Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verstappen odtajnil debatu s Hamiltonom v cieli. Wolff hovoril o Božej ruke

Šéf tímu formuly 1 Mercedes Toto Wolff prirovnal minulotýždňové vyvrcholenie sezóny v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch k "Božej ruke" niekdajšieho argentínskeho futbalistu Diega Maradonu.

19.12.2021 22:30
Lewis Hamilton, Max Verstappen Foto:
Lewis Hamilton s Maxom Verstappenom v cieli kontroverznej Veľkej ceny Abú Zabí.
debata

Mercedes mal vo finále tohtosezónneho šampionátu nakročené k rekordnému ôsmemu majstrovskému triumfu Lewisa Hamiltona.

Brit už mal víťazstvo takmer „vo vrecku“, no päť kôl pred koncom po nehode Nicholasa Latifiho prišlo na trať bezpečnostné vozidlo, čo v poslednom kole využil Holanďan Max Verstappen, ktorý vyfúkol Hamiltonovi triumf v pretekoch i majstrovskú trofej.

„To, čo sa stalo, bolo ako Božia ruka Diega Maradonu alebo triumf Anglicka vo finále majstrovstiev sveta 1966 vo Wembley,“ povedal Wolff pre Bild.

Čo (možno) neviete o Verstappenovi a Hamiltonovi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Maxa Verstappena posadil otec Jos, bývalý...

Oba momenty, ktoré spomenul 49-ročný rodák z Viedne, dodnes patria k najdiskutova­nejším vo futbalovej histórii. Vo štvrťfinále MS 1986 v Mexiku zvíťazila Argentína nad Anglickom 2:1 vďaka dvom zásahom Maradonu.

Kým sólo z polovice ihriska bolo pastvou pre oči každého fanúšika, pri zásahu rukou predviedol odvrátenú stránku svojej futbalovej geniality.

Max Verstappen, Lewis Hamilton Čítajte viac Čo tu robím? Nečakaný pohľad na záverečnú bitku vyráža dych

Vo finále MS 1966 v londýnskom Wembley zasa Anglicko zvíťazilo nad Nemeckom gólom, pri ktorom lopta neprešla za bránkovú čiaru.

Napriek počiatočným protestom sa Mercedes nakoniec neodvolal proti výsledku pretekov v SAE.

Hamilton a Wolff však vyjadrili protest voči zvládnutiu Veľkej ceny Abú Zabí tým, že sa vo štvrtok nezúčastnili na odovzdávaní cien Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA), čo by mohlo viesť k potrestaniu britského jazdca.

Lewis Hamilton Čítajte viac Nový šéf FIA sa s tým nepára. Potrestá Hamiltona?

Portál racingnews365.com si si posvietil na momenty nielen v cieli záverečných pretekov z pohľadu Maxa Verstappena a jeho otca Josa. Opieral sa o rozhovor pre sponzora CarNext.

"Spolu s tímom sme sa išli zblázniť. Samozrejme, že je tu aj druhá strana, sklamaná a nahnevaná. Myslím si, že bolo od Lewisa pekné, že za mnou okamžite prišiel a povedal: ‚Dobrá práca, gratulujem.‘

Ja som odpovedal: ‚Ďakujem veľmi pekne za úžasnú sezónu.‘ Pretože v konečnom dôsledku si myslím, že to bola úžasná sezóna, nech už vyhral alebo skončil druhý ktokoľvek. V každých pretekoch sme sa vzájomne tlačili až na limit. My dvaja, ale aj monoposty a tím," vyznal sa Max.

Max Verstappen Čítajte viac Kamenná tvár pod reflektormi. Verstappen počúval chvály na adresu Hamiltona

„Všetci sú veľmi šťastní, že sa sezóna skončila, a môžu si trochu oddýchnuť. Bolo to veľmi napäté a tesné pre všetkých. A áno, určite to bola aj veľká rivalita,“ pokračoval nový šampión.

Aj televízne kamery zachytili, ako sa po pretekoch v boxoch rozprávali otcovia pretekárov Jos Verstappen a Anthony Hamilton. Druhý menovaný férovo gratuloval premožiteľovi svojho syna.

„Gratuloval nám, bolo to naozaj milé. Aj počas sezóny som s ním mal pár rozhovorov cez WhatsApp. Je to milý človek. Pre nich je to trochu odlišné, keďže vyhrali sedem titulov a my prvý, ale zakaždým zostal úctivý,“ vyjadril Hamiltonovi staršiemu rešpekt Jos Verstappen.

Priznal tiež, že počas veľkej ceny netúžil po tom, aby ho po celý čas snímali kamery. Preteky si išiel pozrieť z boxu na vyššie poschodie. Túžil po pokoji.

„Dvadsať kôl pred koncom prišiel Raymond (Vermeulen, Maxov manažér, pozn.). Potom havaroval Latifi. Verili sme, skákali, boli šťastní,“ opisoval momenty, ktoré sa zapíšu do histórie F1.

Max Verstappen, Lewis Hamilton Čítajte viac Je za mnou? S novými gumami? Ako Hamilton panikáril

Modlili sa, aby čím skôr dostali havarovaný monopost z trate a nechali ašpirantov na titul bojovať.

"Neviem to vyjadriť, bolo to veľmi emotívne. Zostávalo jedno kolo a každý vedel, že Max sa bude snažiť, nech sa stane čokoľvek.

Rozmýšľali sme len nad tým, kde to urobí. Prišlo to v piatej zákrute, čo som nečakal, pretože potom vás čakajú dve dlhé rovinky.

Potom sa ocitol Lewis vedľa neho do rýchlej zákruty, bolo to šialene vzrušujúce, nervózne. Mal som slzy v očiach," dodal bývalý pretekár F1.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Max Verstappen #Toto Wolff #Jos Verstappen #Anthony Hamilton