Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nalákali ho aj na odvážny plán. Španielsky matador Alonso sa vracia do F1

Tím Renault potvrdil avizovaný návrat dvojnásobného šampióna Fernanda Alonsa do formuly 1. Španielsky pretekár opustil kráľovnú motošportu v roku 2018 po nevydarených štyroch sezónach v McLarene.

08.07.2020 13:15 , aktualizované: 13:52
Fernando Alonso Foto: ,
Fernando Alonso.
debata

Vo francúzskej stajni bude pôsobiť od ročníka 2021, pôjde o jeho tretí angažmán v Renaulte po rokoch 2003–2006 a 2008–2009.

Čoskoro 39-ročný Alonso (nar. 29. júla 1981) zaujme miesto Daniela Ricciarda, ktorý zamieri do McLarenu. Tímovým kolegom Španiela bude Francúz Esteban Ocon.

Alonso patrí medzi najväčšie hviezdy posledných dvoch dekád formuly 1, do ktorej vstúpil v roku 2001 ako pilot Minardi. Dosiaľ si v nej vybojoval 32 víťazstiev, 22-krát štartoval z pole position a 97-krát sa umiestnil na pódiu.

Dvojnásobným kráľom F1 sa stal práve v Renaulte, v roku 2005 ukončil päťročnú nadvládu Michaela Schumachera, o rok neskôr triumf v šampionáte zopakoval.

"Renault je moja rodina, mám na tento tím najkrajšie spomienky. Teraz sa však pozerám dopredu. Tento tím mi dal šancu vstúpiť do najvyššieho levelu a teraz mi dal opäť príležitosť vrátiť sa.

Moje princípy a ambície sa zhodujú s ich projektom. Ich progres má šancu uspieť do sezóny 2022 a ja chcem prispieť svojimi skúsenosťami," uviedol Alonso na webe Renaultu.

Podľa riaditeľa tímu Cyrila Abiteboula Alonsa prilákal Alonsa okrem minulých úspechov aj odvážny plán pre budúcnosť.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

"Angažovanie Fernanda Alonsa je pokračovanie plánu dostať sa opäť do popredia štartového pola.

Jeho prítomnosť nás posunie nielen po športovej stránke, ale pomôže aj značke. Jeho prepojenie na históriu tímu a fanúšikov z neho spravilo prirodzenú voľbu pre našu organizáciu," povedal riaditeľ stajne Renault Cyril Abiteboul.

V roku 2007 útočil na titul v tíme McLaren Mercedes s dravým nováčikom Lewisom Hamiltonom, po dramatickom závere sa netešil ani jeden z nich – prvenstvo im vyfúkol Kimi Räikkönen z Ferrari.

Fernando Alonso (vpravo) a Lewis Hamilton na... Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Fernando Alonso, Lewis Hamilton Fernando Alonso (vpravo) a Lewis Hamilton na tlačovej konferencii k Veľkej cene Abú Zabí v novembri 2018.

Tretí titul ušiel Alonsovi aj vo farbách talianskeho tímu. Jazdil zaň v sezónach 2010 – 2014, trikrát sa stal vicemajstrom sveta.

Alonso sa vrátil do McLarenu v roku 2015, no vo svojom druhom angažmáne v britskom tíme sa trápil.

Po odchode z F1 viackrát naznačil, že jeho prioritou je boj o prestížnu Trojkorunu. K prvenstvám na Veľkej cene Monaka F1 a 24 h Le Mans (s tímom Toyota ich vyhral dvakrát) potrebuje pridať „už len“ triumf na 500 míľ Indianapolis.

Fernando Alonso s chýbajúcim čelným sklom na... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Fernando Alonso Fernando Alonso s chýbajúcim čelným sklom na svojej toyote po 10. etape Rely Dakar.

„Je to moja tohtoročná priorita,“ uviedol v januári pred štartom na Rely Dakar. Aj púštne dobrodružstvo bolo jedno z motoristických odvetví, ktoré si vyskúšal po odchode z F1.

Preteky 500 míľ Indianapolis sa mali konať koncom mája, ale pre pandémiu koronavírusu ich preložili na 23. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Fernando Alonso