Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Seriál F1 je späť. Rakúsky úvod ovládla prekvapivá trojica

Fín Valtteri Bottas na Mercedese triumfoval na Veľkej cene Rakúska, prvých pretekoch seriálu F1 v sezóne 2020. Na 2. mieste skončil Charles Leclerc na Ferrari, tretí finišoval Brit Lando Norris na McLarene, ktorý ťažil z penalizácie Lewisa Hamiltona.

05.07.2020 17:16 , aktualizované: 18:31
VC Rakúska Foto: ,
Fín Valtteri Bottas na Mercedese.
debata (1)

Prvé preteky v sezóne nedokončilo až deväť pretekárov, viacerí z nich pre technické problémy. Skrátený seriál MS F1 pokračuje už v nedeľu 12. júla Veľkou cenou Štajerska. Bottas si na štarte bez problémov postrážil prvú priečku, štvoritý súboj sa však odvíjal za ním.

Hamilton štartoval po dodatočnom treste až z 5. priečky, ale postupne sa dostal až za Bottasa. V 14. kole sa preteky skončil pre Verstappena, ktorého monopost mal technický problém.

Trojica najlepších - Valtteri Bottas... Foto: TASR/AP, Mark Thompson
VC Rakúska Trojica najlepších - Valtteri Bottas (uprostred), Charles Leclerc (vľavo) a Lando Norris na McLarene.

Z rovnakého dôvodu krátko na to skončili aj Ricciardo (18. kolo) a Stroll (21.). Po tom, čo Magnussenovi v 25. kole zlyhali brzdy a Dán skončil, prišiel na trať safety car. Väčšina pretekárov to využila na návštevu boxov, poradie sa však zásadne nezmenilo.

Na čele sa ustálila dvojica z Mercedesu s vedúcim Bottasom. Spoločne s Hamiltonom si držali pohodlný náskok pred tretím Albonom a štvrtým Perezom. Trápiaceho sa Vettela pribrzdil kontakt so Sainzom, po ktorom spravil hodiny a spadol na koniec poradia.

V 51. kole sa preteky skončili aj pre Grosjeana a na trať opäť vstúpilo bezpečnostné vozidlo. Reštart však netrval dlho a safety car sa vrátil po tom, čo sa Räikkönenovi uvoľnilo pravé predné koleso. Poradie na bodovaných priečkach bolo dlhodobo ustálené a Bottas naďalej odolával Hamiltonovi.

Na Brita sa v 62. kole dotiahol Albon, ten však doplatil na kolíziu s Britom a z nádejnej tretej priečky sa následne prepadol na poslednú 13. O dve kolá zaujal dramatický súboj o 4. miesto, v ktorom Leclerc predbehol Norrisa.

Monačan sa krátko na to dostal aj pred tretieho Pereza a po avizovanej 5-sekundovej penalizácii Hamiltona za zrážku s Albonom mu svitla šanca na 2. priečku. Tú napokon aj dosiahol a na pódium sa posunul aj tretí Lando Norris.

Všetci pretekári pred štartom prvej Veľkej ceny podporili boj proti rasizmu, keď na sebe mali tričká s nápisom „koniec rasizmu“. Štrnásti z nich si okrem toho aj kľakli a vyjadrili tak sympatie hnutiu „Black Lives Matter“.

Veľká cena Rakúska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tribúny bez divákov počas tréningu pred Veľkou...

Skrátený seriál MS F1, ktorého štart posunula pandémia koronavírusu, pokračuje už v nedeľu 12. júla Veľkou cenou Štajerska na rovnakom okruhu v Spielbergu. Zatiaľ je definitívne potvrdených osem podujatí. Po Štajersku sú na programe VC v Maďarsku, Veľkej Británii (dvakrát), Španielsku, Belgicku a Taliansku.

hlasy (zdroj: Sport 2):
Valtteri Bottas, víťaz: „Bol som pod veľkým tlakom Lewisa. Bolo tam viacero výjazdov bezpečnostného vozidla, ktoré mu dávali šancu predbehnúť ma. Napokon to pre mňa dobre dopadlo. Som za to veľmi rád, je to pre mňa skvelý úvod sezóny. Výbornú prácu odviedol celý náš tím.“

Charles Leclerc, 2. miesto: „Toto som nečakal, je to prekvapenie. Nemali sme rýchlosť na to, aby sme skončili takto dobre. Vyťažili sme maximum z chýb súperov, Je pred nami ešte veľa práce, preto musíme byť silní.“

Lando Norris, 3. miesto: „Už som mal pocit, že som to zbabral, no dopadlo to dobre. Som hrdý na celý tím, ktorý si to za nedávne roky zaslúžil. Vedel som o Lewisovej penalizácii, tak som na to v závere šliapol.“

VC Rakúska (71 kôl, 1 kolo: 306,5 km, spolu: 306,5 km):
1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes), 2. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +2,700 sek., 3. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +5,491, 4. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +5,689, 5. Carlos Sainz (Šp./McLaren) +8,903, 6. Sergio Perez (Mex./Racing Point) +15,092, 7. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) +16,682, 8. Esteban Ocon (Fr./Renault) +17,456, 9. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) +21,146, 10. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +24,545, 11. Nicholas Latifi (Kan./Williams) +31,650.
nedokončili: Max Verstappen (Hol./Red Bull), Daniel Ricciardo (Aus./Renault), Lance Stroll (Kan./Racing Point), Kevin Magnussen (Dán./Haas), George Russell (V. Brit./Williams), Romain Grosjean (Fr./Haas), Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo), Alexander Albon (V. Brit./Red Bull), Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri)
celkové poradie (po 1 z 8):
1. Bottas 25 b, 2. Leclerc 18, 3. Norris 16, 4. Hamilton 12, 5. Sainz 10, 6. Perez 8, 7. Gasly 6, 8. Ocon 4, 9. Giovinazzi 2, 10. Vettel 1
pohár konštruktérov (po 1 z 8):
1. Mercedes 37 b, 2. McLaren 26, 3. Ferrari 19, 4. Racing Point 8, 5. Alpha Tauri 6, 6. Renault 4, 7. Alfa Romeo 2

1 debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #VC Rakúska #Charles Leclerc #Lando Norris #Valterri Bottas