Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepáč, že si na tom musel jazdiť. Hamilton zažíva namiesto odplaty prepadák

Išlo o moment, aký vo formule 1 nezažil roky. Ak vôbec. Po tom, ako Lewis Hamilton pred necelými dvoma týždňami preťal cieľovú čiaru Veľkej ceny Emilia Romagna, ozval sa v tímovej vysielačke šéf Mercedesu Toto Wolff.

06.05.2022 12:30
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

„Ahoj, Lewis. Prepáč za to, na čom si dnes musel jazdiť. Viem, že je to neriaditeľné, takýto výsledok si nezaslúžime. Poďme ďalej, boli to hrozné preteky,“ neprikrášľoval situáciu Wolffs.

Sedemnásobný šampión formuly 1 skončil trinásty. Do konca pretekov ešte zostávala poriadna porcia kilometrov, keď ho o celé kolo predstihol neskorší víťaz Max Verstappen.

Holanďan, s ktorým vlani do poslednej chvíle zvádzal napokon neúspešný súboj o titul. „Netráp sa, Toto. Pokračujme v tvrdej práci,“ odpovedal vicemajster sveta.

Už priam tradičné predsezónne vyhlásenia členov osemnásobného držiteľa Pohára konštruktérov v sérii o zaostávaní experti i fanúšikovia dlho považovali za psychologické hry.

Nečudo, keď sa následne jazdci Mercedesu v ostrých pretekoch prezentovali jedným triumfom za druhým. Po štyroch podujatiach môžeme tvrdiť, že tentoraz stáli reči o problémoch na reálnych základoch.

Nestalo sa im to takmer 10 rokov

Mala to byť sezóna, v ktorej sa Hamilton pomstí Verstappenovi za kontroverzne uchmatnutý titul. Po facke v záverečnom podujatí minulého ročníka sa na dlhší čas odmlčal, no potom hovoril o veľkej motivácii. Zatiaľ to však vyzerá na veľké sklamanie.

Jachty, Miami, formula Čítajte aj Hráte sa na Monako? Američania čelia pred premiérou výsmechu

Už pred ostatnými pretekmi v Imole 37-ročný Hamilton pripustil, že v tejto sezóne má len minimálnu šancu na boj o titul, ktorým by sa odpútal v historickom poradí od Michaela Schumachera.

„Je to tak, ako to je, aj keď v zákulisí prebieha veľa práce,“ zopakoval obľúbenú formulku pre Sky Sports. Po zbabranom víkende ešte pritvrdil. „Som mimo majstrovského boja, o tom niet pochýb. Pokúsim sa to dať nejako dokopy,“ povzdychol si.

Málokto by tiež povedal, že nový monopost W13 a zmena pravidiel budú viac pasovať Hamiltonovmu o 13 rokov mladšiemu kolegovi Georgovi Russellovi.

Nová tvár v Mercedese nazbierala zatiaľ 49 bodov, zatiaľ čo jej slávnejší krajan 28. Obaja síce v tejto sezóne dosiahli po jednom pódiovom umiestnení za tretie miesto, no Russell zakaždým finišoval v najlepšej päťke.

Partnerky jazdcov formuly 1 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Priateľka Charlesa Leclerca (Ferrari)...

Ani ambiciózny nástupca Fína Valtteriho Bottasa však nezabránil škvrne v poslednej kvalifikácii. Vôbec prvýkrát v hybridnej ére (od roku 2014) sa piloti Mercedesu nedostali do jej záverečnej tretej fázy.

Naposledy chýbal Mercedes v najlepšej desiatke na štarte na jeseň 2012 – v nemeckej zostave Michael Schumacher a Nico Rosberg, čiže skúsený veterán a v tom čase dravý mladík. Nepripomína vám to niečo?

Útok na rekord nie je priorita

O Russellovom lepšom vstupe do ročníka a predpovedi ďalšieho spoločného fungovania porozprával bývalý pretekár Gerhard Berger.

„Myslím si, že Russell, ktorý bol v Imole medzi jazdcami, ktorí predviedli dobré výkony, začne čoskoro liezť Hamiltonovi na nervy,“ uviedol legendárny Rakúšan pre Speedweek.

Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje, no pri aktuálnom scenári a pokračujúcich Hamiltonových prehrách sa jeho frustrácia môže prehĺbiť…

Lewis Hamilton Čítajte aj Mercedes to nezažil dekádu. Kamera snímala ostrú debatu Wolffa s Hamiltonom

Ďalší slávny pretekár Jaques Villeneuve, majster sveta z roku 1997, dokonca nevylučuje, že utrápený Hamilton by mohol opustiť F1 v priebehu aktuálnej sezóny.

„Počká vôbec na jej koniec? Nevidíme mu do hlavy, môže byť deprimovaný či nevedieť spracovať nedostatok víťazných pocitov. V takomto prípade sa môže rozhodnúť pre lepší život bez pretekania. V minulosti sa stalo, že šampióni toho mali jednoducho dosť,“ citoval Kanaďana portál PlanetF1.

Čo na to samotný Hamilton?

„Útok na ôsmy titul nie je rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní sa o tom, či budem pokračovať, alebo nie. Plánom je, že tu zostávam,“ znegoval Villeneuvove slová Brit, ktorý má v Mercedese zmluvu do konca budúcej sezóny.

Experimenty v Miami

Netreba zabúdať na to, že po príchode z McLarenu v roku 2013 sa nestal ihneď suverénom.

Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP, Bryn Lennon
Taliansko Motorizmus F1 VC kvalifikácia Hamilton Lewis Hamilton.

V poslednej sezóne pred kraľovaním skončil celkovo štvrtý. Teraz priznal, že si užíva snahu o návrat Mercedesu na čelo.

„Tieto výzvy nám priniesol život. Baví ma tráviť viac času s tímom, hlbšie sa ponoriť do inžinierstva, špecifík aerodynamiky či vývoja simulátora. Myslím si, že momentálna situácia mi umožnila ešte viac sa zapojiť do týchto úloh. A to je vzrušujúce,“ hľadá pozitíva.

Podobnú náladu je pred premiérovou Veľkou cenou Miami vidieť aj v jeho tíme. Šéf Mercedesu avizuje niekoľko vylepšení.

"Pokojné moria z vás neurobia dobrých námorníkov. Tento tím ukázal počas dlhých rokov odolnosť a ťažký začiatok zapálil oheň v každom členovi. Všetci sú odhodlaní napraviť ho.

V Miami pristúpime k experimentom, aby sme simulácie dali do súladu a dúfajme, že potvrdíme vývojovú cestu na ďalšie zastávky," prezradil Wolff pre Mirror.

Dočkáme sa veľkého obratu?

Časový harmonogram VC Miami (SELČ)

Piatok 6. mája
20.30 prvý tréning
23.30 druhý tréning

Sobota 7. mája
19.00 tretí tréning
22.00 kvalifikácia

Nedeľa 8. mája
21.30 preteky


Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena Miami