Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová Austrália: 400-tisíc súbojov Verstappen vs. Leclerc i Hamilton bez piercingov

Kráľovná motoršportu F1 sa po dvoch rokoch pauzy vynútenej pandémiou vírusu COVID-19 vracia do Austrálie.

07.04.2022 15:18
Max Verstappen, Charles Leclerc, Lewis Hamilton Foto:
Zľava Max Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari) a Lewis Hamilton (Mercedes) pred Veľkou cenou Austrálie.
debata

Už počas najbližšieho víkendu sa najrýchlejší piloti na svete predstavia na vynovenom okruhu v Melbourne.

Nová trať sľubuje väčšiu zábavu v podobe predbiehania a optimistickí sú aj viacerí jazdci na čele s domácim Danielom Ricciardom (McLaren).

Úzka a kľukatá trať v Albert Parku v minulosti nikdy nesľubovala okúzľujúce predbiehanie. S novými zmenami, napríklad úpravou a rozšírením viacerých zákrut, by mali mať piloti viac priestoru na riskantnejšie manévre. S tým súhlasí aj Ricciardo.

Lewis Hamilton Čítajte aj Necítim sa tu dobre, priznal Hamilton v Saudskej Arábii. Minister ho volá na debatu

"Okruh vyzerá naozaj dobre. Vždy to bola zábavná trať, ale počas pretekov tu bolo trochu zložité prebiehať, práve pre jej rozloženie a charakter.

Očakávam, že vylepšenia prinesú viac rýchlosti a vzrušenia,“ povedal podľa webu motorsport.com Austrálčan, ktorý neskrýva nadšenie, že môže opäť súťažiť pred domácim publikom.

Novinky by mali priniesť zásadné zrýchlenie až o päť sekúnd na kolo. Rodák z Perthu, ktorý nikdy nevyhral domácu VC preto dúfa, že nová špecifikácia trate prinesie jeho tímu šancu bojovať o dobrý výsledok.

Partnerky jazdcov formuly 1 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Priateľka Charlesa Leclerca (Ferrari)...

"Na Bahrajn treba zabudnúť, tam sme sa trápili. V rýchlej Džidde sme boli konkurencieschopní, preto očakávam, že tu v Melbourne budeme na tom podobne,“ zakončil Ricciardo.

Úradujúci majster sveta Holanďan Max Verstappen (Red Bull) má podobný názor ako jeho bývalý tímový kolega zo sezón 2016 až 2018.

„Dosť veľký rozdiel. Teraz by malo byť aj viac možností na predbiehanie, čo je vždy pozitívne. Bude zaujímavé sledovať, ako sa auto bude správať v Austrálii, trať môže byť niekedy dosť prašná,“ poznamenal Verstappen podľa motorsportweek.com.

Daniel Ricciardo sa na domácej VC Austrálie predstaví po troch rokoch. Čítajte aj Predaje lístkov boli šialené. Austrálčan sa teší na domácu Veľkú cenu

Oboch pilotov podľa predpovedí čaká odlišný víkend. Ricciardo priznal, že sen o pódiu je prakticky nereálny. Austrálčan ešte nebodoval, preto sa bude usilovať o to dokončiť preteky v prvej desiatke.

Konkurencia z Red Bullu na čele s Verstappenom má opačné starosti. Sebavedomý Holanďan verí, že ich čaká ďalší víkend, podobný tomu v Saudskej Arábii, kde triumfoval.

„Červení býci“ majú na konte len jedno víťazstvo z Austrálie, ktoré dosiahli ešte v roku 2011 zásluhou vtedajšieho majstra sveta Nemca Sebastiana Vettela.

Verstappen je aktuálne na treťom mieste v šampionáte jazdcov s 20-bodovým mankom na vedúceho Monačana Charlesa Leclerca z Ferrari.

Monopost Micka Schumachera po nehode. Čítajte aj Babrák so slávnym menom? Schumacherove nehody už vyšli na milióny

Na okruhu budú až štyri DRS zóny, pričom obvykle na okruhoch bývajú len dve, čo by malo mať veľký vplyv na predbiehanie. Počet manévrov by sa mal zvýšiť.

Komunita F1 prijala túto správu s nadšením. Novinár Nate Saunders z ESPN poukázal na súboje Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca v Saudskej Arábii vtipným prepočtom.

„Čaká nás 58 kôl, takže Max a Charles sa navzájom predbehnú presne 400-tisíckrát,“ napísal na twitteri.

Na trati budú až štyri DRS zóny, pričom obvykle na okruhoch bývajú len dve, čo by malo mať veľký vplyv na predbiehanie. Počet manévrov by sa mal zvýšiť.

Charles Leclerc, Carlos Sainz Čítajte aj Pribudla zápletka. Leclerc skrotil beštiu a kruto si vystrelil z tímu

Komunita F1 prijala túto správu s nadšením. Novinár Nate Saunders z ESPN poukázal na súboje Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca v Saudskej Arábii a prišiel s vtipným prepočtom.

„Čaká nás 58 kôl, takže Max a Charles sa navzájom predbehnú presne štyristotisíckrát,“ napísal odľahčene na twitteri.

Ďalšou zaujímavosťou je, že riaditeľ pretekov Niels Wittich vo svojich poznámkach pred austrálskym víkendom pripomenul jazdcom, že v monopostoch na trati nemôžu nosiť šperky a piercingy.

Valtteri Bottas Čítajte aj Po prestupe dokáže súperiť s extímom. Bottas sa vyjadril k ťažkostiam Hamiltona

Pred štartom môže čakať pretekárov kontrola. Pri väčších nehodách by sa mohli zraniť, prípadne by sa im mohol skomplikovať únik z havarovaného monopostu.

Retiazky či piercingy obľubuje najmä sedemnásobný šampión Lewis Hamilton z Mercedesu, ktorému sa tento rok nedarí podľa predstáv.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Max Verstappen #Veľká cena Austrálie #Charles Leclerc