Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazná postupka? Koči sa vrátil na majstrovstvá sveta

Nedokončená práca. Toto spojenie bolo jedným z hlavných motívov pri mene Martin Koči počas predsezónnej prezentácie pretekárov juniorských majstrovstiev sveta rely (JWRC).

28.04.2021 09:10
Martin Kočí Foto:
Martin Koči s navigátorom Petrom Těšínským na Rely Chorvátska, úvodnom podujatí sezóny JWRC.
debata

Slovenský jazdec sa so šampionátom, ktorý bol odrazovým mostíkom pre slávnych Sébastianov Loeba a Ogiera, lúčil v roku 2016 ako vicemajster sveta. Košičan sa doň vrátil a hlási jednoznačný cieľ.

"Áno, v tíme to cítime tak, že by sme po konečnom treťom a druhom mieste v JWRC chceli dosiahnuť aj na najvyšší stupienok, respektíve dať priestor našej ambícii.

Nebolo to jednoduché zabezpečiť, no všetci v tíme na tom pracujeme na sto percent. Vedeniu tímu STYLLEX motorsport patrí moja vďaka," vraví 28-ročný pretekár pokračujúci v rodinnej tradícii.

Martin Koči s novým navigátorom v Chorvátsku Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Martin Koči s navigátorom Petrom Těšínským na...

Najúspešnejší slovenský rely tím STYLLEX motorsport založil ako RTK & spol. jeho otec, trojnásobný majster Slovenska Michal Koči so svojím bratom Petrom už v roku 1983.

Rýchlo zohratá dvojka

Čo sa týka svetovej scény, Martin Koči sa v nej pred comebackom naposledy predstavil na Rely Francúzska 2017 v kategórii WRC2. Následne sa stal v národnom šampionáte so spolujazdcom Radovanom Moznerom dvojnásobným majstrom (2018, 19).

Po domácich úspechoch sa pustil do (staro)novej výzvy s novým navigátorom, Čechom Petrom Těšinským.

„Je to skúsený spolujazdec a sedí mi aj povahovo, som teda rád, že sme spolu v aute. Stále si na seba zvykáme, ale myslím si, že sme už celkom zohratá dvojka,“ pochvaľuje si Koči.

Konečné pódiové umiestnenia v JWRC dosiahol s iným navigátorom spoza rieky Morava Lukášom Kostkom.

Slovensko-české duo skončilo minulý víkend na úvodnom podujatí sezóny JWRC v Chorvátsku na štvrtom mieste a pripísal si 15 bodov. Koči priznáva, že má zmiešané pocity:

„Pozitívne z toho, že sme väčšiu časť pretekov figurovali na prvej priečke a uistili sa v tom, že na to máme. Negatívne vnímam to, že túto pozíciu sa nepodarilo udržať kvôli mojej jazdeckej chybe.“

Na čele sa držal od 3. do 13. rýchlostnej skúšky. Čo ho pripravilo o pódiové umiestnenie?

„Príliš som na to tlačil a nezmestil sa do zákruty. Poškodil som koleso a následne sme ho museli na trati meniť, čo nás zosunulo na štvrtú priečku, na ktorej sme preteky aj dokončili,“ opísal moment z premiéry Chorvátska v kalendári.

Uverejnil používateľ Martin KOČI Nedeľa 25. apríla 2021

Identické autá ako prísľub drámy

JWRC jazdí osem posádok s identickými autami Ford Fiesta R4 z dielne M-sport Polska. Tento model mal premiéru pred necelým rokom. Koči sa s ním súťažne zžíva od decembra.

Aký je najväčší rozdiel oproti predchádzajúcim typom, s ktorými sa zúčastnil na rely?

„Koncepčne ide o podobné auto, ako bol Citroën DS3 R3, pretože majú obe predný náhon a výkon okolo 200 koní. Pre JWRC boli štandardne vždy určené ‚predokolky‘,“ porovnáva aktuálnu zbraň s modelom, s ktorým sa ako prvý Slovák dostal na konečné pódium majstrovstiev sve­ta.

Do špeciálu z Fordu si presadol zo Škody Fabia R5.

„Tá je autom vyššej kategórie, má viac špeciálnych pretekárskych častí. No hlavný rozdiel je v tom, že je to štvorkolka,“ dopĺňa.

Martin Koči Čítajte viac Súzvuk Kočiho úspechu: jazda na limite a dôvera v pedanta

Úvodné podujatie JWRC ovládol Brit Jon Armstrong. Koči nevie, či bude aj jeho najväčším vyzývateľom.

„V tejto sezóne sa na štarte zišlo viacero silných jazdcov. Snažím sa zameriavať najmä na seba a na súperov príliš nemyslieť,“ zdôrazňuje Koči.

Ročník JWRC sa skladá z piatich podujatí, troch asfaltových a dvoch šotolinových.

Po chorvátskom debute v kalendári sa jazdci ukážu o tri týždne v Portugalsku, v júli sa seriál presunie do Estónska, o mesiac nato do Belgicka a finálové preteky sa uskutočnia v Španielsku v polovici októbra. Na ktorú rely sa Koči teší najviac?

„Ťažko povedať, pretože v kalendári máme aj nové podujatia. Momentálne sa najviac teším na Portugalsko, ktoré je našou najbližšou zastávkou,“ uzatvára pred ďalšími bojmi v prestížnej sérii.

Spečatí po nich postupku na najvyššom stupni?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Koči #JWRC