Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikto sa nikdy nič nedozvie. Schumacherov právnik vysvetľuje, prečo rodina zvolila drsné embargo na informácie o zdraví

Ak sa aj nejaké "zaručené" správy objavili, ukázalo sa, že to nie je pravda. Verejnosť o zdravotnom stave Michaela Schumachera vie len to, že sedemnásobný majster sveta na tom nie je dobre. Právnik motoristickej legendy prezradil, prečo jeho rodina o zdravotnom stave mlčí.

02.11.2023 10:20
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher pri obľúbenej lyžovačke, ktorá sa mu stala osudnou.
debata

„Vždy nám išlo o ochranu súkromia,“ povedal Felix Damm, mediálny právnik Schumacherovej rodiny. Preto vraj detaily zverejniť nechce.

„Samozrejme sme veľa diskutovali o tom, ako to urobiť. Zvažovali sme aj to, či by záverečná lekárska správa o Michaelovom zdravotnom stave nebola tým správnym spôsobom. Ale tým by sa to neskončilo a museli by sme správy neustále aktualizovať,“ zdôvodnil rozhodnutie všetko radšej ututlať.

„Ako postihnutý nemáte v ruke nič proti médiám, aby ste urobili za vecou hrubú čiaru. Tlač by sa dookola pýtala: "Ako to vyzerá teraz?“. Ak by sme potom chceli proti nejakej reportáži zakročiť, museli by sme sa vysporiadať s argumentom dobrovoľného sebaodhalenia.

Nikto sa totiž nemôže odvolávať na súkromie pri skutočnostiach, ktoré sám dobrovoľne odhalil verejnosti," vysvetľoval ďalej Damm právne kľučky, s ktorými by sa musel následne stretávať na súde.

Schumacherov právnik dobre vie, o čom hovorí. Tieto problémy už raz riešil, keď ošetrujúci lekári usporiadali tlačovú konferenciu o stave jeho klienta po vážnom úraze na lyžiach.

Michael Schumacher. Foto: Profimedia
Michael Schumacher Michael Schumacher.

„Išlo vlastne o obsah, ktorý je tematicky zaradený do súkromnej sféry. Dovtedy to bolo úplné tabu,“ uviedol skúsený právnik na konkrétnom príklade.

Na nedeľu 29. decembra pripadá smutné 10. výročie tragickej nehody pretekárskej legendy F1. Hoci sa o kondícii obľúbeného jazdca takmer nič nevie, všeobecne sa predpokladá, že stále leží vo svojej vile pri Ženevskom jazere vo vegetatívnom stave.

Od nehody sa podrobil dvom operáciám a dostal sa do medicínsky navodenej kómy. Toto rozhodnutie urobili lekári v súvislosti s „traumatickým poškodením mozgu“. Rozhodnutie prebudiť ho z kómy padlo v júni 2014 a odvtedy je rehabilitovaný vo svojom dome vo Švajčiarsku.

Trochu viac informácií o jeho zdravotnom stave poskytla Corinna, Michaelova manželka, vo filme „Schumacher“.

„Sme spolu. Bývame spolu. Robíme terapiu. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby mal Michael to najlepšie a aby sa cítil pohodlne. Aby cítil našu rodinu, naše puto,“ povedala bez toho, aby prezradila niečo viac o stave svojho manžela.

Michael Schumacher Čítajte viac Život je nespravodlivý. Dojímavá spoveď brata legendárneho Michaela Schumachera

„Nikdy som sa neobracala k Bohu s obvinením, čo dopustil. Bola to jednoducho jedna veľká smola, ktorá môže v živote stretnúť kohokoľvek. Mučia ma otázky, prečo sa to stalo práve Michaelovi a nám. Ale podobné veci sa stávajú aj iným,“ dodala.

Film však o stave šampióna napokon nepriniesol zásadnejšie odhalenie, než zaznelo v traileri publikovanom na konci augusta. Aj z obyčajnej spovede Corinny, dcéry Giny a syna Micka v závere je ale zrejmé, aký zložitý smer nabral kedysi bezstarostný život šťastnej rodiny.

Francúzske noviny Paris March v minulosti informovali, že podľa Schumacherových príbuzných zostáva Nemec stále takmer nehybný a plače, keď ho otočia na bok, aby sa mohol pozerať na scenériu okolo svojho domu.

V roku 2016 sa však k Schumacherovi dostala aj nežiadaná osoba. Denník Daily Express uviedol, že ho tajne odfotografovala a potom sa fotografie tajne pokúsila predať médiám za milión libier. Tie však údajne neprejavili záujem.

Kto mal Schumachera rád a kto ho zasa nemusel? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Michael Schumacher, sedemnásobný majster sveta...

Poľský portál sport.pl píše, že to nie je žiadne prekvapenie. Michael Schmidt z magazínu Auto Motor und Sport totiž počas série otázok a odpovedí na Reddite prezradil, že nemeckí novinári súhlasili, že nebudú zverejňovať informácie o Schumacherovom zdravotnom stave, aj keď sami majú prístup k niektorým informáciám o tom, ako sa mu darí.

"Od príbuzných sme dostali žiadosť týkajúcu sa Michaela Schumachera. Chápeme, že chcú znížiť dosah takýchto textov. Michaela som dobre poznal a jeho manželku Corinnu tiež. Zaobídem sa bez senzačných príbehov či chytľavých titulkov.

Máme nejaké informácie o jeho stave a o tom, ako sa vyrovnáva s nehodou. Medzi novinármi sme sa však zhodli, že mu niečo dlhujeme a nebudeme o tom písať ani rozprávať," priznal Schmidt.

Jediný novinár, ktorý sa „odvážil“ prezradiť viac, bol Massimo Brizzi z denníka La Gazzetta dello Sport.

„Realita, ktorú je veľmi ťažké rekonštruovať, vykresľuje tragický obraz. Michaelov život nie je ohrozený, ale strašne schudol, má poškodený mozog, čo vyvoláva otázky o jeho vedomí,“ napísal vo svojom článku.

Kalle Rovanperä Čítajte viac Do auta sadol už ako osemročný, vodičák dostal predčasne. Fíni vyslali do sveta ďalšieho blázna. Prečo sú takí dominantní?
debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher