Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začali vyšetrovať Grosjeanovu nehodu. Urýchli Schumacherov debut v F1?

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) začala vyšetrovanie okolností hrôzostrašnej havárie Romaina Grosjeana na víkendovej Veľkej cene Bahrajnu formuly 1. Až osem týždňov môže trvať, kým budú známe jeho kompletné výsledky.

03.12.2020 15:52
debata
Dramatické zábery z VC Bahrajnu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sekundy hrôzy, ktoré na VC Bahrajnu prežil...

Grosjean v nedeľu takmer zhorel v kokpite svojho auta, keď po kolízii s Daniilom Kviatom narazil do bariéry. Monopost sa rozlomil na dve časti a okamžite začal horieť.

Tridsaťštyriročný pilot Haasu približne po pol minúte dokázal z horiaceho kokpitu vyskočiť a z hrozivo vyzerajúcej nehody vyviazol iba s menšími popáleninami, najmä na rukách, a s vyvrtnutým členkom na ľavej nohe. V stredu ho prepustili z vojenskej nemocnice v Bahrajne.

"Vyšetrovanie incidentu bude zamerané na všetky oblasti vrátane bezpečnostných prvkov jazdca, akými sú prilba, HANS (zariadenie na stabilitu hlavy), bezpečnostné pásy, ochranný odev, opierka hlavy, vnútorný systém hasenia auta a ochranný rám Halo.

Analýza bude zahŕňať aj integritu podvozku auta a účinnosť ochrannej bariéry," uviedla FIA v stanovisku s tým, že podrobne preskúma aj dáta z kamery v monoposte i z elektronického systému, ktorý zaznamenáva rýchlosť a silu nárazu vozidla.

Práve ochrannému čelnému rámu Halo ďakoval po nehode Grosjean za záchranu života.

„Ešte pred pár rokmi som nebol za Halo, ale teraz si myslím, že je to tá najlepšia vec na svete,“ uviedol francúzsky jazdec, ktorý podľa prvotných odhadov narazil do bariéry v rýchlosti viac ako 220 kilometrov za hodinu.

„Tak ako pri každej vážnej nehode, aj teraz budeme analyzovať všetky aspekty tejto havárie a spolupracovať so všetkými zúčastnenými stranami. Veľké množstvo údajov, ktoré sú v F1 k dispozícii, nám umožní presne určiť, čo sa stalo,“ povedal podľa agentúry AP riaditeľ FIA pre bezpečnosť Adam Baker.

Grosjean sa netají tým, že by chcel nastúpiť na budúci týždeň v Abú Zabí na záverečných pretekoch sezóny, ak to však nepôjde, návrat na trať nebude siliť. Tento víkend ho v Bahrajne nahradí Brazílčan Pietro Fittipaldi.

Ak by to nevyšlo, je vysoko pravdepodobné, že išlo v nedeľu odštartoval v posledných pretekoch F1 v kariére, keďže s ním Haas nepredĺžil zmluvu.

Okrem ľahkých popálenín je poriadne doudieraný. Jeho štart závisí najmä od stavu ľavej ruky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Romain Grosjean (@grosjeanromain)

„Ak s ňou nebudem môcť robiť všetko, čo musím, nebudem to riskovať. Snažím sa čo najviac odpočívať a počúvať pokyny lekárov. Musia sa zmenšiť opuchy, momentálne sú veľké. Pri náraze mohol dostať úder aj môj palec,“ uviedol.

Nie je vylúčené, že debutu medzi elitou sa dočká už v tejto sezóne syn Michaela Schumachera Mick, ktorého angažovanie na budúcu sezónu v stredu potvrdil Haas. Po nedeľnom finiši F2, v ktorej útočí na majstrovský titul, už totiž bude v budúcom týždni stajni k dispozícii.

„Je úžasné, že mi veria. Som pripravený. A počas troch tréningov bude dosť času na to, aby som sa niečomu priučil,“ uviedol Mick pre Racefans.

Šéf Haasu Günther Steiner chce počkať do pondelka a lekárske zhodnotenie Grosjeanovej spôsobilosti. Ide o spoločnú dohodu charizmatického Taliana s Francúzom, ktorý sa pred piatimi dňami druhýkrát narodil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mick Schumacher #Romain Grosjean