Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhýkrát sa narodila a hlási smelý útok. Bojovníčka túži po titule v F1

Bol to moment, pri ktorom tuhla krv v žilách. Akoby do tradičného záberu z pretekov s presúvajúcim sa vláčikom formúl niekto pridal zrýchlenú scénu letiacej oranžovo-čiernej rakety. Bol ňou monopost Sophie Flörschovej.

31.07.2020 07:00
debata
Sophia Flörschová vo vzduchu po hororovej... Foto: SITA/AP, Tony Wong
Sophia Flörschová Sophia Flörschová vo vzduchu po hororovej kolízii vo formule 3.

„Osemnásteho novembra 2018 v Macau som sa druhýkrát narodila,“ skonštatovala vtedy len 17-ročná pretekárka s odstupom času. Po kontakte so súperom na konci cieľovej rovinky vyletela z trate v rýchlosti 275 km/h.

Minula bariéru z pneumatík a zastavila ju až búdka pre fotografov a kameramanov za zničeným ochranným pletivom. V jednom z videí je zreteľne počuť, ako šokovaní fanúšikovia zhíkli.

Svetové finále F3 na nevyspytateľnom mestskom okruhu sa, našťastie, tragédiou neskončilo. Mladá Nemka tak môže pokračovať v boji o vysnívanú sedačku vo formule 1. Priblížila sa k nej v štartovom poli sprievodného šampionátu F3.

Ubolená oslava osemnástky

O havárii, pri ktorej si zlomila siedmy krčný stavec, prvýkrát verejne prehovorila pre BBC už mesiac po nej. Pod krkom mala stále náplasť, no na tvári úsmev. Aj napriek tomu, že do chrbtice jej zaviedli päť skrutiek a titánovú platničku.

„Z nehody si pamätám všetko. Ani by som nepovedala, že bola taká strašidelná – kým som si nepozrela zábery. Síce som vyletela, ale mala som skôr pocit, že sa kĺžem,“ vrátila sa rodáčka z Grünwaldu k dramatickému okamihu v južnej časti Číny.

Hneď po hospitalizácii za ňou šiel otec, ktorý Sophiu sprevádzal na pretekoch. Napriek bolestiam zapózovala na spoločnú fotku. Dôkaz pre mamu a sestru do Nemecka, že je v poriadku.

„Chcela som sa ozvať z vysielačky, keď som bola zakliesnená v monoposte, ale nefungovala. Keď videli tie zábery, museli byť zhrození. A ani sa im nečudujem,“ vzdychla si Flörschová.

Podstúpila 11-hodinovú operáciu krčnej chrbtice a následne na sociálne siete napísala, že sa vráti na okruhy. Nezabudla povzbudiť ani ostatných účastníkov havárie. V nemocnici skončili japonský pretekár Šo Cuboi, dvaja fotografi a traťový komisár, ich zranenia však neboli vážne.

Sophia dostala správy aj od hviezdnych mien z F1, vrátane svetových šampiónov Fernanda Alonsa či Nica Rosberga.

„Je neuveriteľné, ako motoršportovú rodinu zomknú podobné chvíle,“ uviedla.

Podľa lekárov mala Flörschová obrovské šťastie, že neochrnula. Nemocnicu v Macau mohla opustiť už osem dní po nehode. V liečbe pokračovala v domácom prostredí. V Mníchove tak mohla 1. decembra osláviť osemnáste narodeniny.

„Považujem to za zázrak. Musím sa vrátiť k úplným základom, znovu si vybudovať silu v rukách a nohách. Chrbát a krk ešte nemôžem zapájať tak, ako by som chcela, okrem toho však dokážem robiť všetko. Chcem sa vrátiť do auta už koncom februára alebo začiatkom marca,“ vyhlásila pred Vianocami 2018.

Prianie sa jej splnilo.

Macao má hlboko v srdci

Prikývla na ponuku zo série Formula Regional European Championship. Jej súpermi boli napríklad syn bývalého jazdca F1 Ralfa Schumachera David či vnuk legendárneho Emersona Fittipaldiho Enzo. Sezónu dokončila na siedmom mieste. V rámci nej štartovala aj v Macau – bez jedného dňa presne rok po havárii.

"Toto miesto mám hlboko v srdci, vedela som, že tam chcem opäť súťažiť. Trať v Macau je neskutočná, jazdiť na nej je veľká zábava.

Až do nehody išlo o najúžasnejšie podujatie v mojej kariére. Teším sa aj na tamojších ľudí, po zranení som od nich cítila veľkú zodpovednosť a lásku," uviedla na Instagrame pred štartom.

Vo februári sa stala držiteľkou prestížnej trofeje Laures pre najlepších športovcov v kategórii Návrat roka. Zakrátko ju čakala ďalšia úžasná správa.

Dostala šancu jazdiť v F3. Ako prvá žena po vlaňajšom vzniku série zlúčením GP3 a európskej F3. V nabitej konkurencii si odkrútila tri pretekárske víkendy, zatiaľ bez bodového zisku.

Sophia Flörschová s ocenením Laureus za Návrat... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Sophia Flörschová Sophia Flörschová s ocenením Laureus za Návrat roka 2019.

Ďalšiu šancu bude mať už tento víkend v Silverstone (priame prenosy z britskej VC vysielajú kanály Sport TV). Mimochodom, do 30-členného poľa prenikli aj spomínané talenty David Schumacher a Enzo Fittipaldi.

Nechce len kývať do kamery

Sophia zaujala aj aktivitami mimo trate. Na počesť Anthoina Huberta, jazdca F2, ktorý prišiel vlani v auguste o život na pretekoch v Belgicku, odbehla v septembri Berlínsky maratón. S Francúzom sa poznali ešte z čias motokár.

V médiách zarezonovala aj jej kritika na adresu čisto ženského formulového seriálu W Series, no najmä pozíciu pretekárok vo formule 1. Vášne vzbĺkli po slovách šéfa tímu Ferrari Mattiu Binotta o tom, ako by privítal v jazdeckej akadémii ženy – najradšej čím skôr.

Podľa Flörschovej sú však len marketingovým produktom či atraktívnym doplnkom elitných stajní.

"Potrebujeme ľudí, ktorí veria v ženy-pretekárky a nepoužívajú ich len na zvýšenie vlastného povedomia.

V minulosti sa v F1 mihlo zopár žien s podporou tímov, ale zväčša pri nich len stáli, usmievali sa a kývali do kamery. Dievčatá by mali mať rovnaké možnosti a podporu ako chlapci," vyhlásila Nemka pre Auto Bild.

Jej cieľom je, ako inak, preniknúť do kráľovnej motoršportu. „A chcem v nej byť aj úspešná. Ktovie, možno si vybojujem titul majsterky sveta F1. Som k tomu každým rokom bližšie,“ neskrýva sebavedomie.

Na veľkých cenách F1 sa doteraz predstavilo šesť žien. Bude patriť Flörschovej šťastná sedmička?

Sophia Flörschová (19)

Jazdiť na motokárach začala v roku 2005, v sezónach 2008 – 2014 v nich súťažila na troch európskych šampionátoch. Vo všetkých sa stala prvou ženou a najmladším účastníkom.

Sledoval ju Red Bull, v ktorom patrila medzi kandidátov na vstup do jeho juniorského tímu. V štrnástich pôsobila v britskom šampionáte sedanov, v ktorom sa dokonca dočkala dvoch triumfov v jeden víkend ako najmladší jazdec a prvý nováčik, ktorému sa to podarilo.

O rok neskôr sa presunula do Formuly 4 a bola prvou ženou, ktorá v náročnej sérii bodovala. Chlapcom konkurovala a ocitla sa medzi najlepšou desiatkou. Ako prvá žena si v ňom vybojovala aj dve pódiové umiestnenia.

Debut v európskej Formule 3 si odkrútila v druhej polovici sezóny 2018, pretože v jej úvode sa musela učiť na maturitu. Po novembrovej nehode vlani jazdila na Formule Regional a tento rok sa posunula do F3, sprievodného podujatia najprestížnej­šej F1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sophia Flörschová