Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Poď do Ferrari, kričia na Hamiltona. Nikdy sa nedozvie, prečo zaň nejazdil

Formula 1 zažíva jednu z najdramatickejších sezón. V padoku už viackrát zaznelo, že by ju mohli rozuzliť až posledné, decembrové preteky v Abú Zabí.

30.09.2021 12:57
Lewis Hamilton, Carlos Sainz Foto: ,
Víťazný jazdec Mercedesu Lewis Hamilton a tretí Carlos Sainz z Ferrari po Veľkej cene Ruska.
debata (1)

Lewis Hamilton na víkendovej Veľkej cene Ruska zaznamenal 100. víťazstvo v najprestížnejšom šampionáte a pred Maxom Verstappenom, ktorý sa po stíhacej jazde prepracoval z posledného miesta na štarte na druhé, má na čele hodnotenia dvojbodový náskok. Ďalšou zastávkou v majstrovskom boji je budúcotýždňové podujatie v Turecku.

Spomínaných rivalov doplnil na pódiu v Soči Carlos Sainz na Ferrari. A práve s najslávnejšou a historicky najúspešnejšou stajňou sa spájajú aktuálne výroky obhajcu Hamiltona.

Lewis Hamilton Čítajte viac Hamiltonov 100. triumf, Verstappen z chvosta druhý. Malá tragédia Norrisa

Brit sa v rozhovore pre Sky Sports Italia zamyslel nad tým, prečo sa mu počas úspešnej kariéry nenaskytla možnosť jazdiť v červenej kombinéze.

Tím z Maranella čaká na pretekársky titul od roku 2007, keď ho vtedajšiemu nováčikovi Hamiltonovi v McLarene a jeho kolegovi Fernandovi Alonsovi vyfúkol o bod Kimi Räikkönen.

Hamilton, ktorý sa vlani stal siedmykrát majstrom sveta, čím vyrovnal legendu Ferrari Michaela Schumachera, jazdil od svojho debutu iba v dvoch tímoch – v McLarene (2007 – 2012) a v Mercedese (od 2013 doteraz).

Aj keď jeho výsledky v druhom spomenutom tíme sú famózne, priznal, že tak ako viacero iných jazdcov aj on sa neraz zamyslel nad tým, aké by to bolo zápoliť vo Ferrari.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Lewis Hamilton: 30 miliónov USD.

Posadiť sa do kokpitu ikonickej značky motoršportu so vzpínajúcim sa koníkom je podľa rodáka z anglického Stevenage snom každého pretekára.

V Hamiltonovom prípade je však momentálne takýto angažmán nepravdepodobný. Zmluvu s Mercedesom podpísal do konca sezóny 2023, začiatkom januára bude mať 37 rokov. Všetko nasvedčuje tomu, že sa rozlúči s kariérou v úspešnom zoskupení okolo šéfa Tota Wolffa.

„Počas viacerých rokov, keď som prišiel do Monzy a kráčal okolo fanúšikov, som počul, ako mi hovorili: ‚Poď do Ferrari!‘ Zahrialo ma to pri srdci. Je zarážajúce, že za toľko rokov som v ňom nejazdil. Dosiahnuť to je sen či výzva pre každého,“ vyznal sa Hamilton.

George Russell Čítajte viac Fín za Fína, Brit k Britovi. Mercedes pri mene Hamiltonovho kolegu neprekvapil

"V skutočnosti to nikdy nebolo možné a nikdy sa presne nedozviem prečo.

Prajem im do budúcnosti len to najlepšie a v blízkej budúcnosti budem pokračovať v tom, aby som im prekazil triumf v šampionáte," pokračoval.

„Videl som fotografie ich jazdcov, červená je vždy červená. Doma mám niekoľko áut Ferrari, v nich môžem jazdiť, ale v jeho formule v F1 nie,“ dodal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Po sezóne 2019 vysvitlo, že počas nej – ešte s platnou zmluvou v Mercedese na ďalší rok – rokoval s predsedom spoločnosti Johnom Elkannom, no k dohode neprišlo.

Vtedy netajil, že sa pozerá po viacerých možnostiach. V posledných dňoch priznal, že často myslí na koniec kariéry.

"Prichádza to a odchádza. Ako vlna. V posledných štyroch-piatich rokoch sa viackrát objavili chvíle, keď som nevedel, či to ešte stále chcem skúšať, obetovať tréning na úkor svojho súkromia.

Rád sa venujem aj iným veciam, vyskúšal by som veľa iných. Ale na druhej strane si hovorím, že mám šťastie, že robím túto prácu.

Lewis Hamilton Čítajte viac Opice a gorily. Po futbalistoch to schytáva na sociálnych sieťach aj Hamilton

Z dlhodobého hľadiska je kariéra v aute len malou časťou, na pretekárskom dôchodku budem mať dosť času. Ide o nájdenie rovnováhy.

Hovorím si, že ak som stále hladný a trénujem ako v detstve, čo robím, a ak mám stále skvelé výsledky… A ja som hladný. Ak sa pristihnem pri tom, že som pomalší, bez sily do tréningu a motivácie, budem vedieť, že je načase skončiť," uzavrel.

VC Kataru v novembri, potom od roku 2023

Veľká cena F1 sa 21. novembra uskutoční prvýkrát v Katare. Informáciu zverejnili oficiálne sociálne siete F1. Katar navyše získal aj 10-ročnú zmluvu, súčasťou kalendára Formuly 1 bude od roku 2023.

V Katare sa tento rok bude jazdiť namiesto zrušenej VC Austrálie.

„Sme veľmi radi, že môžeme Katar privítať v kalendári Formuly 1 v tejto sezóne a v dlhodobom horizonte od roku 2023,“ uviedol prezident a generálny riaditeľ F1 Stefano Domenicali. (TASR)


Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Ferrari