Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIA si posvieti na politické či náboženské vyhlásenia. Hamilton na nové pravidlo reagoval jasne

Sedemnásobný majster sveta v seriáli monopostov F1 Lewis Hamilton plánuje pokračovať v upozorňovaní na celospoločenské problémy napriek tomu, že Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zakázala pilotom v najbližšej sezóne svojvoľne vydávať politické, náboženské a iné vyhlásenia v rozpore s vlastnou politikou.

16.02.2023 10:03 , aktualizované: 15:20
Lewis Hamilton, George Russell Foto: ,
Lewis Hamilton a George Russell na pódiu Veľkej ceny Brazílie 2022.
debata

Tridsaťosemročný Brit ako jeden z prvých kritizoval tento krok a najnovšie potvrdil, že „sa nenechá umlčať“.

FIA v decembri upravila športové pravidlá F1 a zakázala „akékoľvek vytváranie a zobrazovanie politických, náboženských a osobných vyhlásení, ktoré sú v rozpore so všeobecným princípom neutrality deklarovaným FIA v jeho stanovách, pokým nebola predom schválená FIA v prípade medzinárodných súťaží alebo v rámci národných súťaží a svojich kompetencií“.

France F1 GP Auto Racing Čítajte aj F1 zverejnila kalendár. Náhrada za Čínu nebude, debut zažije jeden okruh

Riadiaci orgán motoršportu však konkrétne neuviedol, čo je a čo nie je povolené.

„Nič mi nezabráni hovoriť o veciach, o ktoré sa zaujímam a sú podľa mňa dôležité. Myslím si, že vedenie športu má stále zodpovednosť za zvýšenie povedomia o dôležitých témach, lebo cestujeme na rôzne miesta. Čiže v tomto sa nič nemení. Ja však budem vždy hovoriť. Máme k dispozícii túto platformu a je veľa vecí, o ktorých treba rozprávať,“ vyhlásil Hamilton.

Neuviedol však, či je ochotný akceptovať prípadný trest. „Bolo by odo mňa hlúpe povedať, že by som chcel dostať trestné body,“ dodal historický rekordér v počte víťazných kvalifikácií aj pretekov v F1.

Lewis Hamilton v ostatných rokoch často poukazoval na porušovanie ľudských práv, prejavy diskriminácie a rasizmu vo svete. V rámci svojich aktivít napríklad nosil tričká s politickými odkazmi alebo pokľakol pred pretekmi.

Najkrajšie monoposty formuly 1 v histórii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Williams FW14 (1991).

Podľa šéfa F1 Stefana Domenicaliho jazdcom nehrozia tresty za porušenie spomenutého nariadenia a očakáva, že FIA upresní, ako chce jeho dodržiavanie kontrolovať.

S postojom Hamiltona súhlasí jeho tímový kolega z Mercedesu a krajan George Russell, ktorý je tiež riaditeľ asociácie jazdcov F1 GPDA.

„Myslím si, že je to úplne zbytočné v tomto športe a vo svete, v ktorom teraz žijeme. Samozrejme, čakáme na objasnenie a ja verím, že sa to vyrieši. Nebudeme korigovať naše názory pre nejaké hlúpe pravidlo. Všetci chceme mať slobodu prejavu a vyjadriť akékoľvek naše postoje,“ povedal víťaz jednej veľkej ceny v „kráľovnej motoršportu“.

Lewis Hamilton Čítajte aj Skalp Schumachera? Kdeže. Hamilton reaguje na prvý rok bez triumfu

Hamiltonov vek nie je prekážka pri rokovaniach

Pre Hamiltona bola minulá sezóna štatisticky najhoršia v kariére, no podľa šéfa tímu Mercedes Tota Wolffa to nijako neznížilo jeho hodnotu.

Britský pilot je aj vo veku 38 rokov vo vrcholnej forme a s kvalitným materiálom môže zabojovať o ôsmy titul, ktorým by sa osamostatnil na prvom mieste historického poradia pred Nemcom Michaelom Schumacherom.

Tím Mercedes zaznamenal v sezóne 2022 jediné víťazstvo, no dosiahol ho iný Brit – Russell. Ten v konečnej klasifikácii dokonca skončil pred slávnejším kolegom (275:240 na body).

3 Ferrari Čítajte aj Mercedes skončil so striebornou, Ferrari sa už ukázalo na trati. Pozrite si nové monoposty F1

Hamilton zažil prvýkrát v kariére ročník bez víťaznej Veľkej ceny, od roku 2007 nepretržite dosiahol vždy aspoň jeden triumf.

Wolff verí, že to neovplyvní rokovania o novej zmluve, tá stará Hamiltonovi vyprší po najbližšej sezóne.

„Nemyslím si, že by Lewis pochyboval o tom, že budeme úspešní. Napokon budeme konkurencieschopní, ale ešte nevieme, kedy,“ uviedol Rakúšan, podľa ktorého Hamiltonov vyšší vek nie je prekážka.

Michael Schumacher Čítajte aj Milión libier za fotografie Schumachera. Aj pri otočení nabok veľmi plače

"Myslím si, že vek 38 rokov nehrá žiadnu rolu pri rokovaniach o novom kontrakte. Keď sa pozriete na iných vrcholových športovcov, ako posúvajú hranice, napríklad Tom Brady, tak vek nehrá žiadnu úlohu.

Lewis vyzerá byť vo skvelej forme. Je veľmi dobre naladený, motivovaný a plný energie. Možno viac než som u neho doposiaľ videl. Vie, čo má v našom tíme. Získali sme osem konštruktérskych titulov za sebou… aj keď vlani nám to nevyšlo," priznal Toto Wolff.

Mercedes prišiel v sezóne 2022 o sériu ôsmich prvenstiev v Pohári konštruktérov bez prerušenia a skončil až tretí za Red Bullom a Ferrari. Hamilton však zostáva motivovaný bojovať o ďalšie víťazstvá a tituly.

„Stále milujem súťaženie a to sa nikdy nezmení. Je to súčasť mojej DNA. Vždy verím, že sa môžem zlepšiť. Plánujem tu zostať ešte o niečo dlhšie,“ vyhlásil rodák z anglického Stevenage, ktorému patria historické rekordy v počte víťazných kvalifikácií aj pretekov v F1 (obe 103).

Pastva pre oči. Monoposty formuly 1 v sezóne 2023 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Red Bull. Jazdci na rok 2023: Max Verstappen,...
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #formula 1 #George Russell