Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko aj Varga sa v 1. etape dostal do top 20, obhajca skončil v nemocnici

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v nedeľňajšej prvej etape tohtoročnej Rely Dakar napokon 20. miesto.

01.01.2023 12:49 , aktualizované: 21:28
Sam Sunderland Foto:
Sam Sunderland pred úvodnou etapou Dakaru, na ktorej spadol.
debata

Na víťazného Američana Rickyho Brabca na Honde stratil 13:54 minúty. Svitkov krajan Juraj Varga bol v kategórii štvorkoliek dvanásty a na Alexandra Girouda z Argentíny stratil 51:24 minúty.

"Dnešná etapa nebola pre mňa veľmi dobrá. Bolo na nej veľa kamenistých a dosť nebezpečných úsekov, čo mi nepasovalo.

Moja rýchlosť bola o dosť slabšia od konkurencie, ale dúfam, že sa to ďalšími najazdenými kilometrami zlepší a zrýchlim. Ale musím pozerať dopredu, takže hlavu hore," uviedol Svitko na facebookovom konte svojho fanklubu.

Andrej Haverda Čítajte rozhovor Prvý šéf Dakaru: Možno zomrú, ale musia o riziku vedieť

Varga si na rozdiel od Svitka etapu pochvaľoval.

"Tak som späť v bivaku a prvú etapu máme za sebou. Na začiatok celkom výživná etapa, dlhá 603 kilometrov, ale veľmi pekná, obsahovala pieskové cesty, duny, ale aj trialové pasáže plné kameňov.

Snažím sa ísť vlastným tempom a hlavne v prvé dni nechcem nič rozbiť a zároveň šetriť ako seba, tak aj techniku, pretože ďalších 13 etáp je pred nami," citovala Vargu jeho facebooková stránka.

V úvodnej etape s dĺžkou 234 kilometrov so štartom aj cieľom na pobreží Červeného mora triumfoval pôvodne v kategórii motocyklov Austrálčan Daniel Sanders.

Ľuboš Schwarzbacher a Juraj Ulrich. Čítajte aj Naviguje v politickom ringu i v púšti: Dakar je ako videohra

Po dvojminútovej penalizácii však klesol na piate miesto a šampión z roku 2020 tak dosiahol ôsme etapové víťazstvo na Dakare. Jazdec Slovnaft Rally Teamu poskočil v dôsledku pätnásťminútového trestu pre Juhoafričana Michaela Dochertyho na 20. pozíciu.

V kategórii automobilov bol najrýchlejší španielsky veterán Carlos Sainz starší (Audi). Štvornásobný víťaz prestížnych púštnych pretekov a dvojnásobný šampión WRC dosiahol čas 3:20:41 hodiny. Na Dakare si pripísal 47. etapové víťazstvo a dostal sa aj do celkového vedenia.

Medzi kamiónmi bol najrýchlejší Čech Martin Macík na Audi a dosiahol tak prvé etapové víťazstvo na podujatí. Slovenský pretekár Róbert Kasák so spolujazdcom Tomášom Kazarkom na Tatre Buggyra obsadili 23. miesto (+2:45:05 h).

Na začiatku úvodnej etapy havaroval vlaňajší víťaz v kategórii motocyklov Sam Sunderland z Veľkej Británie. So zraneniami chrbta ho previezli do nemocnice. Z pretekov odstúpil šiestykrát, naposledy sa mu to stalo pred troma rokmi v piatej etape.

„Je pri vedomí a dokáže sa hýbať. Trápia ho však bolesti chrbta a tak ho previezli do nemocnice v Yanbu,“ citovala agentúra AFP z vyjadrenia spoločnosti Amaury Sport Organization (ASO), ktorá každoročne organizuje Rely Dakar.

Výsledky 1. etapy Rely Dakar:

motocykle: 1. Ricky Brabec (USA/Honda) 4:14:10 h, 2. Kevin Benavides (Arg./KTM) +19 s, 3. Toby Price (Austr./KTM) +39, 4. Joan Barreda Bort (Šp./Honda), 5. Daniel Sanders (Austr./GasGas) obaja +45, 6. Mason Klein (USA/KTM) +1:14 m, …20. Štefan SVITKO (SR/Slovnaft Rally Team) +13:54
automobily: 1. Carlos Sainz (Šp./Audi) 3:28:55 h, 2. Sebastien Loeb (Fr./GCK) +10s, 3. Yazeed Al Rajhi (S. Arab./Toyota) +2:01 m
kamióny: 1. Martin Macík (ČR/Tatra) 3:56:18 h, 2. Aleš Loprais (ČR/Loprais Praga) +6:01 m, 3. Martin van den Brink (Hol./GCK) +10:18, 4. Martin Šoltys (ČR/Tatra) +14:50, 5. Janus Van Kasteren +16:28, 6. Kees Koolen (obaja Hol./IVECO) +27:33… 23. Róbert KASÁK, Tomáš KAZARKA (SR) +2:45:05 h
štvorkolky: 1. Alexandre Giroud (Fr.) 4:55:28 h, 2. Manuel Andujar (Arg.) +21 s, 3. Marcelo Medeiros (Br.) +12:52 m, …12. Juraj VARGA (SR/všetci Yamaha) +51:24

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Juraj Varga