Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drifty a relykros. Slovakia Ring láka na bohatú jeseň

Október na okruhu Slovakia Ring prinesie so sebou dávku adrenalínu s jedinečnými disciplínami napínavého relykrosu, ale aj kontrolovaného šmyku.

04.10.2022 15:49
slovakia ring, okruh Foto: ,
Slovakia Ring.
debata

Príchod jesene znamená pre fanúšikov motoristického športu aj posledné napínavé preteky na autodróme Slovakia Ring, skôr než nám sezónu opäť uzavrie novembrová rely Auto Show. Najprv však uvidíme preteky Stredoeurópskej trofeje FIA v relykrose (FIA CEZ), a to 8. a 9. októbra.

Relykros je u nás doma a tentokrát sa okrem trofeje zabojuje aj o body v národných šampionátoch Slovenska, Česka a Poľska. Trať sa oproti minulému roku prakticky nezmenila, má 1400 metrov a tvorí ju 35% nespevnený a 65% spevnený povrch. Žolíkové kolo (Joker Lap) – predĺži trať o ďalších 25 metrov.

V relykrose bojujú jazdci bok po boku a majú len pár krátkych kôl na to, aby zabojovali o víťazstvá. Tento faktor, spolu s povinným absolvovaním jedného „Joker Lap“, a meniacou sa adhéziou vozovky, spravidla znamenajú napínavé súboje, nepredvídateľné výsledky a mnoho odretých nárazníkov.

Relykros neskôr vystriedajú preteky v kontrolovanom šmyku: Czech Drift Series ku nám zavíta 14. a 15. októbra. Drift má svoj pôvod v Japonsku a odtiaľ pochádzajú aj základné pravidlá hodnotenia pretekov. Hodnotia sa viaceré parametre.

Rýchlosť a uhol driftu, blízkosť k vrcholu zákrut (apexy), vytváranie tlaku na súpera v tandemovej jazde, schopnosť adaptácie na jazdu súpera, napojovanie jednotlivých driftov počas jednej jazdy a celkový dojem z ovládania vozidla – všetko vizuálne, ale aj pomocou telemetrie.

K tomu sa pridáva samozrejme aj hodnotenie množstva dymu spod pneumatík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovakia Ring