Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mercedes je opäť strieborný, Hamilton nabudený. Nadchlo i nové Ferrari

Britský jazdec Lewis Hamilton je podľa svojich slov pripravený na boj o rekordný ôsmy majstrovský titul v nadchádzajúcej sezóne F1.

18.02.2022 12:09
Taliansko Motorizmus F1 VC kvalifikácia Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Sedemnásobný šampión pri predstavovaní nového monopostu Mercedes W13 uviedol, že sa už dostal cez kontroverznú vlaňajšiu VC Abú Zabí, v ktorej prehral majstrovský boj s Holanďanom Maxom Verstappenom.

„Nikdy som nepovedal, že skončím. Bolo to pre mňa náročné obdobie, to je jasné. Musel som skloniť hlavu, sústredil som sa na svoju rodinu a blízkych,“ povedal pre agentúru DPA 37-ročný Brit, ktorého možný odchod bol jednou z hlavných tém zimnej prestávky.

Prehru v dramatickom závere minulej sezóny niesol ťažko aj šéf tímu Toto Wolff:

„Všetci sme boli prvotne šokovaní. Nikdy sme nič také nevideli.“

Napriek Hamiltonovmu niekoľkotýždňovému odmlčaniu však nikdy nepochyboval, či sa Brit vráti: „Musel sa vzdialiť, prísť na iné myšlienky a venovať sa niečomu úplne odlišnému.“

Mercedes sa v sezóne 2022, ktorá znamená zmenu technických i finančných pravidiel, bude snažiť o prekonanie svojho vlastného rekordu – zisk deviateho konštruktérskeho titulu po sebe.

V plnení tejto výzvy tímu pomôže aj George Russell. Bývalý jazdec Williamsu a člen akadémie „strieborných šípov“ nahradil Fína Valtteriho Bottasa, ktorý podpísal lukratívny päťročný kontrakt s Alfou Romeo.

„Je to pre mňa všetko nové, veľa sa toho musím naučiť. Ako junior som sledoval Lewisa, dnes s ním spolupracujem. Je to pre mňa česť. Naše vzťahy sú skvelé, myslím, že toto bude vzrušujúca sezóna,“ uviedol Russell.

Mercedes sa vrátil ku svojej klasickej striebornej farbe. Posledné dva roky súťažil s čiernym dizajnom ako súčasť svojho odkazu v boji proti rasizmu.

Čierne lemovanie doplnené zelenými doplnkami od hlavného sponzora Petronas pôsobia esteticky a uhladene. Tím zostal verný aj hviezdicovému dizajnu na kryte motora, čo robí z nového auta módny kúsok.

„Sme skeptickí, či sme odviedli dobrú prácu. Takto to máme každý rok, to je naša mentalita. Keď sme dali dokopy naše auto, bol som unesený, je úžasné. Veríme, že rovnako úžasné bude aj na trati. Ideme od nuly k úspechom, chceme vyhrávať, doslova po tom bažíme,“ rázne uviedol šéf stajne Toto Wolf podľa webu motorsport.com.

Red Bull, formula Čítajte aj Red Bull ukázal monopost na novú sezónu. Verstappen sa necíti pod tlakom

Novú zbraň ukázal aj čierny kôň sezóny

Ferrari predstavilo svoj monopost s označením F1–75, s ktorým budú v roku 2022 jazdiť Carlos Sainz a Charles Leclerc, vo štvrtok.

Názov odkazuje na 75. výročie prvého vyrobeného auta značky s čiernym koňom v strede. Enzo Ferrari naštartoval motor vo auta 125 S presne 12. marca 1947.

Ferrari F1-75 a Charles Leclerc. Foto: AFP / AFP / Profimedia
Charles Leclerc Ferrari F1-75 a Charles Leclerc.

Stajňa z talianskeho Maranella v roku 2020 zaznamenala jednu z najhorších sezón v histórii. Vlani to bolo už lepšie, tím skončil na treťom mieste v hodnotení konštruktérov.

Víťazstva v pretekoch sa však nedočkali. Posledný skalp drží v súčasnosti už jazdec zoskupenia Aston Martin Sebastian Vettel, ktorý triumfoval v Singapure 2019.

Talianom sa opäť podarilo „vyrobiť“ menšiu kuriozitu. Záber na nové auto unikol už v stredu, jeden deň pred plánovaným odhalením.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Na oficiálnom predstavení vo štvrtok sa potvrdilo, že to nie je žiaden výmysel zarytého fanúšika „Tifosi“, ale ide o skutočnú prácu z dielne grafikov samotného tímu.

Po odchode dlhoročného hlavného sponzora Philip Morris a jeho značky Mission Winnow si Ferrari zvolilo kombináciu červenej a čiernej, ktorá na prvý pohľad pôsobí veľmi extravagantne.

Nová sezóna má byť veľkým prielomom vo výkonoch talianskeho tímu, ktorý sa chce opäť vrátiť do boja o víťazstvá. Ferrari sa na rozdiel od Red Bullu a Mercedesu mohlo plne sústrediť na vývoj tohtoročného auta.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Vďaka tomu, že sa nezapojili do boja o titul, mohli využívať viac simulačných nástrojov a nový aerodynamický tu­nel.

"Toto je pre nás veľmi špeciálny moment. F1–75 je úplne nové auto, pracovali sme na ňom ako jednotný a odhodlaný tím. Veríme, že s ním budeme úspešní.

Nové označenie má priniesť spojenie tradície a sľubnej budúcnosti," uviedol šéf stajne Mattia Binotto, rodák zo Švajčiarska.

Nový monopost F1–75 by mal vyjsť na trať prvýkrát v Barcelone 22. februára (deň pred začiatkom testov).

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #Ferrari