Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Bez konkurencie

Bodovacia súťaž na Tour de France je rozhodnutá po polovici pretekov. Pokiaľ nepríde k nepredvídateľnému incidentu, Peter Sagan získa šiesty zelený dres. Vyrovná legendárneho Erika Zabela a o rok môže byť rekordérom tejto štatistiky. Presne tak, ako si to Slováci želajú.

19.07.2018 08:09
Sagan Foto: ,
Peter Sagan na Tour de France 2018.
debata (1)

Na rovinu: víťaz bodovačky bol známy už nedeľu v Roubaix. Fernando Gaviria, ktorý deň predtým po penalizácii prišiel o body, nechal Sagana uspieť na rýchlostnej prémii. Bez boja. Nešpurtoval s ním ani v utorok. A ani v stredu.

Po sobote bol rozdiel medzi ním a Saganom 63 bodov. Značné manko, no nie nedostihnuteľné. Pravda, ak by rozhodcovia prehliadli jeho hlavičky Greipelovi a v platnosti by zostali pôvodné výsledky, rozdiel by bol 21-bodový.

O tri dni neskôr je náskok Sagana takmer dvojnásobný – 121 bodov.

Prečo Gaviria prestal bojovať? Veď do konca Tour zostávajú ešte tri šprintérske etapy. Navyše, možné je takmer všetko. Saganovi sa môže stať to isté, čo v stredu Cavendishovi a Kittelovi – že nepríde do cieľa v časovom limite a skončí.

Lenže to sa nestane. Vie to aj Gaviria, ktorý reálne zvážil svoje šance. Sagan je inde ako konkurencia z hromadných dojazdov.

Ukázal v to v Quimperi, kde vyhral klasikársku etapu. Potom na slávnom kopci Mur, tam finišoval ôsmy. Gaviria? Do cieľa prišiel 14 minút za ním.

Groenewegen spadol na kockách pred Roubaix a je rád, že doudieraný vôbec pokračuje. Greipel jazdí solídne, ale je to „len“ čistokrvný špurtér, s klasikami si netyká. Cavendish s Kittelom boli mimo formy. A tak aj dopadli.

Veríme, že Sagana nechá bulvár – najmä ten slovenský – na pokoji po tom, ako oznámil svoj rozchod s manželkou. Nech sa môže sústrediť na zvyšný priebeh Tour, súkromný život je predsa jeho osobná vec. I keď, on si z bulváru ťažkú hlavu nerobí.

Dnes si oblečie zelené tričko stýkrát v kariére. Výnimočný okamih. Dočkali sa ho len štyria cyklisti pred ním.

V Bore ho budú strážiť ako oko v hlave. Je jedinou šancou tímu na úspech. Rafal Majka v stredu nabral veľkú stratu a reálne vypadol z boja o umiestnenie v prvej päťke.

Do konca Tour zostáva desať etáp. Nech sa Saganovi nič nestane a zelený dres donesie až do Paríža. Lebo bodovaciu súťaž už – úplne zaslúžene – vyhral.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018