Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Red Bull spoznal trest od FIA. Verstappen môže dokázať, čo nik pred ním

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) potrestala v piatok tím Red Bull pokutou 7 miliónov amerických dolárov a stratou času určeného na testovanie v aerodynamickom tuneli.

28.10.2022 16:35 , aktualizované: 17:08
Max Verstappen Foto: ,
Max Verstappen pred Veľkou cenou Mexika.
debata

Ide o sankcie za prekročenie nákladového stropu motoristického seriálu MS F1 na rok 2021 približne o 2 milióny dolárov počas prvej majstrovskej sezóny Maxa Verstappena.

Agentúra AP informovala, že Red Bull sa vyhol odpočítaniu bodov či ďalším športovým sankciám. Holandský pilot obhájil v tomto ročníku titul svetového šampióna a tím si takisto v predstihu zabezpečil Pohár konštruktérov.

Do konca sezóny pritom zostávajú ešte troje pretekov.

FIA a Red Bull sa dohodli na peňažnom treste a skrátení prideleného času v aerodynamickom tuneli na rok 2023 o 10 percent. Red Bull má na zaplatenie pokuty 30 dní.

Kelly Piquetová, koláž, nepoužívať Čítajte viac Dieťa má s expilotom Red Bullu, jej slávny otec si zavaril. Kto je Verstappenova múza?

Seriál pokračuje cez víkend na Veľkej cene Mexika, domácich pretekoch Sergia Péreza z Red Bullu. Jeho kolega Max Verstappen, ktorý si už v predstihu zabezpečil majstrovský titul, mu víťazstvo v Mexico City nedaruje.

Holanďan si by rád stanovil nový rekord F1 v počte víťazných pretekov v jednej sezóne. V tomto roku triumfoval už 13-krát a má ešte tri pokusy na to, aby si pripísal rekordný 14. úspech.

„Som tu, aby som zvíťazil. Chcem uspieť v každých pretekoch, na ktorých sa zúčastním a keď mám na to príležitosť. Chceme zažiť úspešný víkend ako tím,“ uviedol 25-ročný Verstappen, ktorý je spoludržiteľ rekordu s 13 triumfami v ročníku spolu s Nemcami Sebastianom Vettelom (2013, Red Bull) a Michaelom Schumacherom (2004, Ferrari).

Najkrajšie monoposty formuly 1 v histórii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Williams FW14 (1991).

Red Bull už získal aj Pohár konštruktérov, ale Peréz ešte bojuje o druhé miesto v jazdeckom šampionáte.

Mexičan stráca pred záverečnými tromi podujatiami v sezóne dva body na Monačana Charla Leclerca jazdiaceho za Ferrari.

„Vie, čo musí urobiť, aby skončil druhý. Musí skončiť pred Charlesom. V tíme sa vždy snažíme mať pilotov na prvých dvoch miestach,“ povedal Verstappen, ktorý stále obhajuje svojho zamestnávateľa v prípade prekročenia rozpočtového stropu v roku 2021:

„Je to frustrujúce. Nemáme pocit, že by sme urobili niečo zlé. Len sme nečakali, že niektoré veci sa nerátajú do výdavkov. Musíme sa s tým vysporiadať.“

Brad Pitt. Čítajte aj Amerikanizácia F1 ide naplno. Majitelia z USA, Netflix a teraz Brad Pitt

Pre Péreza je domáca VC Mexika vždy výnimočná, na Okruhu bratov Rodriguezovcov ho budú aj v tomto roku podporovať tisíce fanúšikov. Ešte pred víkendom si zajazdil s monopostom v uliciach jeho rodného mesta Guadalajara.

"Samozrejme, chcem zvíťaziť, taký je môj cieľ. Nikdy nezabudnem na to, ako som v tomto týždni jazdil v rodnom meste. To mi však nestačí, chcem zvíťaziť v domácich pretekoch a viem, že s naším monopostom a tímom je to možné.

Dám do toho sto percent pre fanúšikov v Mexiku," skonštatoval 32-ročný pilot Red Bullu.

Alonsovi vrátili siedme miesto

Španielsky pilot Fernando Alonso z tímu Alpine opätovne získal 7. miesto z ostatnej Veľkej ceny USA v Austine.

Konkurenčné zoskupenie Haas najskôr uspelo s protestom a Alonso dostal trest za to, že dokončil preteky bez odpadnutého spätného zrkadla.

Alpine sa však odvolal a Medzinárodná automobilová federácia (FIA) mu dala za pravdu v tom, že Haas podal protest po stanovenom limite a opravila svoj pôvodný verdikt. Alonso tak získal 6 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fernando Alonso #Sergio Pérez #Veľká cena Mexika