Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ticho malo zmysel. Hamilton sa vráti na trón, vraví expert

"Človeče, toto bolo zmanipulované." Slová Lewisa Hamiltona, ktoré adresoval v tímovej vysielačke svojmu inžinierovi, boli na dlhé týždne jeho posledným vyjadrením ku kontroverznému záveru azda najdramatickejšej sezóny v histórii formuly 1.

08.03.2022 09:42
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton počas predsezónneho testovania F1 na okruhu Catalunya neďaleko Barcelony.
debata

Od rekordného ôsmeho majstrovského titulu ho delili posledné kilometre. Po reťazci neprehľadných udalostí sa z neho tešil Britov rival Max Verstappen.

Mercedes síce získal ôsmy Pohár konštruktérov za sebou, oslavy sa však nekonali. Tím, ktorý od roku 2014 nenašiel v klasifikácii jazdcov premožiteľa, si zbalil veci a vysvietené Abú Zabí bez slova opustil.

Max Verstappen Čítajte aj Na titule Verstappena je škvrna. Hamilton ho bude chcieť späť

Zrekapitulujme aj ďalšie dni ukrivdenej hviezdy.

Hamiltona na Windsorskom zámku pasovali za rytiera. Titul sir za úspechy v motoristickej kariére mu udelili ako štvrtému pretekárovi F1, no ako prvý ho môže používať už počas aktívnej kariéry.

Na fotografiách pred tradičnou ceremóniou so šabľou, počas nej i pri odchode bolo jeho sklamanie zreteľné. Pokúšal sa o úsmevy, no jeho oči smútili. Tri dni po trpkom sklamaní ním, pochopiteľne, stále lomcovali emócie.

Lewis Hamilton po tom, ako ho vo Windsore... Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
Británia Motorizmus šport F1 Hamilton rytie pasovanie Lewis Hamilton po tom, ako ho vo Windsore pasovali za rytiera.

Rodák zo Stevenage potom bojkotoval galavečer Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) v parížskom Louvri. „Asi strávil až priveľa času s princom Charlesom,“ komentovala neúčasť moderátorka.

Chýbal aj šéf Mercedesu Toto Wolff. Dôvod bol jasný.

„Kvôli lojalite k Lewisovi a vzhľadom na svoje osobné presvedčenie. Chcem veriť, že sa cez to dokážeme preniesť, no bolesť, ktorú si musel vytrpieť Lewis, nikdy neprekoná,“ vysvetľoval Wolff protest pre Reuters.

Hamilton stále mlčal – a trvalo to takmer dva mesiace. Pozastavil aj svoju aktivitu na sociálnych sieťach. Instagram je miestom, kde často zverejňuje názory a momenty zo života.

Tentoraz však nepridal ani príspevok zo slávnosti vo Windsore. Okrem toho zrušil sledovanie všetkých profilov. Mimochodom, v tichu oslávil i 37. narodeniny.

Mick Schumacher Čítajte aj Zdolal Verstappen Hamiltona? V top 10 podľa jazdcov chýba nejedna hviezda

Nechal hovoriť iných

Situáciu pozorne sledoval aj Chris Medland, motoristický expert, komentátor a moderátor spolupracujúci s viacerými značkami vrátane oficiálneho kanála šampionátu.

"Bolo to rozumné rozhodnutie, najmä pre samotného Lewisa. Dokáže byť veľmi emotívny a to, čo sa stalo v Abú Zabí, ho očividne rozrušilo.

Stiahol sa z pohľadov verejnosti, aby svoj život dostal do normálu, strávil čas s rodinou a priateľmi. Jednoducho zresetoval, aby sa mohol vrátiť do novej sezóny motivovaný," vraví Medland.

Poukázal aj na najkratšiu zimnú prestávku v seriáli. Napínavý ročník sa skončil 12. decembra a predsezónne testy odštartovali 23. februára.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Medland (@chrismedland)

"Ako človek pracujúci v F1 viem posúdiť, že pauza bola skutočne krátka a aj počas nej som bol zaneprázdnený.

Lewis urobil dobre, že našiel spôsob, ako vypnúť a nechať ostatných, aby o ňom hovorili, čo by mohol urobiť," narážal na špekulácie formulového sveta o predčasnom ukončení kariéry sedemnásobného šampióna.

Podľa niektorých médií mal k tomuto rozhodnutiu prispieť aj osud Michaela Masiho.

Ako riaditeľ pretekov dal reštartovať záverečnú veľkú cenu v poslednom kole a zmenil tým procedurálne postupy FIA. Zmätočné rozhodnutia mu napokon zlomili väz. V polovici februára ho po troch rokoch odvolali.

SAE Abú Zabí motorizmus F1 VC Verstappen titul Čítajte viac Končí po kontroverzných pretekoch. Šéf pretekov Masi je bez práce

Mercedes krátko nato predstavil nový monopost Mercedes W13 a Hamilton upokojil fanúšikov. „Nikdy som nepovedal, že skončím,“ zdôraznil Brit pred svojou 16. sezónou v kráľovskej triede.

Mohol ho ovplyvniť aj ortieľ nad Masim? Skloňovanou témou zimnej prestávky bolo, či by dokázal súťažiť, keby zostal Austrálčan riaditeľom pretekov. Hamilton mal údajne dokonca lobovať za jeho prepustenie.

"Neverím, že by Lewis žiadal, aby Masiho vyhodili. Taktiež si myslím, že by pokračoval, aj keby Masiho nechali na doterajšej pozícii. Hamilton chcel poukázať na to, že sa stala zlá vec a preteky boli zle zvládnuté.

Snažil sa o to, aby FIA zabezpečila, že sa to už nebude opakovať. A v podstate k tomu prispel aj odmlčaním sa," podotkol Medland, podľa ktorého má Hamilton väčší problém s niektorými komisármi ako s Masim.

Taliansko Motorizmus F1 VC kvalifikácia Hamilton Čítajte aj Mercedes je opäť strieborný, Hamilton nabudený. Nadchlo i nové Ferrari

Prekoná Schumachera?

Sedemnásobného majstra sveta čaká po piatich rokoch nový tímový kolega. Valtteriho Bottasa nahradil dravý mladík George Russell z Williamsu. Bude to tradičný „nosič vody“ alebo potenciálny vyzývateľ slávneho krajana?

"Prikláňam sa skôr k prvej možnosti. Tento rok skončí ako takzvaný wingman (podľa roly bojového pilota kryť chrbát vedúcemu stroju, pozn. red.).

Podobne ako Bottas je vynikajúcim jazdcom na jedno kolo, ale v skutočnosti sa musí veľa naučiť, pokiaľ ide o pretekárske schopnosti. Vo Williamse bol takmer neustále v defenzíve," poukázal Medland na Russellovu doterajšiu pozíciu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa George Russell (@georgerussell63)

Hamiltona však po pozitívnom teste na koronavírus už nahradil na VC Sachiru v decembri 2020 v kokpite Mercedesu.

„Vtedy bol skvelý, ale podľa mňa bude medzi nimi v prvej časti ročníka veľký rozdiel a ak sa bude opakovať boj o titul z minulej sezóny, bude sa musieť stať číslom dva,“ myslí si expert.

Prvý pokus na prekonanie Schumachera Hamiltonovi nevyšiel. Vyjde mu druhý?

"Hovorím áno. Na základe nedávnej histórie má Mercedes monopost, ktorý treba zdolať. Aj keď je Max úradujúcim majstrom sveta, favorizujem Lewisa.

Nemôžeme zabudnúť, že Mercedes bol v posledných štyroch pretekoch vlaňajška rýchlejší a veľkú úlohu v tom zohrala pohonná jednotka. Ak bude mať najlepšie auto, bude ťažké zastaviť ho. A to pre každého," uzavrel Medland.

Sezóna odštartuje 20. marca v Bahrajne.

Lewis Hamilton Čítajte aj Do F1 sa vrátili problémy, ktoré si odtrpela v 70. rokoch. Vyrieši ich do štartu?

Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Chris Medland