Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do F1 sa vrátili problémy, ktoré si odtrpela v 70. rokoch. Vyrieši ich do štartu?

Po viac ako dvoch dekádach sa do kráľovnej motoršportu F1 vracia tzv. "ground effect" (prísavný efekt).

01.03.2022 17:23
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton z Mercedesu počas predsezónnych testov v Barcelone.
debata

Predsezónne testy v Barcelone na okruhu Catalunya odhalili, že viacero tímov má problémy s poskakovaním svojich monopostov. Ukázalo sa, že týmto nedostatkom trpeli autá už v 70. rokoch minulého storočia.

Prísavný efekt zohráva zásadnú úlohu v oblasti aerodynamiky vozidiel formuly 1. Ide o rad aerodynamických efektov, ktoré napomáhajú vytvárať väčší prítlak.

SAE Abú Zabí motorizmus F1 VC Verstappen titul Čítajte aj Končí po kontroverzných pretekoch. Šéf pretekov Masi je bez práce

Väčšina tímov si na simulátorovom testovaní monopostov nič nevšimla. Problémy začali až na reálnej trati, všetko to vysvetľuje bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson vo svojom stĺpčeku pre britský motoristický magazín The Race.

“Tímy sa musia pustiť do vyšetrovania, čo je pôvodcom tohto problému a nesnažiť sa ho bezhlavo odstrániť. Nedá sa vylúčiť ani to, že poskakovanie spôsobuje nové predné krídlo," napísal Anderson.

Taliansko Motorizmus F1 VC kvalifikácia Hamilton Čítajte aj Mercedes je opäť strieborný, Hamilton nabudený. Nadchlo i nové Ferrari

Bývalý automobilový dizajnér ďalej konštatuje:

"Toto poskakovanie sa deje, keď auto dosiahne maximálnu rýchlosť, prakticky sa pod záťažou auto zníži. Je však možné, že pod autom sa zrazu odtrhne prúd vzduchu.

Ak je odtrhnutie prúdenia dostatočné na to, aby sa zmenšil prítlak, tak sa auto uvoľní a svetlá výška sa zas zvýši.

Takýto cyklus sa potom opakuje a predok auta poskakuje hore a dolu,” vysvetľuje 70-ročný Severný Ír.

Najlepšia desiatka v sezóne F1 podľa jazdcov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Mick Schumacher (Haas).

Na poskakovanie najviac doplácali v americkom tíme Haas a v talianskej stajni Alfa Romeo.

Nový kolega sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona (Mercedes) George Russell si však z nadhadzovania monopostov „ťažkú“ hlavu nerobil.

"Niektoré tímy majú na rovinkách značné problémy a narážajú až na zem,” pokračoval Russell. “V celom štartovom poli je však veľa inteligentných ľudí. Som si istý, že skôr či neskôr to vyriešia.”

V dňoch 10.- 12. marca pokračujú v Bahrajne testovacie jazdy efjednotky pred novou sezónou. Možno už tam sa ukáže, ako sa tímom podarilo vyriešiť aktuálne problémy s poskakovaním ich monopostov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #George Russell #ground effect