Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lámala rekordy, prežila aj hrozivú haváriu. Zomrela priekopníčka ženského motošportu Paula Murphyová

Vo veku 95 rokov zomrela vo štvrtok bývalá americká motoristická pretekárka Paula Murphyová. V sobotu o tom informovala asociácia NHRA, ktorá zastrešuje dragsterové preteky v USA a Kanade.

23.12.2023 12:08
pp Foto:
Paula Murphyová bola priekopníčkou ženského motošportu.
debata (2)

Murphyová bola priekopníčka medzi ženskými motoristkami. Je prvá žena, ktorá mala oprávnenie riadiť dragsterový stroj z kategórie Funny Car.

V roku 1963 stanovila aj ženský pozemný rýchlostný rekord (259 km/h), ktorý drží v súčasnosti Američanka Jessica Combsová. Tá ho dosiahla v roku 2019 (841 km/h) a počas tohto pokusu tragicky zahynula.

Willi Weber, Michael Schumacher Čítajte viac Nemám už žiadnu nádej, že ho znova uvidím. Manažér Schumachera prehovoril, prečo dodnes cíti vinu

Koniec Murphyovej kariéry predznamenala havária na začiatku roku 1974, keď sa prevrátila so svojím dragsterom a zlomila si krk. Pred definitívnym koncom kariéry ešte absolvovala tour po USA.

V roku 1992 ju uviedli do Medzinárodnej dragsterovej siene slávy a v roku 2017 do Siene slávy amerického motošportu. Informácie priniesla agentúra AP.

Veronika Rajek na VC Formuly 1 v Las Vegas Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Na očakávanej veľkej cene v Las Vegas sa to...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #motorizmus #motošport #dragster #Paula Murphyová