Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton chce zmeniť svet. Polarizuje však spoločnosť

Lewis Hamilton sa uplynulý víkend osamostatnil na prvom mieste historických tabuliek v počte víťazstiev vo formule 1.

30.10.2020 11:59
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton je najhorlivejším bojovníkom proti rasizmu v kolotoči F1. Na snímke pred Veľkou cenou Ruska.
debata

Britský pretekár po víťazstve na Veľkej cene Portugalska, 92. v kariére, predstihol doterajšieho lídra Michaela Schumachera. Všetko nasvedčuje tomu, že Hamilton čoskoro vyrovná nemeckú legendu aj v počte majstrovských titulov.

Prečo sa potom zdá, že nový rekordér nedosahuje uznanie, aké by si zaslúžil? Je za tým suverénne auto? Škodia mu politické gestá?

„Aktivitám mimo trate venuje veľa úsilia. Napriek tomu si myslím, že ho viac poháňa túžba po pretekaní,“ tvrdí Stephan Heublein, šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com.

Vyhral 92 pretekov a 97 kvalifikácií, na dohľad má siedmy titul. Kam sa ešte môže Hamilton posunúť?

Z pohľadu aktuálnej sezóny má dobrú šancu ukončiť ju s vyše 100 kvalifikačnými prvenstvami a takmer 100 víťazstvami. O jeho siedmom majstrovskom ročníku azda ani nemusím hovoriť.

Už len otázkou času zostáva aj jeho predĺženie zmluvy v Mercedese, keďže súčasná sa mu končí tento rok. Vo formule 1 nie je nič isté, ale predpokladám, že v tíme zostane minimálne jeden ak nie ďalšie dva či tri roky.

Lewis Hamilton (vpravo) a Valtteri Bottas v... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas Lewis Hamilton (vpravo) a Valtteri Bottas v mercedesoch.

Môžu suverenitu Mercedesu uťať chystané zmeny v pravidlách?

V budúcej sezóne ešte nepríde k takej výraznej zmene, takže Lewis a Mercedes budú opäť favoritmi na oba tituly – jazdecký i konštruktérsky. V ročníku 2022 čakajú F1 najväčšie regulačné zmeny zo športového, technického i finančného hľadiska v jej histórii.

Nie je vylúčené, že dominantnú pozíciu prevezme iná stajňa. Na druhej strane nesmieme zabúdať na to, že Mercedes má fantastický tím, ktorý je schopný podať vynikajúci výkon aj pri obmedzenom rozpočte a nových predpisoch.

Dá sa vyjadriť, aký pretekársky klenot má Mercedes v Hamiltonovi?

Momentálne je jedným z najlepších, ak nie najlepším pretekárom F1. Jazdcov jeho kalibru nie je veľa, jeho nasledovateľmi by mohli byť Max Verstappen, Charles Leclerc, možno niekto iný.

Ak sa Lewis rozhodne opustiť seriál alebo tím Mercedes, bude priam nemožné nahradiť ho inou superhviezdou jeho formátu. Musíme si však uvedomiť, že svet sa v posledných mesiacoch zmenil. Žiaden tím či automobilka momentálne nie je schopná zvýšiť plat svojmu jazdcovi, ale som si istý, že v Mercedese dospejú k dohode. Nejakej strednej ceste.

Šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com... Foto: Archív Stephana Heubleina
Stephan Heublein a Franz Tost Šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com Stephan Heublein s Franzom Tostom, šéf tímu tímu F1 Scuderia AlphaTauri.

Môže Hamiltona podnietiť k predĺženiu kariéry aj jeho pozícia najhorlivejšieho bojovníka proti rasizmu a etnickej rovnosti v F1?

Je pravda, že sa veľmi angažuje v týchto témach, často až s politickým podtónom. Pocit, že môže zmeniť svet, je preňho výzvou a týmto aktivitám venuje stále viac času a úsilia.

Napriek tomu si myslím, že ho viac poháňa túžba po súťažení. Stále miluje preteky, víťazstvá a nezabudnime na ďalšiu blížiacu sa výzvu – nové monoposty v roku 2022.

Mal by šancu dokázať, že ho nezastaví ani revolučná zmena…

Som o tom presvedčený. Lewis sa bude snažiť potvrdiť, že je najlepší aj v inej generácii áut. Nie je ale vylúčené, že si jedného dňa môže povedať: „Stačilo“.

Pri ňom nikdy neviete, čoho je schopný. Je to však nepravdepodobné. Spomínaným aktivitám sa predsa môže venovať aj popri aktívnej kariére, nemusí byť na pretekárskom dôchodku.

Médiá, najmä britské, už dlhšie upozorňujú na to, že Hamilton sa neteší takej obľube, akú by si zaslúžil. Prečo je to tak? Škodia mu gestá zaváňajúce politikou či podpora hnutia Black Lives Matter?

Nemyslím si, že problém je v tomto. Samozrejme, pre niektorých ľudí to môže byť dôvod, aby Lewisa nemali radi, ale širokej verejnosti to neprekáža. Keď ste vo vrcholovom športe úspešný, vždy sa nájdu ľudia, ktorí vás práve preto „nemusia“.

Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu... Foto: SITA/AP, Bryn Lennon
Lewis Hamilton Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú. Lewis Hamilton sa v kontroverznom tričku predstavil na Veľkej cene Toskánska.

Lewis je odjakživa postavou, ktorá polarizuje spoločnosť. Buď ho máte radi, alebo nie. Takýto je, bohužiaľ, pohľad mnohých fanúšikov. Ignorujú, že medzi láskou a nenávisťou je veľa iných možností.

Aj mnoho súčasných či bývalých pretekárov pri vymenúvaní najlepších jazdcov v histórii uvádza iné mená ako Hamiltonovo.

Je pochopiteľné, že podobne ako viacerým priaznivcom, ani im sa nepáči, že Lewis triumfuje v pretekoch za pretekmi. Ale to nie je jeho „chyba“.

Je to rovnaké vo všetkých športoch: ak sa tímu, jazdcovi či športovcovi darí, na úspech sa nadrel. Ak chce byť na vrchole niekto iný, musí pre to pracovať ešte tvrdšie. Každý to má vo vlastných rukách.

Dostávame sa k téme, ktorú otvára každá éra dominancie. Čo si myslíte o názoroch, že Hamilton za ňu vďačí predovšetkým najlepšiemu autu?

Je to jednoduché: najlepší jazdci vyhľadávajú najlepšie autá a najlepšie tímy zas najlepších jazdcov. Michael Schumacher sedel v najlepšom monoposte – Ferrari – počas väčšiny zo svojich majstrovských titulov (piatich zo siedmich, pozn.).

Najrýchlejší jazdci F1 (podľa výpočtov AWS) Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Alain Prost - 0,514 s.

Takto funguje F1 a nijako to neuberá z miery úspechov či míľnikov Lewisa alebo Michaela. Pretekár predsa musí v aute podať náležitý výkon a má minimálne jedného súpera, ktorý má k dispozícii rovnaké vybavenie. Keď má druhý jazdec Mercedesu Valtteri Bottas dobré dni, môže byť Lewisovým vyzývateľom, ale väčšinou mu to nestačí.

Návrat Imoly napokon bez divákov

Tento víkend pokračuje seriál F1 Veľkou cenou regiónu Emilia-Romagna, 13. podujatím sezóny. Pôvodne sa malo uskutočniť aj s fanúšikmi na tribúnach okruhu v Imole (očakávalo sa vyše 13-tisíc denne), kvôli rapídnemu nárastu počtu nakazených ochorením COVID-19 sa však diváci na slávny okruh nedostanú. Formula 1 sa do Imoly vracia po 14 rokoch.


Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Stephan Heublein #Black Lives Matter