Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už je to presne 29 rokov. Deň, keď zomrel slávny Ayrton Senna

Stalo sa to na Veľkej cene San Marína v Imole, keď Ayrton Senna v zákrute Tamburelo v rýchlosti 307 kilometrov za hodinu vrazil do steny. Nebolo mu už pomoci.

01.05.2023 15:30
Ayrton Senna, 1 Foto:
Ayrton Senna.
debata

Nebola to pritom prvá nehoda v rámci osudného súťažného víkendu. Len deň predtým mal incident aj Rakúšan Roland Ratzenberger.

Tragická havária Sennu sa stala o 14.20 h a televízny prenos zachytil každú sekundu jeho boja o život. Monopost bol totálne zničený a fanúšikovia vtedy verili v šťastný koniec.

Nehoda Ayrtona Sennu v Imole.

No krátko po šiestej večer sa Sennovi zastavilo srdce. Tvrdý náraz do steny mu zlomil lebku a podľahol fatálnym následkom nehody.

„Najprv sa zdalo, že spí. Nadvihol som mu viečka a hneď mi bolo jasné, že má ťažké poranenia mozgu. Zomieral mi v náručí, stále tomu nemôžem uveriť,“ uviedol v ten deň Sid Watkins, neurochirurg, ktorý sa snažil zachrániť legendárneho pilota.

772981058 Čítajte viac Absolútny zmätok vo formule 1: Monopost sa rútil na fotografov, k tragédii chýbal kúsok

Pohreb Ayrtona Sennu bol ostro sledovanou udalosťou po celom svete. Na cintoríne v Sao Paule sa zišlo viac ako milión ľudí. Brazílska vláda vyhlásila kvôli tomu trojdňový štátny smútok.

„Boh dlho chránil svet formuly 1, tento víkend to neurobil,“ povedal trojnásobný majster sveta a tiež už nebohý Niki Lauda.

Po Sennovej smrti založila jeho sestra Vivienne nadáciu Ayrtona Sennu, ktorá doteraz pomohla vzdelávať vyše desať miliónov brazílskych detí. Jedným z jej lídrov je bývalý Sennov súper, Alain Prost.

Pretekárky v ženskom šampionáte F1 Academy Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Najmladšia má 16, najstaršia 25 rokov....
debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ayrton Senna