Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho skrat pobúril svet motoršportu. Zúrivcovi naparili odstrašujúci trest

Hroziaci doživotný zákaz pretekania sa napokon nepotvrdil, ale Medzinárodná automobilová federácia (FIA) ho aj tak nekompromisne potrestala.

26.04.2021 08:47
debata (3)

Motokárový pretekár Luca Corberi si za svoje správanie v minulosezónnom finále majstrovstiev sveta vyslúžil 15-ročný dištanc. Nemôže súťažiť ani pôsobiť na pozíciách pridružených k FIA či pretekom pod ich hlavičkou.

Ako sme informovali začiatkom októbra minulého roka, 23-ročný Talian po odstúpení z pretekov ignoroval všetky bezpečnostné opatrenia, pristúpil k trati, kde sa stále jazdilo a hodil nárazník zo svojej motokáry do súpera Paola Ippolita. Našťastie netrafil:

Corberi Ippolita napadol aj v cieli za pomoci iného muža, neskôr sa ukázalo, že ním bol jeho otec. Trať Lonato, kde prišlo k incidentom, vlastnia Corberiho rodičia.

Aj keď sa Corberi kajal, motoršportový svet bol znechutený. Napríklad majster sveta formuly 1 Jenson Button preňho žiadal doživotný zákaz pretekania. Podľa tribunálu FIA mohol spôsobiť Ippolitovi vážne zranenia.

Pri verdikte sa prihliadalo na tri skutočnosti – zrážku medzi Ippolitom a Corberim, po ktorej obaja skončili, zloženie nárazníku svojej motokáry a jeho odhodeniu na rivala i bitku v depe.

Okrem 15-ročného trestu musí uhradiť všetky súdne trovy.

Luca Corberi Čítajte viac Amok šialenca. Po súperovi v plnej rýchlosti hodil nárazník, v cieli sa strhla mela

Corberi bezprostredne po incidente ponúkol svoju licenciu a vyhlásil, že sa už nikdy nezúčastní na motoristickej súťaži.

„Nežiadam o zhovievavosť, pretože si ju nezaslúžim. Budem súhlasiť so všetkými požadovanými trestmi,“ uviedol vtedy v stanovisku.

Tvrdá stopka má podľa FIA ukázať, že násilie je v motoršporte neprijateľné a „odstrašujúci trest“ odradí od takéhoto správania ďalších jazdcov, no zároveň v budúcnosti môžu dostať šancu na návrat.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Lewis Hamilton: 30 miliónov USD.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #motokáry #Luca Corberi #Paolo Ippolito