Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ecclestone: Biznis s kľačaním by pri mne nebol. Ani tričká na pódiu

Bývalý šéf formuly 1 Bernie Ecclestone sa opäť vyjadril ku gestám sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona. Tentoraz len pár dní pred štartom novej sezóny. Úvodné preteky sa uskutočnia už túto nedeľu v Bahrajne.

25.03.2021 06:56
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton je na čele boja proti rasizmu spomedzi pilotov F1.
debata (2)

Známym výrokom niekdajšieho promotéra spred niekoľkých rokov je, že Hamilton predstavuje „to najlepšie, ale zároveň najhoršie, čo sa tomuto športu mohlo prihodiť“.

Mal na mysli najmä Hamiltonovu pozíciu ambasádora značky F1 a dosah na fanúšikov, čo však prinieslo prílišné upriamovanie pozornosti na seba.

Minulý rok poskytol 90-ročný anglický biznismen rozhovor pre taliansky denník La Stampa. "O Lewisovom talente, samozrejme, nik nemôže pochybovať, no mimo trate upozorňuje na niektoré problémy nesprávnym spôsobom. Myslím si, že v tichu a v zákulisí by mohol dosiahnuť oveľa viac,“ povedal o krajanovi.

Bernie Ecclestone na archívnej snímke máva... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Veľká cena Maďarska F1, Bernie Ecclestone Bernie Ecclestone na archívnej snímke máva fanúšikom v Maďarsku.

Tieto slová prišli už po Hamiltonovom obvinení Ecclestona „z ignorancie a nevzdelanosti“ pre tvrdenie, že „černosi sú väčší rasisti ako belosi“.

V najnovšom rozhovore pre Telegraph Ecclestone v názoroch ešte pritvrdil.

„Povedal som jeho otcovi: Lewis musí byť opatrný, pretože ho využívajú ľudia, ktorí podporujú túto záležitosť Black Lives Matter a veľa na nej zarábajú. A nikto nevie, kam tie peniaze idú,“ uviedol Ecclestone.

V rozhovore tiež rozvinul myšlienku o miešaní politiky a športu.

„Keby som tu bol stále (šéfom F1), nik na pódiu by nenosil (antirasistické) tričká na pódiu. To je isté. Stopercentne by neexistoval tento biznis s kľačaním pred pretekmi. Súhlasím, že šport by mal viac podporovať rozmanitosť, ale nemal by sa používať ako (politický) nástroj,“ zamyslel sa.

Hamilton najmä v poslednom roku horlivo bojuje proti rasizmu. Okrem iného sa sa stal hlavným iniciátorom gesta pokľaknutia podporujúceho spomínané hnutie Black Lives Matter pred veľkými cenami.

Lewis Hamilton a Bernie Ecclestone na VC... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Lewis Hamilton, Bernie Ecclestone Lewis Hamilton a Bernie Ecclestone na VC Talianska 2014.

Ecclestone už predtým zdôraznil, že rasizmus vo formule 1 nikdy nebol. S týmto názorom sa stotožňujú aj legendy Jackie Stewart a Mario Andretti.

Prvý menovaný trojnásobný šampión v lete povedal, že nik nevystupuje proti zmenám, do motoristického športu či samotnej formuly 1 prijmú každého, kto dokáže poskytnúť zodpovedajúci výkon. Či už ide o muža, alebo ženu – bez ohľadu na farbu pleti. Hamiltonovi takéto vysvetlenie nestačilo.

Dúfa, že tu ešte chvíľu bude

Ecclestona rozľútostili úmrtia dlhoročných spolupútnikov v prestížnom kolotoči. V uplynulých dvoch rokoch sme sa rozlúčili napríklad s Nikim Laudom či Stirlingom Mossom, naposledy s komentátorskou legendou Murraym Walkerom.

„Tieto udalosti zanechávajú v človeku výraznú stopu. Bol som veľmi smutný, keď sme stratili Murrayho. Pre propagáciu F1 urobil veľmi veľa. Bol to skvelý človek. Dúfam, že ja tu ešte chvíľu budem,“ dodal muž, ktorý sa stal vlani po štvrtýkrát otcom.

Bernie Ecclestone s manželkou Fabianou na... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
Bernie Ecclestone Bernie Ecclestone s manželkou Fabianou na Veľkej cene Singapuru 2014.

Bývalému majiteľovi tímu Brabham chýbajú staré motoršportové časy. „Je mi ľúto tých, ktorí nemohli vidieť formulu 1 v 60., 70. a 80. rokoch. Nehovorím, či to bolo lepšie, alebo horšie, jednoducho to bolo iné. Stále sme si pomáhali. Ak sa niekomu pokazil motor, dali sme mu ho. F1 sa nezmenila, zmenil sa svet,“ zamyslel sa.

V tejto sezóne sa po ôsmich rokoch vráti do F1 priezvisko Schumacher. Od pondelka 22-ročný Mick, syn sedemnásobného šampióna Michaela, bude jazdiť v stajni Haas.

Ecclestone sa teší z ďalšieho Schumachera na štarte, no myslí si, že Mick si zaslúži lepší tím. V tomto zoskupení sa podľa neho nebude mať šancu na progres. Bol by rád, keby talentovaný Nemec začal mohol pôsobiť už od začiatku v poprednej stajni.

Bernie Ecclestone a Michael Schumacher v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Bernie Ecclestone, Michael Schumacher Bernie Ecclestone a Michael Schumacher v septembri 2012.

"Toto je meno, ktoré by malo byť súčasťou F1. Mick má veľké schopnosti, ktorými by dokázal dosiahnuť viac ako to, kde je teraz. V inom tíme by sa mohol naučiť viac.

Nie som si istý, či mu to tu vyjde. Nenájde sa nik, kto by ho niečo naučil. Je na to sám," netajil obavy Ecclestone. Radšej by nádejného mladíka videl v Red Bulle.

„Potrebuje tím, ktorý dokáže vyhrávať preteky a v ktorom sú ľudia, ktorí ho môžu podporovať. Jeho výsledky vo formule 2 boli vynikajúce, so súčasným tímom to nebude také ľahké dosiahnuť,“ tvrdí vlaňajšom o majstrovi sveta F2, ktorý predtým získal titul aj v F3.

Nepochybuje o tom, že člen akadémie Ferrari, kde dosiahol jeho otec najväčšie úspechy, zdedil pretekárske gény. „Bol by som sklamaný, keby sme od neho v budúcnosti nevideli skvelé výkony,“ uzavrel.


Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Bernie Ecclestone #Mick Schumacher