Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pripomenul aj Laudu. Slovenský pretekár vysvetlil, čo zachránilo Grosjeana

Desivá nehoda Romaina Grosjeana na nedeľnej Veľkej cene Bahrajnu priniesla viacerých hrdinov a vyvolala aj viacero otázok o bezpečnosti vo formule 1. Francúzsky jazdec tímu Haas vyviazol z jednej z najhorších havárií vo formule 1 za posledné roky s ľahkými popáleninami rúk a členkov. Hrozivé udalosti sledoval naživo v pozícii spolukomentátora aj najúspešnejší slovenský formulový pretekár Richard Gonda.

30.11.2020 18:44
Romain Grosjean Foto: ,
Zhorené torzo z monopostu Romaina Grosjeana po jeho desivej nehode.
debata (1)

„Grosjeana zachránilo, že nestratil vedomie. Dokázal pohotovo zareagovať a je obdivuhodné, že po takom šoku a otrase sa tak rýchlo dostal z auta. Išlo o silný pud sebazáchovy či priam sebazáchrany. Aj keď boli záchranné zložky pripravené, v takomto prípade sa rátajú sekundy,“ upozorňuje Gonda.

Okrem ohňa divákov šokovali aj zábery rozpoleného Grosjeanovho monopostu, Gonda však vysvetľuje:

„Formulový monopost je úmyselne konštruovaný tak, aby sa pri veľkom náraze – či už bočnom, alebo čelnom ako v tomto prípade – energia rozdelila a odpojila sa zadná pohonná časť a motor voči monokoku. Jazdec preto zostane v bezpečí, povedzme v škrupine.“

Viacvrstvové materiály

K ľahkým zraneniam Grosjeana prispel okrem jeho duchaprítomnosti, rýchleho zásahu maršalov či zdravotníkov aj systém Halo (svätožiara), poukázať treba i na pokrok v pretekárskych kombinézach.

"Spolu s helmou, rukavicami či spodnou bielizňou sú vyrobené z nehorľavých viacvrstvových materiálov. Ohňu však nedokážu vzdorovať donekonečna. Rozprávame sa o sekundách, počas ktorých môžu pilota ochrániť.

V Grosjeanovom prípade to bolo hraničné. Je skvelé, že tieto materiály neustále vyvíjajú a každý rok pridajú extrasekundu navyše k izolácii či zlepšeniu bezpečnosti. Vďaka tomu Grosjean nemá také výrazné popáleniny ako napríklad Niki Lauda," tvrdí Gonda.

Dramatické zábery z VC Bahrajnu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sekundy hrôzy, ktoré na VC Bahrajnu prežil...

Výbuch po náraze zaskočil aj zástupcov formule 1.

"Bude sa musieť veľmi podrobne vyšetriť to, že pri rozpolení zadnej a prednej časti prišlo k poškodeniu nádrže, ktorá explodovala.

Samozrejme je vyrobená a testovaná v extrémnych podmienkach, aby k takýmto výbuchom neprichádzalo. Preto je to neštandardný faktor, ktorý bol najnebezpečnejší pri tejto nehode," dodáva 26-ročný jazdec.

Adrenalín a inštinkt

Pozorní diváci si pri záberoch Grosjeana preskakujúceho prerazené zvodidlá mohli všimnúť, že mu chýba jedna topánka. Čo za tým bolo?

"Zatiaľ sa môžeme len domnievať, že nohu a topánku mal zakliesnenú v pomliaždenom monoposte. Práve ten obrovský adrenalín a inštinkt sebazáchovy ho v podstate prinútil k tomu, aby sa vyzul, čo si neviem predstaviť, pretože topánku máte zašnurovanú, prelepenú suchým zipsom a je vždy vysoká.

Takže ak to tak bolo, poukazuje to na fakt, ako sa Grosjean v tejto situácii snažil čo najrýchlejšie intuitívne zachrániť," opisuje Banskobystričan.

Preteky boli po nehode okamžite prerušené, jazdci zašli do boxov, vystúpili z monopostov a čakalo sa. Našťastie, o chvíľu sa objavili zábery Grosjeana sediaceho v servisnom aute. Otraseného. Ale živého. Jeho tímový kolega Kevin Magnussen a ostatní okamžite začali tlieskať.

Trpký koniec „Crashjeana“

Čo sa odohráva v hlave jazdca, keď je svedkom takejto nehody a má pokračovať v pretekoch? Môže to ovplyvniť jeho výkon?

"Aj keď ostatní pretekári Grosjeanovi počas prerušenia držali palce, modlili sa zaňho, v momente, keď jazdec dostane informáciu, že je jeho kolega prípadne súper v poriadku, tak sa na to zabúda. V podstate sa ide nanovo.

Netreba to vnímať bezcitne, ale sú to preteky, každý sa sústreďuje primárne na seba. Možno pri prvom prejazde okolo miesta havárie sa naň každý pozrie, ale potom sa už len venuje svojej práci a chce podať čo najlepší výkon," ozrejmuje Gonda.

Pri povzbudivých správach sa dostala do úzadia otázka, kto môže za incident.

Grosjean si pre štýl jazdy a zapríčinenie viacerých kolízií vyslúžil u časti fanúšikov prezývku Crashjean. Po sezóne v Haase skončí a nie je tak vylúčené, že absolvoval posledný štart v F1. Skrátený ročník vyvrcholí budúci týždeň v Abú Zabí.

"Za túto nehodu si môže sám. Prekrížil cestu Kvjatovi, ktorého mal zrejme v mŕtvom uhle a ten stret ho poslal do zvodidiel.

Vďakabohu, že Kvjata nestiahol so sebou. Dvojitý náraz by takúto nehodu mohol ešte umocniť. Je veľká škoda, že sa Grosjean lúči so svojou kariérou vo formule 1 takýmto štýlom," uzavrel Gonda.


Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda #Romain Grosjean