Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexizmus či jasot pri Hamiltonovej nehode. F1 u susedov zatienili škandály

Víkendovú Veľkú cenu formuly 1 v Rakúsku zatienili správy o neprístojnom správaní fanúšikov. Odsúdili ho viaceré postavy motoristického šampionátu.

12.07.2022 09:14
Max Verstappen Foto: ,
Dymovnice zo sektora s fanúšikmi Maxa Verstappena, ktorí oslavujú svojho miláčika v Spielbergu.
debata (2)

Nechýbal medzi nimi sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Brit bol počas súťažného víkendu „znechutený a sklamaný, keď počul, že niektorí fanúšikovia čelia na okruhu rasistickému, homofóbnemu a všeobecne urážlivému správaniu“. Referuje o tom britský web The Guardian.

Vedenie F1 označilo takéto správanie fanúšikov za „neprijateľné“ a diskutovalo s promotérmi pretekov, aby vyriešilo tieto problémy.

„Účasť na Veľkej cene Rakúska alebo akejkoľvek Grand Prix by nikdy nemala byť zdrojom úzkosti a bolesti pre fanúšikov. Musíme urobiť niečo, aby sme zabezpečili, že preteky budú bezpečným priestorom pre všetkých,“ uviedol Hamilton v príspevku na Instagrame.

sainz Čítajte aj V Rakúsku sa tešil Leclerc, Sainzovi horel monopost

„Prosím, ak uvidíte, že sa to deje, nahláste to bezpečnostnej službe na okruhu a F1. Nemôžeme sedieť a dovoliť, aby to pokračovalo,“ dodal Hamilton.

Promotéri počas podujatia uviedli, že zintenzívnili svoju kampaň na okruhu, v rámci ktorej vyzývali fanúšikov na prejav úcty. Tiež vyzvali, aby ľudia akékoľvek incidenty nahlásili personálu starajúcemu sa o bezpečnosť.

V nedeľu ráno, ešte pred pretekmi, ktoré sa stali korisťou Charla Leclerca z Ferrari, sa objavilo viacero správ o údajnom mizogýnskom správaní voči fanúšičkám, pričom niektoré tvrdili, že sa cítili vystrašené.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri): 650 000 eur.

Ďalšie príspevky poukazovali na homofóbne a rasistické nadávky. Podľa viacerých svedkov sa takéhoto správania dopúšťali hlavne fanúšikovia sediaci na tribúnach, na ktorých sa masovo zhromažďovali priaznivci Maxa Verstappena.

Na preteky na okruhu Spielberg v Štajersku s približne 105-tisícovou návštevou si zakúpilo vstupenky asi 60-tisíc holandských fanúšikov podporujúcich úradujúceho majstra sveta Verstappena z tímu Red Bull.

Ani Verstappen však o fanúšikov s nevhodným správaním nestojí.

„Čítal som niekoľko šokujúcich vecí a rozhodne to nie je správne. O niečom takom by som ani nemal hovoriť, myslím si, že by malo byť samozrejmosťou, že také veci by sa nemali stávať. Takto by sa normálny človek nemal správať či rozmýšľať,“ citoval Verstappena portál ESPN.

Max Verstappen. Čítajte aj Briti vybučali majstra sveta. Hamilton bol z krajanov sklamaný

Dôrazne odsúdil aj tých, ktorí sa tešili z havárie Hamiltona počas kvalifikácie na VC Rakúska.

Zatiaľ čo Brit vidí riešenie vo vzdelávaní, Verstappen spomenul skôr praktické kroky, ako napríklad posilnenie bezpečnostnej služby či obmedzenie požívania alkoholických nápojov. Za viacerými prípadmi boli podgurážení priaznivci.

Podľa štvornásobného šampióna Sebastiana Vettela by sa takéto správanie nemalo tolerovať.

„Títo ľudia by sa za seba mali hanbiť a mali by dostať doživotný zákaz účasti na podujatiach F1. Tu musí byť nulová tolerancia. Pretekáme spolu a to sa týka aj fanúšikov,“ odkázal Nemec pre Autosport na kampaň We Race As One.

Najbohatší jazdci v histórii formuly 1 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sebastian Vettel (Nem.): 75,6 milióna...

Jeho zamestnávateľ Aston Martin pozval do boxov fanúšičky, ktoré čelili neprístojnostiam. K podobnému kroku pristúpil aj Mercedes.

S Hamiltonom sa stretla jeho fanúšička, ktorej mala pätica Holanďanov vyhrnúť oblečenie. Vraj si od nich vypočula, že tí, ktorí držia palce Hamiltonovi, si nezaslúžia rešpekt.

„Ak ste akýmkoľvek spôsobom násilnícky, sexistický, rasistický či homofóbny, ste jednoducho bez mozgu. Neexistuje také množstvo alkoholu, ktoré by to mohlo ospravedlniť,“ reagoval šéf tímu Toto Wolff.

Šéf tímu F1 Mercedes Toto Wolff. Foto: James Moy / Alamy / Alamy / Profimedia
Toto Wolff mercedes F1 Šéf tímu F1 Mercedes Toto Wolff.

Doplnil, že ide o úzku skupinu priaznivcov.

„Nemali by sme odsudzovať celú fanúšikovskú základňu. Vždy sa nájdu opití idioti. Verím, že ostatným sme pripravili dobrú šou a tí ostatní nech zostanú doma,“ vyzval a pridal aj ostrejšie slová: „Pre tých, ktorých sa to týka – nechceme vás tu vidieť. Ak patríte do tejto skupiny, choďte do r…“

Seriál pokračuje budúci týždeň vo Francúzsku.


Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Rakúska #Max Verstappen