Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ecclestone sa pustil do aktivistu Hamiltona: Radšej by mal mlčať

Bývalý šéf formuly 1 Bernie Ecclestone odkázal už sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi, aby sa miernil vo vyjadreniach a v aktivitách mimo pretekárskeho sveta.

22.12.2020 15:27
Lewis Hamilton, Bernie Ecclestone Foto: ,
Lewis Hamilton a Bernie Ecclestone na VC Talianska 2014.
debata (2)

„O jeho talente, samozrejme, nik nemôže pochybovať. Výsledky hovoria jasnou rečou,“ povedal Ecclestone o britskej jazdeckej hviezde pre taliansky denník La Stampa.

„No mimo trate upozorňuje na niektoré problémy nesprávnym spôsobom. Myslím si, že v tichu a v zákulisí by mohol dosiahnuť oveľa viac,“ dodal Hamiltonov 90-ročný krajan.

Hamilton na sociálnych sieťach napríklad vyzýva svojich fanúšikov, aby premýšľali o klimatických zmenách, propaguje vegánstvo a verí tiež, že Mercedes sa v budúcnosti stane uhlíkovo neutrálny.

V poslednom roku však najmä horlivo bojuje proti rasizmu.

Lewis Hamilton je najhorlivejším bojovníkom... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Lewis Hamilton Lewis Hamilton je najhorlivejším bojovníkom proti rasizmu v kolotoči F1. Na snímke pred Veľkou cenou Ruska.

Pred štartom skrátenej sezóny formuly 1 hovoril o jej podporovaní rasistických vzorcov správania, vedenie seriálu kritizoval aj za oneskorenú reakciu v súvislosti so smrťou Afroameričana Georga Floyda a oznámil vznik komisie podporujúcej rasovú rôznorodosť.

Stal sa hlavným iniciátorom gesta pokľaknutia podporujúceho hnutie Black Lives Matter pred veľkými cenami. Tieto aktivity sa Ecclestonovi príliš nepozdávajú a už predtým sa vyjadril, že rasizmus vo formule 1 nikdy nebol.

Hamilton však nebol jediný, do koho si niekdajší najsilnejší muž F1 rýpol. Vyjadril sa k jazdcovi Charlesovi Leclercovi z Ferrari a k samotnej stajni.

„V tomto športe sa Charlesovi darí a bude v tom pokračovať. Ale nemyslím si, že od neho uvidíme v budúcnosti niečo výnimočné,“ uviedol na adresu mladého Monačana.

Charles Leclerc. Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Charles Leclerc Charles Leclerc.

Tradičná talianska značka prežila katastrofálnu sezónu. Podľa Ecclestona možno hľadať za sklamaním kultúrny rozmer:

„Bez urážky, ale vždy budem tvrdiť, že problémom Ferrari sú Taliani. Všetci chcú viesť a všetci majú nápady. Nehovorím, že to nemôže vyjsť, ale pozrime sa na Nemcov, Francúzov a Angličanov. To sú ľudia, ktorí rozmýšľajú inak.“

Súčasné problémy porovnal s rokom 1993, keď musel presvedčiť Ferrari o tom, aby angažovali Jeana Todta do vedenia tímu.

„Čo sa stalo, je symbolické. Taliani ho nechceli. Presvedčil som ich, aby ho vzali a potom začali veci fungovať,“ spomína Ecclestone.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Bernie Ecclestone #Black Lives Matter