Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechutné, odkázal do Španielska Hamilton. Schytal aj od ministra

V kolotoči formuly 1 by ste sotva našli výraznejšiu osobnosť. Na trati je Lewis Hamilton pekelne rýchly, nie je prekvapením, že útočí na rekord Michaela Schumachera v počte titulov. Jeho úprimné vyznania a aktivity mimo okruhov však nie sú každému po chuti. Rovnako ako názory či posolstvá na sociálnych sieťach.

16.06.2020 16:55
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Britského pretekára na Instagrame sleduje až 16,7 milióna ľudí. Nedávno zaujal tvrdou kritikou vedenia F1, ktoré sa dlho nevyjadrovalo k situácii v USA v súvislosti s úmrtím Afroameričana Georgea Floyda.

Zatvorte školy býčích zápasov

V posledných dňoch Hamilton nahneval časť Španielov prostredníctvom spomínanej sociálnej siete. Hviezda Mercedesu totiž zdieľala fotografiu zakrvaveného mŕtveho býka s pôvodným popisom „Nenechajte, aby bolo mučenie kultúrou“.

Väčší rozruch však vyvolal jeho komentár pod snímkou:

„Toto je skutočne nechutné, Španielsko! Deti v Španielsku sa učia mučiť a zabíjať býky už od svojich štrnástich rokov. Žiadam španielske ministerstvo školstva, aby okamžite zavrelo školy býčích zápasov. Pomôcť môžete zdieľaním petície.“

K riadkom pridal odkaz na stránku PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, nezisková organizácia, ktorá sa angažuje za práva zvierat, pozn.).

Býčie zápasy považujú ich odporcovia za týranie zvierat a vo viacerých krajinách ich zakázali. Hamilton vyzval, aby zmysel tradičnej koridy minimálne prehodnotili aj v jej kolíske (prvé moderné býčie zápasy sa konali v Madride v roku 1726). Na utrpenie zvierat nepoukázal prvý raz.

Rešpekt je nevyhnutný

Reakcia na slová 35-ročného jazdca, ktorý je niekoľko rokov vegánom, prišli okamžite.

Španielsky minister kultúry a športu José Manuel Rodríguez Uribes žiada od šesťnásobného šampióna F1 rešpekt k tradícii, ktorú viacerí jeho krajania považujú za formu umenia.

„Jeho slová sú urážlivé. Útočí na ľudí, ktorý majú pozitívny vzťah k tomuto predstaveniu, uvažujú o ňom pozitívne a berú do úvahy jeho veľkú kultúrnu tradíciu. Vyhlásenia Hamiltona nepomáhajú komunikácii a porozumeniu. Nesúhlasný postoj je legitímny, ale rešpekt nevyhnutný,“ cituje Uribesa RTVE.

Lewis Hamilton. Foto: SITA/AP, Nelson Antoine
Lewis Hamilton Lewis Hamilton.

Pri obrane španielskeho dedičstva použil aj výrok Fernanda de los Riosa: „Tento niekdajší vynikajúci učiteľ a bývalý minister povedal, že ľudská spoločnosť potrebuje revolúciu úcty. Myslím si, že občas o ňu musíme žiadať.“

Menej arogancie, viac rešpektu

Nielen Uribes si vzal na mušku Hamiltonov príspevok – ktorý zo svojho profilu zakrátko odstránil.

Spisovateľ Fernando Sánchez-Drago narážal na Britovu profesiu. „Netreba na získanie vodičského preukazu aspoň minimálnu inteligenciu? Ako ho mohli dať Lewisovi Hamiltonovi?“

Kritika prišla aj od toreadorov.

„Pán Lewis Hamilton nemá rád býčie zápasy. No a čo?“ napísal na Twitteri Cayetano Rivera. „Predtým, ako sa pustil do kritiky inej kultúry, mal by sa aspoň doučiť viac o tom, čo hovorí. A nenechať sa oklamať nečestnými ľuďmi,“ dodal.

Vďaka, ale je to ťažké zmeniť

V podobnom duchu sa vyjadril pre Antenu 3 ďalší toreador, Cayetanov brat Francisco Rivera:

"Hamilton je človek, ktorý netuší, o čom hovorí. Namiesto prejavov arogancie, pýchy či ignoranstva by si mal vyhľadať informácie.

Je to útok a nedostatok úcty voči Španielsku, každému Španielovi a k našim tradíciám. Ani minútu nestrávil v škole na býčie zápasy, aby videl, čo sa tam vyučuje."

Na Twitteri sa však objavili aj obrana Hamiltonovho príspevku. „Vďaka, Lewis. Urobili ste veľa pre dobro zvierat. Nenechajte sa zmiasť, väčšina ľudí v Španielsku má tejto tradície plné zuby. Akurát je to ťažké zmeniť,“ znela jedna z reakcií.

Skrátená sezóna F1 sa začne 3. – 5. júla v Rakúsku a Veľká cena Španielska je naplánovaná na 14. – 16. augusta. Vrátia sa ešte na Pyrenejskom polostrove k Hamiltonovým slovám?

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #PETA