Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gigantická pokuta. Legenda F1 pyká za rasistické urážky na Hamiltonovu adresu

Legendárny brazílsky pretekár formuly 1 Nelson Piquet musí zaplatiť odškodné päť miliónov brazílskych realov (v prepočte takmer 883-tisíc eur) za rasistické a homofóbne výroky na adresu Lewisa Hamiltona.

25.03.2023 14:52
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata (3)

Sedemnásobný šampión z Británie bol ich terčom v roku 2021.

Majster sveta z rokov 1981, 1983 a 1987 zvolil nevhodný slovník, keď sa verejne vyjadril ku kolízii Hamiltona s Holanďanom Maxom Verstappenom na VC Veľkej Británie 2021. Piquet dvakrát použil slovo neguinho.

Nelson Piquet (vľavo) s Valtteri Bottasom na... Foto: Profimedia
Nelson Piquet a Valtteri Bottas. Nelson Piquet (vľavo) s Valtteri Bottasom na archívnej snímke.

"Veľmi sa ospravedlňujem Lewisovi a všetkým, ktorých sa to dotklo. Je to skvelý jazdec, no preklad niektorých médií nie je správny. To, čo som povedal, bolo nepremyslené a nepopieram to.

Chcem však uviesť na pravú mieru, že použitý termín sa v brazílskej portugalčine bežne používa na označenie ‚chlapa‘ alebo ‚osoby‘ a nie ako urážka," obhajoval sa 70-ročný Brazílčan v júni minulého roka.

Lewis Hamilton, George Russell Čítajte aj FIA si posvieti na politické či náboženské vyhlásenia. Hamilton na nové pravidlo reagoval jasne

Piqueta zažalovali štyri ľudskoprávne organizácie, pôvodne žiadali odškodné 10 miliónov realov. Brazílsky súd znížil čiastku na polovicu. Peniaze pôjdu do fondov podporujúcich rasovú rovnosť a bojujúcich proti diskriminácii LGBTQIA+.

Mimochodom, úradujúci majster sveta Verstappen je vo vzťahu s Piquetovou dcérou Kelly.

Zaujímavosti o Verstappenovej priateľke Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Kelly Piquetová sa narodila v decembri 1988 v...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Nelson Piquet