Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Tieň nad zlato

To bol zase nápad... Úryvok z piesne Poďme sa zachrániť od Petra Nagya pozná väčšina z nás. Našlo by sa v ňom aj vedenie svetovej atletiky. S jediným rozdielom - kým s tínedžermi mávajú hormóny, s bosmi Medzinárodnej asociácie atletických federácií zametajú peniaze.

25.09.2019 14:59
Matej Tóth Foto: ,
Pre športovcov predstavuje klíma v dejisku atletických MS ohrozenie zdravia.
debata (6)

Po prepadáku s názvom Dynamic New Atlhetics, ktorý mal osviežiť základné princípy kráľovnej športov, však zašlo ešte ďalej. Priam priďaleko.

Majstrovstvá sveta 2019 pridelilo katarskej Dauhe. Miestu, kde je tieň nad zlato a klimatizácia je vykúpením.

Netreba si zakrývať oči pred skutočnosťou. Dauha nie je športová mekka. Má mizerné fanúšikovské zázemie, čo pred tromi rokmi potvrdili aj cyklistické MS. Čo je však najdôležitejšie – pre športovcov predstavuje tamojšia klíma ohrozenie zdravia.

Tieto fakty boli pre IAAF druhoradé. Šejkovia jej predstavili odvážny projekt zlatom vykladaného šampionátu. Bankovkami federácii zapchali ústa, petrodolármi zalepili oči.

Boli presvedčiví. Natoľko, že kompetentní prepočuli kritické hlasy a prehliadli varovné prsty. Nezaujímalo ich, že opäť idú proti atlétom a ich komfortu.

Dokonca ani to, že im v katarskej peci pôjde o život. Pri teplotách nad štyridsiatkou a vlhkosti vzduchu okolo osemdesiat percent to je reálna hrozba.

Otázkou zostáva, dokedy budú športoví mecenáši, nielen atletickí, robiť experimenty na tých, ktorí ich živia svojimi výkonmi.

Hádam nie dovtedy, kým sa niektorému zo športovcov niečo vážne nestane…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #IAAF #MS v atletike 2019