Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol som dva metre od smrti! Pilot F1 prehovoril o hrôze v Japonsku

Emotívny a vystrašený. Taký bol pilot formuly 1 Pierre Gasly po Veľkej cene Japonska. Dôvodom bola situácia, keď sa na okruhu objavil žeriav v čase, keď Francúz zamieril z boxov za zlej viditeľnosti na trať.

10.10.2022 12:30
Pierre Gasly na Alpha Tauri. Foto:
Pierre Gasly na monoposte Alpha Tauri počas Veľkej ceny Japonska.
debata (3)

Gasly okolo žeriavu, ktorý podľa jeho slov nemal na trati čo robiť, prešiel vo vysokej rýchlosti. „Dnes som bol dva metre od smrti, čo pre mňa ako pilota formuly 1 nie je prijateľné,“ cituje Daily Mail Gaslyho po Veľkej cene Japonska.

Žeriav vyšiel na trať skôr, ako sa po nehode Carlosa Sainza s Alexom Albonom vrátili všetky monoposty do boxovej uličky. Tento fakt pilota Alpha Tauri vydesil a nahneval. Súviselo to najmä s haváriou jeho krajana Julesa Bianchiho, ktorého náraz do žeriavu v Japonsku stál v roku 2014 život.

„O minútu neskôr sme boli všetci v boxovej uličke. Riskovať život kvôli minúte? Nemyslím si, že to je prijateľné,“ kritizoval organizátorov Gas­ly.

Max Verstappen Čítajte viac Bizarný záver. Verstappen po penalizácii Leclerca obhájil titul

Bianchiho havária sa udiala za podobného daždivého počasia, aké panovalo v nedeľu v Japonsku. Bianchi zišiel pred ôsmimi rokmi z dráhy a narazil do žeriavu. Zomrel na vážne poškodenie mozgu.

„Všetci sme trpeli Julesovou nehodou. Keby sme ten deň mohli vrátiť a zmeniť situáciu, stále by tu bol,“ uviedol Gasly, ktorý patril medzi najbližších kamarátov zosnulého pilota.

Daniel Ricciardo Čítajte viac Vedel, že o Gaslyho bude záujem. Ricciardo v ďalšej sezóne F1 neodštartuje

Po predvolaní k stewardom Gasly pripustil, že bol na trati príliš rýchly, za čo ho po pretekoch potrestali 20-sekundovou penalizáciou. Kvôli nej skončil v pretekoch namiesto na 17. na 18. mieste.

Pre pilota Mercedesu Georga Russella však vina spočívala na organizátoroch a kontrole pretekov za to, že ignorovali bezpečnosť Gaslyho.

„Stratili sme Julesa pred ôsmimi rokmi v podobných podmienkach so žeriavom na dráhe. Nechápem, ako o osem rokov neskôr v podobných podmienkach môžeme vidieť žeriav," podporil Gaslyho jeho konkurent.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba