu najúspešnejšej olympioničky v histórii päťmiliónového národa.

Prínos Anastasie Kuzminovej k Slovensku je však oveľa širší.

Pamätám si rozhovor dvoch pánov v pohostinstve počas zimy 2010. Kuzminová získala ďalšiu medailu, vraví jeden. To sa nepočíta, veď ona nie je Slovenka, znie odpoveď.

Na ZOH vo Vancouvri našinci vnímali ambicióznu športovkyňu ako import. Postupne sa z nej však stal väčší Slovák ako mnohí z nás.

Milý človek, vrúcna osobnosť, stopercentný športovec. Kuzminovej prerod na miláčika národa sa udial veľmi rýchlo. Ako matka dvoch detí vyhrala, čo sa dalo. Ale najmä – zmenila názor Slovákov na naturalizovaných športovcov.

V čase, keď populistickí politici strašia verejnosť otázkou migrácie v zmysle hesla „Slovensko Slovákom“ a na každého jedinca s inou farbou pleti mnohí pozerajú cez prsty, má Kuzminovej príbeh celospoločenský rozmer.

Čas všetko určí na správne miesto, vravia Rusi. Platí to aj o Nasti. Kariéru síce ukončila, ale naďalej chce urobiť zo Slovenska lepšiu destináciu pre život.

V novej pozícii bude motivovať mládež k športu, podporovať dospelých k aktivite. Ak sa vďaka nej zmení na pohybovo vitálnejšieho čo i len jeden človek, jej snaha bude mať zmysel.

Kuzminovej príbeh – hoci sa ešte nekončí – ponúka inšpiráciu nielen športovcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová